Norges Idrettsforbunds (NIF) høringssvar, som er levert på vegne av hele norsk idrett, påpeker at foreslåtte ordning bryter med Regjeringens egne ambisjoner for idrettsanlegg som ble presentert i Hurdalsplattformen fra 2021.
I regjeringserklæringen het det at «…regjeringen vil ruste opp og bygge flere idrettsanlegg og lage en nasjonal plan for idrettsanlegg sammen med idrettsbevegelsen.»
NIF uttrykker i sitt høringssvar skuffelse over at departementet i liten grad har i hensyntatt mange av innspillene som en samlet idrettsorganisasjon formidlet i forbindelse med departementets innspillsrunde i 2022/2023.
Idrettsforbundets beskrivelse av dagens situasjon
NIF er tydelig på at det er stor mangel på anlegg. Idrettsundersøkelsen fra 2022 viser at så mange som ett av fire idrettsråd hadde idrettslag i sin kommune som ikke hadde plass til alle. På en tilsvarende undersøkelse fra i år svarer mer enn 400 idrettslag at de må avvise noen av dem som ønsker å være med, fordi de ikke har nok anleggskapasitet.
En samlet idrettsbevegelse etterlyser ordninger som kan bidra til å redusere etterslepet og i NIFs høringssvar påpekes det at endringene som KUD foreslår heller vi resultere i at færre anlegg realiseres. Dette begrunnes gjennom ni konkrete innspill, blant annet knyttet til behov for bedre rammebetingelser, forutsigbarhet knyttet til sannsynlighet for støtte til anlegg og at det må legges til rette for å stimulere til økt samarbeid med private aktører.
Norges Skøyteforbund stiller seg bak NIF sitt høringssvar
Tilbakemeldingene i NIFs høringssvar til KUD er i helt å tråd med de innspill som anleggsutvalget i Skøyteforbundet har til endringene som foreslås fra departementet.
Når det gjelder problemstillinger som er særegen for Skøyteforbundet, så er leder for anleggsutvalget i NSF Frode Bøhm helt tydelig: «Funksjonelle is- og skøyteanlegg er i dag ikke tilgjengelig for alle dem som ønsker å utøve skøytesport i Norge. Det er et nasjonalt ansvar å oppfylle denne målsettingen som tidligere har blitt uttrykt av både regjeringen og av Norges Idrettsforbund.»
Anleggsutvalget i NSF peker på fire konkrete problemstillinger som man i skøyteidretten har hatt forventninger om at den sittende regjeringen, med sine ambisiøse løfter knyttet til anleggsutvikling, skulle klare å løse:
- Is- og skøyteanlegg er normalt kostnadskrevende anlegg ettersom kunstisflater er eneste realistisk gjennomførbar anleggsform i dagens og framtidens ustabile vinterklima.
- Et globalt oppvarmet klima setter norsk tradisjonell vinteridrett overfor nye utfordringer. Naturfrosne snø- og is-anlegg blir sjeldnere. For skøytesporten innebærer dette at nye isflater må baseres på kunstis for at både den brede folkehelseeffekten og rekruttering til sportens utvikling på alle nivå skal kunne fortsette.
- Lokale myndigheter, kommuner, har i svært få tilfeller muligheter til å prioritere is- og skøyteanlegg av budsjettmessige årsaker og begrensninger.
- Mangel på overordnede myndighetspålegg fra fylkeskommuner/stat om interkommunalt samarbeid er også til hinder for å anlegge is- og skøyteanlegg.
Norges Skøyteforbund reager med skuffelse på de endringene som foreslås fra KUD, men håper i det lengste at departementet lytter til en samlet idrettsbevegelse og hensyntar de innspillene som NIF kommer med i sitt høringssvar.
Vi forventer at dette også vil bli synliggjort i statsbudsjettet som legges frem i dag.