Skøyteforbundet / Nyheter / 2021 / Ragne Wiklund (21): – Det er klart at skøyter står høyest
Ragne viser stolt frem VM-medaljen. Kanskje blir det flere i fremtiden? 
Alle foto: Rikke Jeppsson
Ragne viser stolt frem VM-medaljen. Kanskje blir det flere i fremtiden? Alle foto: Rikke Jeppsson

Ragne Wiklund (21): – Det er klart at skøyter står høyest

Skøyteløperen Ragne Wiklund har vokst opp i en aktiv orienteringsfamilie, og legger selv mange mil bak seg i skogen på søk etter poster. Likevel er hun ikke i tvil om hvilken av idrettene som veier tyngst.

– Det er klart at skøyter står høyest, hvis ikke hadde jeg ikke brukt så mye tid på skøytene. Jeg bruker orientering til å koble av og for bra trening, sier Wiklund.

– Hva er det som er så morsomt med skøyter?

– Si det, ler hun, og fortsetter;

– Jeg liker veldig godt det å jobbe med tekniske ting på trening, og så få det til i løp etterpå og at det da går fortere, det synes jeg er gøy. Så er det det at det går fort da, og jeg liker at det er målbart på tid, man får svar på om man har gjort noe riktig. Det liker jeg.

Tar på seg skøytene.jpg

Ragne snører på rulleskøytene, og gjør seg klar for en langkjøringsøkt.

– Var helt rått

Ragne har flere medaljer fra NM og junior-VM, og deltok i sin første senior-WC i Stavanger 2017. Akkurat det husker hun svært godt.

– Da gikk jeg på 2.04 og 7.30, tror jeg. Egentlig er jeg ikke en sånn person som husker tidene mine, men det er noe med det at det var første verdenscup. Jeg husker veldig godt den 5000 meteren da Edel (Therese Høiseth) ropte til meg på langsiden at jeg kunne gå under 7.30. Det sitter godt inne.

Etter det har hun deltatt i mange verdenscuper, men hvordan begynte egentlig oslojenta på skøyter?

– Vi lekte mye på bandybanen på Kringsjå om vinteren, og en dag lurte faren til en av jentene i barnehagen på om jeg ville være med på trening. Da var jeg vel fire år, mimrer hun.

Vinteridretten falt i smak, og Wiklund har siden da øvd på å gå rett frem og til venstre, runde etter runde, så fort som mulig. Det viste seg da hun i år tok VM-medalje på 1500 meter.

– Et VM-gull var mer en drøm enn et mål. Det var helt rått. Noe av det morsomste var å se og høre andres reaksjoner etterpå, det å åpne meldingene var veldig, veldig hyggelig, forteller hun.

Målet er klart

Ragne forteller at hun fungerer best når hun fokuserer på arbeidsoppgavene og ikke på plasseringen. Årets mål for sesongen har hun allikevel klart.

– Det er å komme med til OL enkelt og greit. Det er satt høye krav fra Olympiatoppen for å representere Norge, så jeg tror det blir en oppgave som er stor nok for meg i første omgang. Å klare det hadde vært veldig gøy.

Den ydmyke jenta erkjenner at hun nok har skrevet ned drømmen om å delta i OL i en dagbok et sted.

– Jeg var nok mindre redd for å si dem høyt da jeg var yngre enn det jeg er nå.

– Hvorfor er du redd for å si dem høyt?

– Da må jeg jo følge opp. Jeg liker å holde ting litt for meg selv, sier hun lurt.

 

Sando følger Ragne på sykkel.jpg

På sletta i Lillestrøm prøver gamletrener Carl Erik Sando å henge med når Ragne ruller av gårde.

Lovpriser fremgangen

På en lang slette en fredag morgen i Lillestrøm går Ragne Wiklund på rulleskøyter mens tungtrafikk og biler suser forbi på hovedveien. Bak henne forsøker den gamle klubb-treneren, Carl Erik Sando, å holde tritt på sykkel.

– Jeg kommer til å krysse av på trening for meg for dagen fordi Ragne går fra meg nå, og det er et veldig godt tegn. Jeg så tendensene til det i fjor også, men nå er hun ugjenkallelig, og det er så bra, ler Sando godt.

For når skøyteløperen ikke er på samling, er det gamletreneren som følger opp arbeidsoppgavene hennes. Det trives han godt med.

– Jeg synes det er så morsomt, og Ragne er en sabla hyggelig jente så det å få lov til å være med i støtteapparatet er et privilegium. Jeg gleder meg som bare det til hver økt. Se på hvordan hun går nå, det er vakkert å se på, utbryter han når Ragne nærmer seg.

Sando og Ragne.jpg

 Selv om Carl Erik Sando ikke er hovedtrener for Ragne, er de et tett team når hun trener hjemme.

Sando har vært med Ragne i mange, mange år, ja faktisk helt fra da hun begynte på skøyter for ti år siden har han stått i all slags vær på Valle Hovin. Nå gleder han seg stort over det hun har vist de siste sesongene. Ikke minst over VM-medaljen.

– Da holdt jeg på å ramle av krakken. Fullstendig. Jeg landet ikke før flere dager etterpå, jeg gikk bare rundt og surret. Det var så stort at jeg trodde ikke mine egne øyne. Fremgangen er ubeskrivelig morsomt, og det er så opptur både for Ragne og for veldig mange rundt henne.

– Hva er det med Ragne?

– Hun er sterk og har det fysiske i orden, men det spesielt morsomme var da vi skulle jobbe med tekniske ting, da kunne jeg si en ting til henne én gang og så gjorde hun det og så var vi ferdig med det. Jeg har aldri sett makan, skryter Sando.

Viste nivået

Bjarne Rykkje er hovedtrener for allroundlaget, og med seg i trenerteamet har han Edel Therese Høiseth og Jonas Bekken, hvor sistnevnte kom inn i skøyteforbundet i fjor. Bekken har fått ansvar for oppfølging av jentenes treningsprogram, og er én av dem Wiklund har tett dialog med.

– Bjarne har fortsatt hovedansvaret, men jeg følger jentene opp litt ekstra i samarbeid med han. Vi jobber i team, og det synes jeg vi får til bra i allroundgruppa, sier Jonas Bekken.

Han forteller at Ragne sin utvikling snudde i fjor, og pila begynte virkelig å peke i riktig retning.

– Vi la en plan og bygde opp sakte, og hun ble gradvis bedre på tester og tok med seg det til både rulleskøytene og is. Hun viste i Heerenveen hvilket nivå hun er på.

Selv om hun hadde gode resultater i både EM og WC, kom VM-medaljen overraskende på dem.

– Med maks klaff visste vi at det var mulig å ende høyt ettersom hun hadde fin stigning hele perioden.

 

Skal kunne kjempe i toppen

Ifølge Bekken fortsetter Ragne på samme nivå, og han mener alt ser veldig lovende ut.

– Vi har bra kontroll og hun er veldig målbevisst mot videre utvikling, nå må vi bare fortsette der, sier han.

Trenerteamet mener hun kan hevde seg bra på alle distanser fra 1500 til 5000.

– Vi kommer til en sesong nå som utfordrer. Man må huske at hun ikke har en eneste pallplass i WC, så selv om hun tok gull i fjor må vi ikke forvente for mye av henne. Vi har fokus på utvikling og at hun skal bli bedre, og det er helt klart muligheter for å være med å kjempe i toppen.

– Hva skiller Ragne ut som utøver?

– Hun stiller krav til seg selv og ønsker å forbedre seg, og er målbevisst på det hun jobber med. Hun fokuserer mer på arbeidsoppgavene enn på resultatet, bruker trenerteamet på en positiv måte og er fin å jobbe sammen med. I tillegg er det god kommunikasjon både på trening og i det sosiale.

I og med at hun driver med orientering i tillegg til skøytene, har de sammen plukket ut et par løp som de legger inn i kalenderen.

– Vi prioriterer skøyter, men har en del løping i programmet. Hun har funnet seg noen orienteringskonkurranser og når det passer så legger vi det inn slik at vi får det til å fungere veldig bra.

Neste for allrounderne er to samlinger før sommeris på Hamar.

Ragne sitter på bakken med trenerne.jpg

Innimellom rulleskøytedragene får Ragne input og tilbakemelding fra Carl Erik Sando og Morten Bråten fra Olympiatoppen.

– En treners drøm

Ragne er én av tre utøvere på landslaget som får tett oppfølging fra fagansvarlig for teknikk og motorikk ved Olympiatoppen, Morten Bråten.

– Vi skal følge opp de aller beste, og gjøre dem enda litt bedre. Ragne er én av dem sammen med Sverre Lunde Pedersen og Håvard Lorentzen. Alle på landslaget får litt, men de tre får litt mer, sier Bråten.

Sammen jobber de med motorikk og ferdigheter på et generelt nivå, men også de ferdighetene som ligger oppunder teknikken hennes som de prøver å påvirke i en positiv retning for å få bedre bevegelser og posisjoner på skøytene.

– Vi har et nært samarbeid med Jonas Bekken fordi det er ikke vi som er spesialister på skøyter, vi bare inngår i teamet til Ragne og prøver å gjøre det komplett med kunnskap og kompetanse. Vi gir råd og input om forutsetningene for å få til god skøyteteknikk, forklarer fagsjefen.

OLT-trener.jpg

Morten Bråten fra Olympiatoppen mener Ragne Wiklund er en treners drøm.

Han beskriver Ragne som en utøver det er lett å kommunisere med, og som tar til seg informasjon raskt.

– Hun er veldig morsom å jobbe med, hun har forståelse og greier å se sammenhengen fra parketten og ut på rulleskøytene. Hun er en treners drøm å arbeide sammen med. Mange utøvere trenger bevegelseserfaring for å forstå, men gjennom kunnskap og kompetanse så skjønner hun det uten å ha den motoriske erfaringen.

– Hvordan tenker du at orienteringen har påvirket skøytekarrieren hennes?

– Jeg kan ikke si noe annet enn at det ser ut som om det har påvirket den positivt. Gjennom orienteringskarrieren har hun løpt mye og ikke syklet så mye som de andre skøyteløperne kanskje. Det sier litt om at det er mange veier til Rom, og det synes jeg er kjempespennende, avrunder Bråten.

Ragne under brua.jpg

Multitalent: Ikke nok med at Ragne er i verdenstoppen på skøyter, hun gjør det også bra på studiet.

En balansegang

Ragne synes det er hyggelig med all skryt hun får fra trenerteamet, og føler at hun har vært veldig heldig som har funnet seg et støtteapparat hun kan samarbeide med.

– Jeg føler at vi er på samme bølgelengde. For å bli bedre på skøyter trenger jeg mye tid i komfortsonen, men også å bli pushet ut av den. Alle i teamet har forskjellige roller, som gjør at jeg får både trygghet og utfordring, sier den unge verdensmesteren.

Når hun ikke trener, er med venner eller slapper av, studerer hun bachelor ved NMBU i Ås.

– Det har gått veldig bra å kombinere det med idretten, jeg har gode karakterer og et VM-gull, men det har vært slitsomt. Jeg tipper at jeg trapper litt ned i OL-sesongen. Jeg har god tid, for nå kan jeg egentlig være ferdig med en bachelor neste år, men jeg er ikke klar for arbeidslivet da. Det har jeg ikke tid til, sier hun med et glimt i øyet.

Skøytenorge kan med andre ord glede seg over at hun har planer om å satse på isen i mange år fremover.

Ragne justerer håret.jpg

Ragne på rulleskøyter bak løvetannen.jpg

Ragne peker - dit skal jeg.jpg

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex