Skøyteforbundet / Nyheter / 2025 / Skøyteentusiaster i Skuteviken Skøite Club
Georg Wiig nærmest, VM enkeltdistanser i Inzell 2019.
Fotograf: Reidar Langkjær
Georg Wiig nærmest, VM enkeltdistanser i Inzell 2019. Fotograf: Reidar Langkjær

Skøyteentusiaster i Skuteviken Skøite Club

De deler ut stipender til unge løpere, er heiagjeng på mesterskap i inn- og utland og de har frivillige verv i skøytesporten. Det handler om skøyteentusiastene i Skuteviken Skøite Club (SSC) i Bergen.

Vi har møtt president, Reidar Langkjær og vicepresident, Georg Wiig i SSC. Hva er drivkraften til deres store lidenskap og frivillige engasjement for skøytesporten?

 

Georg Wiig
Klubb: Skuteviken Skøite Club siden 1992
Rolle i klubben: Vicepresident (iht klubbens lover).
Skøytekarriere: Gikk litt på skøyter som andre barn, men aldri organisert. Totalt talentløs, ifølge Georg.
Andre roller: Medlem Fana IL skøyter siden sent 90-tall, kretsleder som Fanas representant fra 2002 til 2005. Skøytetinget/Ledermøter, 2001 til 2007. Medlem i NSFs statistikkgruppe.
Annen idrett: Tennisspiller (5x Vestlandsmester) og tillitsvalgt. Styremedlem Bergens Tennisklubb, leder 1983 og styremedlem, Hordaland Tenniskrets. Turneringsleder, lokale turneringer, nasjonale lagkamper, internasjonal tennisdommer 1985-1990 i turneringer spilt i Bergen.


Hvordan er det å være medlem Skuteviken Skøite Club?
Det er et hyggelig og sosialt miljø. Vi er en indre krets på 10-12 medlemmer som treffes på årsmøter, utvidete styremøter, eller sosiale kvelder noen ganger i året. Vi har turer til Hamar og utlandet for å se skøytemesterskap. Noen turer er godt organisert med over 20 deltakere. Andre ganger reiser vi noen få som medlemmer av Norway Supporter Team. Vi har en forbausende stabil medlemsmasse, som betaler sin kontingent, uten å forvente mye tilbake.

NSF nettsak januar 2025VM enkeltdistanse i Inzell i hallen  2019A08Q8952.jpg

VM enkeltdistanser i Inzell 2019, SSC lager stemning på tribunen.
Foto: Reidar Langkjær

Hvilket frivillig arbeid gjør du?
Fra 2011 har jeg representert SSC på de fleste skøyteting. Mitt arbeid dreier seg for det meste om stevner og statistikk. Jeg har stort sett komponert Hordaland Skøytekrets terminlister siden 1998. Jeg har vært speaker på Slåtthaug, noen stevner og på Stord, siden 1993. Jeg rapporterer resultater fra stevnene og lager kretsstatistikk. De første årene på Slåtthaug var det toppidrettsprestasjonene, som først og fremst interesserte meg, men etter hvert har det å bidra til at barn og unge får et godt stevnetilbud, vært en minst like sterk drivkraft.

 

Hva er det som gjør at du er med som frivillig i skøytesporten?
For meg har det å følge skøytesporten vært en lidenskap siden 1950-tallet. Det er tallmagien som har trigget meg. Jeg arkiverer fremdeles mengder av resultater fra Internet systematisert i egne mapper på egen PC. Jeg følger litt med på kortbane, der Norge er begynt å delta i World Cup. Videre følger jeg med på resultatlistene fra maratonløpene i Nederland og ganske mye på inline, ikke minst fordi mange hurtigløpere fra isfrie land driver med det på sommerstid.

 

Hva tror du er grunnen til at det ikke er så lett å rekruttere flere frivillige til idretten i dag?
Grunnen er vel sammensatt. Tidens fokus på egne behov med selvrealisering går nok på bekostning av fellesskapets behov. Dermed blir det ofte kortsiktige løsninger med foreldre i styre og stell. Disse kommer og går i takt med sine barn. Vi ser at klubber som har kontinuitetsbærende ildsjeler med genuin idrettsinteresse skaper langsiktig trivsel og fremgang for sine medlemmer. Tilbud og fristelser fra alle mulige hold bidrar og til redusert rekruttering til foreningsarbeid.

NSF nettsak januar 2025 _Skuteviken Skøite Club Reidar Langkjær Sindre Henriksen og Georg A Wiig Fotograf Kristian Warwick A3A3084.jpg

Stipendutdeling; Reidar Langkjær, Sindre Henriksen, Fana IL  og Georg A Wiig.
Fotograf: Kristian Warwick

Annet du vil legge til?
Mye blir forandret når Slåtthaug kunstisbane, etter all sannsynlighet, blir revet etter sesongen og Slåtthaug Arena med innendørs fasiliteter står klar et par år etter. Da håper jeg å være tilskuer til flotte skøyteprestasjoner og ikke lenger være redd for vær og vind.

 

-----

Reidar Langkjær

Medlem siden 1998/99.
Rolle i klubben: President siden 2008

Skøytekarriere: Gikk mye på skøyter fra 1996 til rundt 2008, sykdom stoppet aktiviteten.
Annen idretten: Friidrett, Norgesmester i 10-kamp i 1979. Flere medaljer i 10-kamp i NM. NM gull i 4x100m og 4x400m stafett. Pistolskyting på hobbynivå. Vært leder av tre pistolklubber i Oslo og Bergen.

 

Hvordan det er å være medlem av SSC?

Det er fint, fordi miljøet i klubben er avslappet, hyggelig og uhøytidelig. Samtidig er mange av medlemmene levende opptatt av skøyter, så det gir grunnlag for mange kjekke diskusjoner om skøytesporten.

 

Hvilket frivillig arbeid er det du gjør?

Jeg betjener det elektroniske tidtakeranlegget på Slåtthaug. Jeg har vært president i SSC siden 2008.Ja, vi holder oss med presidenter. I tillegg er jeg en slags «Skøytefotograf» lokalt og som akkreditert ved World Cup og mesterskap. Akkrediteringen får jeg på grunn av at vi samarbeider med lokalavisen, Fanaposten i Bergen. Jeg har egen Facebook-side, Reidars skøyte- og sportsfoto. Her ligger hundrevis av bilder fra skøytestevner, og noen fra friidrett, de siste 10 årene.

 

Hva er det som gjør at du er med som frivillig i skøytesporten?

Jeg er frivillig fordi jeg har stor interesse for skøytesporten og jeg treffer mange hyggelige mennesker med samme interesse. Å følge skøytesporten gir meg først og fremst spenning ved å se løpene. Enten på TV, eller «live». Det gir en ekstra dimensjon når man kan følge toppløpere fra lokalmiljøet, som man har blitt ganske godt kjent med. Vi har kunnet følge utviklingen fra gutte/jente løpere til internasjonale stjerner. Jeg følger nok ikke i særlig grad noen andre grener, kanskje med et lite unntak for rulleskøyter.

 

Hva tror du er grunnen til at det ikke er så lett å rekruttere flere frivillige til idretten i dag?

Hvorfor det er vanskelig å skaffe frivillige vet jeg vel ikke, men noe av grunnen kan være at idretten etter hvert har blitt veldig «foreldrestyrt». Med det mener jeg at ledere innen idrett, oftere enn tidligere, er de aktives foreldre og ikke nødvendigvis har interesse for idretten utover sine barn. De blir derfor borte når barna slutter med idretten. Da jeg vokste opp og drev idrett var de fleste lederne og frivillig personer, som hadde en genuin interesse for idretten og ikke bare for egne barn.

En annen faktor en nok et mer hektisk liv, med mange forskjellige interesser, som gjør at mange ikke har tid eller anledning til å stille som frivillig.

 

 

Flere fakta om Skuteviken Skøite Club (SSC)

De som stiftet klubben hadde i mange år reist på skøytestevner i Norge og utlandet, spesielt var det løp på Bislett som var det store. Hovedtyngden av medlemmene er gamle skøyteentusiaster som liker å reise og se skøyteløp. Gjerne allround mesterskap med de lange distansene, selv om Håvard Lorentzen, Fana IL skøyter, har rokket litt ved dette

Klubben har ingen ungdomsgruppe, eller aktivitet. SSC overlater det til klubber som har kompetanse på trening av ungdom. Noen av medlemmene har deltatt i veteranstevner, både lokal, nasjonalt og internasjonalt.

Klubben er aktiv i skøytesporten i Bergen med frivillig arbeid. De har utdannet funksjonærer med oppgaver i krets- forbundsnivå. Jan Reidar Rasmussen var visepresident i forbundet en periode.
SSC har overdommer på nasjonalt nivå, Carl Petter Leganger, flere dommere på kretsnivå, startere og funksjonær til det elektroniske tidtakeranlegget på Slåtthaug.

Klubben har hatt fire ledere i Hordaland Skøytekrets:  Jan Reidar Rasmussen (1998-2002),  Carl-Petter Leganger (2008-2015), Petter Bentsen (2015-2017), Rune Heljesen (2021-2022).

I tillegg var SSC-medlem Georg Wiig leder (2002-2005) som representant for Fana IL og Martin Halvorsen leder som representant for Loddefjord IL kunstløp (2019-2021).

I 1992 tok SSC seg av den kjente russiske skøytesprinteren, Jevgenij Grisjin og hans datter da de var i Bergen for å delta i et program på TV 2. De ble blant annet fløyet rundt bergensområdet og i Øygarden med helikopter. Etter denne uken ble Grisjin utnevnt til æresmedlem i klubben.

I 1994 ble Johann Olav Koss æresmedlem etter sine 3 OL-gull på Hamar.  Koss vant for øvrig 3000 meter i åpningsstevnet NC på Slåtthaug, 16.11, 1991, på en tid som var banerekord i mange år. 

Kort om Skuteviken Skøite Club (SSC), medlem i Norges Skøyteforbund (NSF)

  • Stiftet åpningsdagen, Slåtthaug kunstisbane, 16. november 1991 av skøyteentusiaster fra Sandviken-området, blant andre, Jan Reidar Rasmussen (1942-2024).
  • Antall medlemmer, ca 100.
  • Siden starten har SSC delt ut nærmere kr 300.000, - i stipender. Kontingenten, sammen med overskuddet fra de organiserte turene, finansierer stipendier til unge utøvere i Hordaland Skøytekrets. SSC deler ut stipendene om formiddagen på julaften, skøytetreff på Slåtthaug. En kjekk tradisjon med unge og gamle løpere på isen og andre som slår av en prat og ser på.
  • Stevner/mesterskap: Romjulsløp 2024 på Slåtthaug med 10 000 meter, SSC arrangerte for første gang løp sammen med Bergen Skøyteklubb. I januar 2025, Austevollsprinten og NC, Georg Wiig speaker og Reidar Langkjær skal betjene det elektroniske tidtakersystemet.
  • VM 2025 på Hamar i mars, supportere fra SSC. Reidar Langkjær fotograf.
Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Rudy Project