Skøyteforbundet / Nyheter / 2020 / MØTE MED en ung topptrener, Hilde Aaby
NSF Foto Møte med Hilde Aaby. 2020 Kred Espen Hildrup jpg (002).jpg
Foto: Espen Hildrup

MØTE MED en ung topptrener, Hilde Aaby

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en av våre grener, på eller utenfor isen.

-  Jeg elsker å jobbe sammen med løperne for å mestre nye ting, sier Asker-trener, Hilde Aaby (28).  Hun er i dag en av hovedtrenerne i Asker Kunstløpklubb, der hun har vært trener siden 2012.

Korona og trening
Første spørsmål til Hilde Aaby i disse krisetider med korona er:
- Hva er ditt råd til løperne, som ikke får trent på isen. Alle ishaller i Norge er stengt.

-  Jeg vil anbefale alle å gjennomføre god barmarkstrening, slik at de holder formen vedlike.  Det vil gjøre dem rustet til å starte på igjen, så fort vi får muligheten. Det er viktig å holde alle fysiske egenskaper vedlike, slik at man også unngår skader. Følg treningsprogrammet fra trenerne! Ikke glem å hoppe rotasjoner på bakken, og det kan være lurt å jobbe litt mentalt med visualisering, sier Aaby.

Mestring
Hilde Aaby har hatt en stor lidenskap for kunstløp siden hun var liten. Storesøsteren gikk på skøyter og Aaby var ofte med i hallen. Da hun var syv år ble det hennes tur på isen. Siden har hun vært der.

Aaby trener løpere fra aspirant til junior A – bredde og topp. - Alle løperne er for meg like viktige, og de bidrar positivt på hver sin måte til gruppen, påpeker Aaby.

En av toppløperne er landsmester i Novice A, Ida Vamnes (14). Hun er med i skøyteforbundets satsingsgruppe, rekrutt 2026. Vamnes er en meget lovende løper, som Aaby har trent siden hun rykket opp fra aspirant. Vamnes lander alle triple hopp med unntak av trippel Axel.

Hvorfor trener?

-  Da jeg sluttet som løper, ble jeg spurt om jeg ønsket å jobbe som trener.  Jeg takket ja, og etter det har antall grupper, løpere og timer på isen økt.

Trenerrollen var en fin deltidsjobb ved siden av studiene på Universitet i Oslo, sier Aaby.

I dag kombinerer hun trenerjobben med en deltidsstilling i et IT-firma, der hun jobber med økonomi og administrasjon.


Hva er det du liker best med å være trener?
- Jeg liker egentlig alt. Det å jobbe med barn og mestring synes jeg er veldig gøy. Det aller beste er mestringsfølelsen løperne opplever når de innfrir målene vi har satt, og når de klarer nye ting. Jeg gleder meg over gode treninger, tiden på isen og alle små steg i riktig retning. Løperne betyr mye for meg. Vi bruker mye tid sammen, og vi opplever både oppturer og nedturer. Ikke minst blir man en stor del av hverandres hverdag, og da er det fint å ha en så fin gjeng med løpere og trenerkolleger som jeg har.


Jeg liker konkurranser veldig godt, og jeg synes det er gøy å se løperne gå løpene sine.  Jeg er rolig og avslappet under konkurranser - spesielt rolig når jeg vet at forberedelsene har vært bra,  smiler Aaby.
Hun innrømmer at hun kan bli litt mer spent under viktige og større konkurranser, men da prøver hun å ikke vise nerver, men bidra med trygghet, selvtillit og en positiv innstilling.


Gode opplevelser som trener
Hilde Aaby har mange gode opplevelser som trener. Vi utfordrer henne til å velge noen av minnene.

- Det ene var da Elisabeth Lieungh, en av mine første løpere, ble landsmester i Basic. Hun hadde bestemt seg for å legge skøytene på hylla på grunn av sterk migrene og videregående skole. Totalbelastningen var for stor. Vi to la en plan der hun minsket treningstimene til en tålelig mengde. Vi endret konkurranseklassen til Basic, slik at hun bare skulle ha et program å konsentrere seg om, isteden for to. Hun jobbet utrolig godt hele sesongen. Det var et stort, gledelig og følelsesladet øyeblikk, med tanke på alt som lå bak, da hun ble Landsmester i 2017.

Et annet minne for Aaby er fra en trening der Ida Vamnes klarte sin første dobbel Axel. Da var hun 11 år gammel.
- Dobbel Axel er en milepæl for mange, og det er ofte inngangen til trippelhopp, sier Aaby.  Jeg hadde et mål om å få en løper til å klare det, og det var et utrolig stort øyeblikk da hun gjorde det. At hun nå klarer alle de triple hoppene, med unntak av trippel Axel, er stort og stas for meg som trener. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen.  

Læremester – Berit Steigedal
Hilde Aaby har lært mye om trenerrollen fra trenere hun hadde som aktiv. Det er spesielt en trener som betyr mye for Aaby, nemlig Berit Steigedal, hovedtrener i Asker Kunstløpklubb. Hun trener Norgesmester, Sondre Oddvoll Bøe, og hun har trent Norges tidligere toppløpere, Kaja Hanevold og Camilla Gjersem.

- Berit har vært utrolig viktig for meg i alle år.  Hun har vært min trener siden jeg var liten, og nå er hun min trenerkollega. Berit er som en ekstra-mamma og venn. Hun har lært og lærer meg fortsatt utrolig mye.  Hun jobber hardt og legger sjelen sin i å gjøre en god jobb for løperne. Ikke minst er hun en person som alltid har vært der for meg både på og utenfor isen.

Hilde Aaby har allerede som ung topptrener en god kompetanse.  Da hun konkurrerte  var hun med i forbundsgruppen og Olympiatoppens Sonja Henie-prosjekt.

Hun har trener 1 og 2 kurs i regi av Norges Skøyteforbund (NSF), og hun er med i ISUs Olympic Development Project,  et fireårig utviklingsprosjekt for løpere og trenere. Videre er hun med på Olympiatoppens «Trenerløftet», et prosjekt med veiledning og videreutvikling av trenere.
Siden Aaby trener Ida Vamnes, er hun med på forbundssamlinger, der hun kan utvikle trenerkompetansen.

Asker – løpere på topp
Asker kunstløpklubb er kjent for å få frem mange toppløpere i Norge, hva er nøkkelen her? 

- Først og fremst er det et veldig godt miljø i klubben vår. Vi heier på hverandre, og vi jobber sammen for å bli bedre. De eldste løperne har alltid vært gode forbilder for de yngre. I tillegg har vi en god treningskultur. Flertallet er med på alle treninger, alle jobber hardt og unner hverandre framgang. For eksempel i den beste gruppen har vi mange løpere som klarer flere ulike trippelhopp, noe som gjør at alle pusher hverandre på trening og hever nivået til hverandre. 

Treningsfilosofi
Hilde Aaby har en klar treningsfilosofi. Det er tydelig når vi ber henne beskrive det hun mener er det viktigste som trener.

- Det viktigste for meg er at jeg ser alle i gruppen, møter alle der de er og bidrar med  god oppfølging og utvikling, som er mulig for hver enkelt. Det er viktig å gjøre en helhetlig, systematisk, planlagt og grundig jobb. Se på alle muligheter for å løse tekniske utfordringer, se hvilke svakheter som må jobbes ekstra med og videreutvikle eksisterende ferdigheter.

Jeg er nok litt streng i forhold til kvalitet, men jeg mener det er viktig for løperne å ha innsikt i hva som faktisk er bra og ikke. Jeg ønsker at løperne skal sette seg inn i reglene, og ha en forståelse av hva som gir uttelling, for eksempel vanskelighetsgrad på piruetter.Jeg ønsker at alle skal utvikle seg til å bli så gode som de kan bli, slik at de utnytter sitt fulle potensiale, enten de går på skøyter for gøy, eller ønsker å satse.

Veien til målene bør være morsom. Kunstløp er gøy, og treningshverdagen skal bestå av mye glede og godt humør, avslutter Aaby.

 

Fakta om Hilde Aaby: 
Alder:                                 28 år
Født – bor:                       Asker
Klubb:                                Asker Kunstløpklubb
Annen idrett:                    Drev noen år med rytmisk gymnastikk ved siden av kunstløp.
Medaljer/plasseringer: Har fem medaljer fra landsmesterskap; tre gull ( debs, junior og basic), ett sølv (junior) og en bronse(novice). Deltatt i fire nordiske mesterskap og flere andre internasjonale konkurranser. Var en del av forbundsgruppen i fem sesonger og Olympiatoppens OL-satsingsprosjekt Sonja Henie.

Trener-kolleger i Asker: Berit Steigedal, Anette Oddvoll og Yvonne Olstad. Ballett/dans, Lisbeth Rønning og barmark, Camilla Gjersem.

Lerøy Statnett Fila Polar Fuel of Norway ABUS Sparebanken Øst Sparebankstiftelsen DNB