Foto - Dan Kenneth Reinli.jpg

Dette er kortbane

Kortbane er ISUs yngste gren og vokser stadig i Norge

 

Kortbane debuterte som olympisk gren i 1992 og Norge stilte med løpere første gang ved OL på Lillehammer i 1994. Kortbane er en fartsfyllt og publikumsvennlig slektning av Norges nasjonalidrett lengdeløpskøyter, men utøves på en hockeybane. Kortbane, eller “short track“ som den også kalles er en svært populær idrett i land som USA, Canada, Sør-Korea, Kina og Nederland.

Konkurransene foregår på en oval isbane som er 111,12 meter. Banen er markert med 7 klosser i hver sving. Det gjelder å komme først over målstreken i sitt heat, uansett tid. Hvert heat har 4-8 utøvere. Individuelle konkurranser begynner med 32 utøvere, som går videre gjennom kvalifiseringsheat. De to eller tre som går først i mål er videre til neste heat.

Stafett er en prestisjefylt øvelse der landene måler krefter seg i mellom. 4 løpere på hvert lag konkurrerer over 3000m for kvinner og 5000m for menn. Med mange vekslinger og forbikjøringer er det en publikumsvennlig øvelse. Stafettene går over flere dager, med kvalifiseringsheat, semifinale og finale. Lagene kan bytte ut løpere fra semifinalen til finalen, ettersom hver lag kan registrere fem utøvere.

Kortbane i Norge 

I Norge så er det mulig å trene organisert kortbane i Trondheim og Oslo, men flere klubber som Asker og Gjøvik har treninger periodevis. Det er gode fasiliteter for kortbane i Sørmarka Arena, men foreløpig er det ikke organisert trening der. Sandnes Skøyter er en nyoppstartet klubb som har planer om å organisere kortbane i Sandnes. I Vikingskipet er det mulig å prøve kortbane på midten av banen. 

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex