Skøyteforbundet / Inline / Dette er inline
gerrit.jpg

Dette er inline

Hva er inline?
Inline, eller rulleskøyter som er det mer folkelige navnet på idretten, er kort sagt skøyteaktiviteter på små hjul. Inline er det offisielle navnet, men det er også et samlebegrep eller en fellesbetegnelse for flere ulike idretter/disipliner som alle utøves på små hjul. De internasjonale engelskspråklige navnene på disiplinene er (pr. 2020):

 • Skateboarding - Skateboard (rullebrett) aktiviteter og konkurranser.
 • Speed (speedskating) - Den inline disiplinen som likner mest på tradisjonelt hurtigløp på skøyter på is. Den kan utøves på bane og vei/gate på rulleskøyter hvor alle hjulene står på ei linje i et understell under skoen.
 • Artistic - Kunstløp på rulleskøyter i ulike former.
 • Inline Alpine - Alpine liknende øvelser som slalåm, storslalåm og parallellslalåm på rulleskøyter.
 • Inline Downhill - Utforkjøring på rulleskøyter og skatboard.
 • Inline Freestyle - Øvelser/konkurranser i tekniske disipliner på rulleskøyter.
 • Inline Hockey - Hockey aktivitet på rulleskøyter.
 • Rink Hockey - Hockey aktivitet på rulleskøyter.
 • Roller Derby - Kontaktsport som utøves på rulleskøyter. Sporten går ut på at utøverne, oppdelt i to lag, konkurrerer på en oval innendørsbane og poeng deles ut til en spiller som kjører forbi hvert medlem av motstanderlaget. Laget med flest poeng ved kampens slutt har vunnet.
 • Roller Freestyle - Øvelser/konkurranser i ramper etc.
 • Scooter - sparkesykkel
 • Skate Cross

Inline internasjonalt

Internasjonalt er alle disse 12 disiplinene organisert under paraplyen WORLD SKATE (http://www.worldskate.org/). Inline internasjonalt sokner altså ikke til ISU som f.eks. de tradisjonelle skøytedisiplinene hurtigløp og kunstløp på is som Norges Skøyteforbund har organisert nasjonalt i over hundre år.

Inline i Norge
I Norge er det altså Norges Skøyteforbund som organiserer inline, men ikke alle de 12 inline disiplinene som internasjonalt sokner til WORLD SKATE, foreløpig kun to av dem:
• Speed (speedskating)
• Roller derby (se egen info under GRENER)

Inline Speed hva er det?
Som nevnt ovenfor er speed den inline disiplinen som ligner mest på hurtigløp på skøyter på is. Av samtlige inline disipliner er nok denne blant de største, og den har relativt stor internasjonal utbredelse. Det arrangeres verdensmesterskap regelmessig. Idretten er stor i Asia og i Sør-Amerika, men også i andre deler av verden har den et godt fotfeste. I Europa er det først og fremst i land som Tyskland, Frankrike, Spania, Italia og Belgia idretten er utbredt. I Norden er Danmark det landet hvor speed disiplinen har størst utbredelse.

Speed er en relativt ny konkurranseidrett i Norge. Det kanskje mest kjente inlineløpet i denne disiplinen for nordmenn, og det inlineløpet hvor det hittil (2020) har deltatt flest nordmenn, er faktisk Berlin Marathon – Inlineskating i Tyskland. Dette håper vi vil endre seg med tiden etter som konkuransetilbudet vokser i Norge. For det har vært arrangert noen få løp regelmessig i Norge i en årrekke, både gateløp og baneløp, og det vil bli arrangert løp i årene som kommer. Hadsel Maraton i Vesterålen og Landsbyrennet i Randaberg i Rogaland var to løp på gate/landevei som som hadde inline klasser i mange år fram til og med sesongen 2014. Dette var kombinerte konkurranser med klasser for løping, rulleski og inline, og de ble arrangert av klubber som soknet til andre særforbund enn Norges Skøyteforbund. Etter dette har det årlig vært arrangert tre rene inline gateløp på en gokartbane på Reve i Klepp kommune i Rogaland av Austrått IL sin inlinegruppe. Dette er ikke mye, det er en begynnelse.

Baneløp ble i en årrekke kun arrangert i Sandefjord, fordi den første inline banen i Norge med internasjonale mål og doserte svinger ble bygget der. Men fra 2017 og i de påfølgende år har det kommet inlinebaner flere steder, bl.a. Asker, Nord-Odal og Kongsvinger. Med disse har også antallet løp vokst. I denne perioden er det også bygget flere inlinebaner uten doserte svinger. Så sporten vokser og med dette konkurransetilbudet.

Speed er en godt regulert inline disiplin med mange spennende konkurranseformer på bane (200m oval med dosserte svinger) og på vei/gate. Den den korteste distansen på gate/vei er 200m og den lengste distansen er maraton (42 km). Øvrige distanser på gate er: 500m, 5000m, 10000m og 20000m hvor det konkurreres på ulike måter. På bane konkurreres det også på ulike måter over følgende distanser: 300m, 500m, 1000m, 10000m og 15000m. Det konkurreres på mange ulike måter på disse distansene.

Klubber med organisert speedskating tilbud i Norge
De fleste tradisjonelle skøyteklubber og idrettslag som driver med hurtigløp på is om vinteren trener på rulleskøyer i sommerhalvåret. Treningsaktiviteten på rulleskøyter kan faktisk være ganske stor. Men langt fra de fleste av dem har et organisert inline (speed) tilbud med organisert trening og konkurranser på inlineskøyter for sine medlemmer. Noe de absolutt bør etablere mener vi. Gjør de det kan vi i økende grad snakke om skøyteløping som en helårsidrett i Norge. Sandefjord Skøyteklubb er et eksempel på en klubb som i en del år nå har hatt en slik profil Asker Skøyteklubb likeså. Dette vil bli aktuelt for stadig flere klubber håper vi.
Klubber eller grupper i idrettslag som har inline som primær idrett finnes det pr. 2019 bare to av:

Oslo Speedskaters
Austrått IL - Inline (Sandnes i Rogaland)

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex