Skøyteforbundet / Nyheter / 2022 / Et fantastisk VM, som også ga rekord i antall medaljer
Alle foto: Douwe Bijlsma
Alle foto: Douwe Bijlsma

Et fantastisk VM, som også ga rekord i antall medaljer

VM2022 er historie. I en merkelig tid der både krig og covid preget arrangementet, ble det likevel gjennomført et strålende arrangement med fantastisk stemning i Vikingskipet. Og for første gang i historien fikk vi høre "Ja, vi elsker" i et VM i skipet.

VM2022 har så mange historier at det er utfordrende å oppsummere.
Konflikten i Ukraina gjorde at flere av de uttatte deltakerne ikke fikk stille til start. Russland og Hviterussland ble av ISU utestengt, og Korea fikk ikke fly til Europa, på grunn av konflikten. Dette er selvfølgelig veldig leit, og vår sympati og støtte går til ofrene i Ukraina. Dette ble også markert med flagg i hallen, og blant flere av utøverne i VM.

 

WhatsApp Image 2022-03-03 at 22.53.36.jpeg

Covid satte også sitt preg på VM. Strenge smittevernregler for løpere, støtteapparat og frivillige, og et strengere regime for bevegelse i arenaen. Underveis i VM-uka ble det også dramatisk da vårt store hjemmehåp, Hallgeir Engebråten, fikk en positiv prøve, og for VM fikk dramatikken sitt høydepunkt da sammenlagtleder etter dag 1 av sprint-VM Laurent Dubreuil, dessverre ikke fikk stille til start dag 2.

Heldigvis satte ikke covid store begrensinger for publikum, og løperne kunne for første gang siden mars 2020 oppleve skikkelig trøkk, god stemning og støtte fra tribunen. I skøyteverden er publikummet i Vikingskipet berømt for å heie på alle, og skape fantastiske opplevelser for løperne. Og spesielt etter to år med tomme tribuner, ble dette satt enormt pris på fra utøverne fra hele verden.

 

WhatsApp Image 2022-03-05 at 22.57.11.jpeg

Sportslig sett var det veldig høyt nivå. Det ble 6 verdige og fantastiske verdensmestere, og det ble satt 5 banerekorder.


På sprint kvinner ble det kanskje litt jevnere enn mange hadde spådd på forhånd, men Jutta Leerdam (NED) innfridde forventningene og ble for første gang verdensmester sammenlagt, foran Femke Kok (NED) og Vanessa Herzog (AUT). Martine Ripsrud var best av de norske, og leverte et veldig bra VM, med 10. plass sammenlagt og flere sterke prestasjoner. Julie Samsonsen debuterte i Sprint-VM med en 14. plass.

 

WhatsApp Image 2022-03-04 at 23.09.41.jpeg


For menn ble det som nevnt dramatisk da Laurent Dubreuil (CAN), ikke stilte til start dag 2. Da var det Thomas Krol (NED) som tok over føringen, og sikret sitt første mesterskap, foran lagkamerat Kai Verbij (NED), og meget gledelig Håvard Lorentzen på 3.plass. Dette var Håvards 10. internasjonale medalje, og han stoppet ikke der, den 11. ble sikret dagen etter. Håvard var også på podiet 1000m med 2. plass på distansen begge dager. Bjørn Magnussen imponerte stort, men veldig gode 500metere, og også fantastiske 600metere på 1000m. For hvert løp blir det stadig bedre på den siste runden, så dette lover godt. Henrik Rukke er også i godt slag, og setter poengpers i VM. 7. plass sammenlagt på Bjørn og 12. på Henrik, gjør oss til nest beste nasjon.

 

WhatsApp Image 2022-03-04 at 23.09.42.jpeg

 

På lagsprint var det på forhånd avklart hvilke tre nasjoner som skulle på pallen på kvinnesiden. Da det dessverre var kun tre lag til start. Resultatet ble også som spådd på forhånd, med Nederland på topp, foran Polen og Norge. Martine Ripsrud og Julie Samsonsen fikk dermed sin andre medalje for sesongen, etter bronse også i EM, mens Marte Furnee fikk sin første internasjonale medalje. I herreklassen var det mer åpent. Nederland stilte med et knallsterkt lag med topp to fra sprinten på laget, og Polen stilte også med et sterkt lag. Men ingen kunne gjøre noe med våre gutter. Bjørn Magnussen, Henrik Rukke og Håvard Lorentzen, feide av banen de andre lagene og vant VM-gull på hjemmebane. Dette var første gang siden 20.februar 1994 at det norske flagget hang høyest i Vikingskipet, og aller første gang i et VM. Et magisk øyeblikk!

 

WhatsApp Image 2022-03-05 at 18.55.00.jpeg

 

WhatsApp Image 2022-03-05 at 19.07.11.jpeg

Dette gullet var den 12. internasjonale medaljen det norske laget tok denne sesongen. Aldri før har vi vunnet flere medaljer i en og samme sesong. For et lag vi har nå!

I allroundmesterskapet ble det langdistanseheltene fra OL som stakk av med titlene. Irene Schouten (NED) og Nils van der Poel (SWE), ble de store heltene med fantastiske prestasjoner. Men de norske «ungdommene» var så absolutt med på å prege stevner, og skapte spenning og nerve til siste slutt.


Ragne Wiklund var på distansepallen på tre av fire distanser, og satte i tillegg en solid ny pers på 500m. Til slutt ble det et sekund-drama i forhold til Antoinette de Jong. Kun 6 tideler skilte på den avsluttende 5000m. Dessverre gikk det i de Jongs favør, og hun tok sin 4. bronsemedalje i allround-VM. Forhåndsfavoritt Miho Takagi sikret sølvmedaljen. Men en helt fantastisk prestasjon av Ragne, som nok en gang viser at hun er blant verdens aller beste skøyteløpere. Sofie Haugen endte på en 14. plass.

WhatsApp Image 2022-03-06 at 18.59.10.jpeg


For gutta måtte dessverre vår antatt beste mann stå over, men med det laget vi har nå, er det da andre som melder seg på. Peder Kongshaug sikret distansepall i første distanse, mens Sander Eitrem overrasket de fleste med en ny pers med nesten ett sekund på 500m. Kristian Ulekleiv fulgte opp med pers på 5000m, og etter første dag hadde Norge plasseringen 3, 5, og 7! Dessverre måtte Kristian stå over dag 2, men de andre gutta fortsatte der de slapp. En 1500m som var solid, men litt bak hva Peder hadde håpet, satte han likevel opp ett hakk til en 2. plass sammenlagt før 10000m. Der klinte begge våre gutter til og la det de hadde ned i isen. En pers med 29 sekunder på Sander Eitrem, etter et bunnsolid løp sikret han en 5. plass sammenlagt i sitt første VM. Peder Kongshaug kjempet som en løve, og satte også personlig rekord i løpet, og 4. plass sammenlagt i sin allround-debut. Norge med eneste nasjon med to mann med på avslutningsdistansen, og begge to er kun 20 år.


Det største showet i Vikingskipet denne søndagen var det likevel Nils van der Poel som stod for. I nest siste par klinte han til med en fantastisk banerekord på 12.41,56, og satte så mye press på forhåndsfavoritt Patrick Roest, at han virkelig fikk kjenne på 10.000 meterens brutale virkelighet. Nils fra Sverige er ikke bare verdens beste på langdistanse, nå er han også best i verden i allround. Utrolig synd at han nå legger opp, men for en avslutning han gjorde. Stort grattis til Nils, og hele Sverige!

WhatsApp Image 2022-03-06 at 18.59.10 (1).jpeg

Til slutt, tusen takk til alle officials, frivillige og publikum som skapte et fantastisk VM, med mange magiske øyeblikk!


Neste sesong er det EM i Vikingskipet 6.-8. januar. Også til EM blir det sprint og allround på programmet. Med det norske laget vi har nå, så kan vi allerede nå starte drømmen om flere sammenlagtmedaljer på hjemmebane!

Vi sees i januar til en ny skøytefest!

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex