Bilde hall bredde.jpg

Status NSF anleggsutvalg 2024

Styret i Norges Skøyteforbund har oppnevnt følgende medlemmer til NSF Anleggsutvalg for tingperioden 2023 – 2025:

  • Frode Bøhm (leder), Styremedlem NSF (Stavanger Sandnes Skøyteklubb)
  • Sigbjørn Rabbe, Fana IL
  • Maren Kvernø Sutten, Trondheim Skating Team
  • Henning Hagelund, Aktiv SK
  • Heidi Soleng, Tromsø SK
  • Nils Harald Brattgjerd, Falken SK
  • Emil Nielsen, Asker Skøyteklubb
  • NSFs adm v/Jarle Blindheim (Gen.sek.)

Anleggsutvalgets mandat

Anleggsutvalget i Norges Skøyteforbund (NSF) skal i perioden 2023 til 2025 arbeide for å gjennomføre målsettingen i NSF Strategiplan for tingperioden 2023 – 2025 når det gjelder skøyteanlegg.

Hovedmål i perioden

  • Legge grunnlag for at skøyteaktivitet skal kunne utføres overalt i landet
  • Korte inn etterslepet på idrettsanlegg for skøytesport
  • Styrke anleggsarbeidet sentralt og lokalt
  • Økt støtte til kostnadskrevende skøyteanlegg
  • Iverksette tiltak for å få etablert isflater og anlegg for utøving av skøytesport over hele landet
  • Etablere nye skøyteanlegg i nærmiljøer
  • Prioritere drift og vedlikehold av eksisterende anlegg
  • Påvirke rammevilkår for spillemidler til kostnadskrevende anlegg gjennom samarbeid med øvrige is-idrettsforbund. Øke spillemiddelandelen til kostnadskrevende is-anlegg
  • Bidra til at det vil bli anlagt nye asfalterte baner for natur-is/in-line

Gjennomføring

  1. Det er etablert et anleggsutvalg med overordnet perspektiv på skøyteanlegg i Norge som et nettverk for lokale ressurspersoner i klubber og kretser. NSF Anleggsutvalg vil være sentral ressursgruppe i NSF dersom regionale anleggsutvalg etableres eller eksisterer.

  2. Videreføre samarbeid med de andre særforbundene for is-idrett, bandy, ishockey, curling for å styrke is-idrettenes posisjon om bevilgninger til is- og skøyteanlegg.

  3. Utarbeide relevante innspill til NIF Anleggsutvalg for aktivt å fremme skøyteanlegg.
  • Når lokale og regionale interessenter for utvikling av skøytesport er initiert, vil NSF Anleggsutvalg være ressursgruppe for kontakt med myndigheter sentralt (departement), lokalt (kommune) og regionalt (fylkeskommune).

  • Utnytte samarbeidsorganer til NSF og andre is-idrettsforbund, både til teknisk ekspertise og til påvirkningsarbeid.
  1. Gjennomføre et anleggsseminar i perioden.

  2. Gjennomføre anleggs-webinar for anleggspersoner i klubber og kretser.

Utvalgets oppgaver

  • Innhente oversikt over konkretiserte planer for skøyteanlegg som møter NSF strategiplan.

  • Utarbeide påvirkningsstrategi for oppfølging av disse planer.

  • Rapportere til Ledermøte 2024 om NSF arbeid med å få flere anlegg for skøyteidrettene i Norge. Gjennom samarbeid med blant andre Bredde- og rekrutteringsutvalget få kartlagt anleggsbehovet for rekrutterings-formål.

  • Til hvert NSF styremøte gi statusrapport om anleggsrelatert utvikling.

NSF Anleggsutvalg skal være en synlig ressursgruppe.

 

NSF Anleggsutvalgs arbeidsform i 2024

Anleggsutvalget i NSF skal primært være en ressursgruppe i den forstand at kontakt med regionale og sentrale myndigheter skal utgjøre et grunnlag for nettverk som lokale initiativtakere kan kontakte. Tekniske konsepter for utvikling av anleggene er best tilgjengelig gjennom den samarbeidsavtale som NSF har med Norconsult og faktiske erfaringer som andre utbyggere av skøyteanlegg har opparbeidet.

For å utvikle anleggspolitisk nettverk i blant klubbene i NSF er det forsøkt å arrangere webinar for en mer regelmessig «møteplass» for utveksling av erfaring og kunnskap. Det vises også til et forslag til «mal» på NSFs nettsider for hvordan man kan få framdrift i et is- og skøyteprosjekt:

https://www.skoyteforbundet.no/anlegg/artikler/anleggsprosjekter--forslag-til-framdriftsmal/

NSF støttet NIFs hørings-svar til Kultur- og Likestillingsdepartementet (KUD) om endring i spillemiddelordningen. NSF anleggsutvalg hadde forberedt egen NSF-høring, men NSF valgte, på oppfordring fra NIF, om at idretten sto samlet bak en samlet NIF-høring. Hovedinnholdet til NSFs potensielle høringssvar ble publisert på NSFs nettsider av Generalsekretær Jarle Blindheim.

 

 

 

Anleggssituasjonen i skøyte-Norge

Hurtigløpsbaner

Hurtigløp på skøyter har ett av 7 Nasjonalanlegg i norsk idrett. Vikingskipet på Hamar innehar denne statusen som har medført delfinansierte investeringer fra Kulturdepartementet (KUD). Ifølge KUD har det blitt utbetalt nesten 122 mill.NOK til Vikingskipet.

Regjeringen har foreslått å endre modellen nasjonalanlegg og sendte høsten 2024 forslag til endring av nasjonalanleggkonseptet på høring. NSF er sterkt engasjert i at Vikingskipet beholder denne statusen også i framtiden, og er støttende til KUDs forslag om at Vikingskipet også i kommende 5-års periode innehar status som Nasjonalanlegg for hurtigløp skøyter. Det er imidlertid utfordringer overfor vertskommunen Hamar som bevilger driftsmidler til Hamar Olympiaanlegg (HOA). I statsbudsjettet for 2025 er det imidlertid bevilget driftsstøtte til Hamar kommune for drift av Vikingskipet som nasjonalanlegg. Hamar kommune har omorganisert HOA og lagt virksomheten innunder ordinær drift av idrett og kultur.

Et nasjonalanlegg skal, i tillegg til å arrangere internasjonale mesterskap, også være et senter for skøyteidrett der utøverne kan forberede seg til internasjonale mesterskap. På dette området er det betydelige mangler. Is-periodene i Vikingskipet er for korte og is- og halltemperaturen er i for liten grad tilrettelagt for toppidrettsforberedelser. NSF er jevnlig søker av internasjonale mesterskap til Vikingskipet, noe som fordrer at anlegget vedlikeholdes for å ha topp internasjonal standard. NSF håper at en forlenget status som nasjonalanlegg er med på å sikre nødvendig oppdatering av Vikingskipet som mesterskapsarena.

Sørmarka Arena i Stavanger har i 14 år eksistert som et topp skøyteanlegg for flere is-idretter. Dette har resultert i tildeling av flere internasjonale stevner, blant annet 7 World Cup hurtigløp.

Fosenhallen i Bjugn er en annet veletablert skøytehall som arrangerer nasjonale mesterskap av høy kvalitet. Fosenhallen har også arrangert junior VM og World Cup for junior og vist evne til å gjennomføre slike løft til ISUs tilfredshet.

Skøytehallen Arena Nordvest i Kristiansund har vært i drift siden 2018. Arenaen og Idrettslaget Braat IL har gjennomført både viktige Norges-cup stevner og jr-NM og opparbeider seg god arrangørkompetanse. I desember 2024 var Arena Nordvest og Braat IL for første gang arrangør av NM sprint og allround.

Når det gjelder utendørs hurtigløpsbaner er det siste nye, og svært gledelige, at Nye Valle Hovin, etter mange års intens innsats, ble åpnet i januar 2024. Dette er et topp moderne kunstisanlegg som også har lagt til rette for en framtidig hall over anlegget. I tillegg finnes det velfungerende anlegg i rehabiliterte kunstisbaner som Baastad med halvtak (Indre Østfold kommune), Leangen (Trondheim) og Maier Arena (Tønsberg). Også for Maier Arena er det både politisk vilje og konkrete planer for takoverbygg tilrettelagt i anlegget.

Kunstisbanene på Jevnaker, Risenga (Asker), Frogner stadion i Oslo, Slåtthaug i Bergen og på Geithus, arrangerer jevnlig nasjonale mesterskap og stevner. Det er også et velfungerende kunstis skøyteanlegg i Skien der det i tillegg er godt lagt til rette for kortbaneaktivitet i ishallen på området.

Den globale klimautviklingen vanskeliggjør planlegging og gjennomføring av nasjonale skøytestevner på naturis. Likevel makter Gol og Nord-Odal å gjennomføre terminfestede nasjonale løp uten kunstis.

På Gjøvik er det de senere år anlagt 285m kunstisbane.

De mest positive og spennende nye is- og skøytehall-prosjekter ser nå ut til å kunne realiseres i Bergen og Harstad. Skøytehallen Slåtthaug Arena i Bergen har fått nødvendige formaliteter på plass for å starte byggingen av hallen der dagens kunstisbane ligger. Enterprise er tildelt og detaljplanlegging av hallens innhold er igangsatt. I Harstad er det politisk vedtatt å igangsette byggeprosjekt 1 for heldekkende kunstisflate. Intensjonsavtale for takoverbygg etter modell fra Nordvest Arena i Kristiansund/Fosenhallen i Bjugn, var langt på vei vedtatt da Norges Ishockeyforbund trakk seg fra avtaleutkastet.

Tak over Vikane 250 meters skøytebane på Stord er igangsatt (omtalt nedenfor).

Ishaller

Ishallene for kunstløp og kortbane rundt om i landet viser at skøytesporten er interessant for mange aktivitetsnivåer, og i de større byene, som Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo er kapasiteten i stor grad sprengt for NSF sine grener. Sonja Henie ishall i Oslo representerer en viktig tilvekst av hallkapasitet for NSF sine grener i hovedstaden. NSF ønsker at kun NSF-grener skal benytte denne hallen uten at det går ut over kunstløps- og kortbaneaktiviteter i de øvrige haller og anlegg i Oslo-området. Byggingen av ny hall på Hasle vil forhåpentlig ytterligere forbedre kapasiteten for is- og skøyteaktivitet i byen.

Henning Hagelund i NSF Anleggsutvalg deltok på et møte i Ski kommune i forbindelse med et initiativ til å rehabilitere/bygge ny ishall i Nordre Follo. Et samarbeidsprosjekt med flere idretter (ishockey, fotball og skøyter) kan resultere i oppgraderte garderobe- og idrettsanlegg (inkludert ny ishall) som kan tjene flere grupper av idrettsungdom i området. Kunstløps- og kortbanemiljøet i NSF anbefales å følge opp initiativet fra NSF.

Det er også tatt initiativ til å bygge ishall i utbyggingsområdet Fornebu i Bærum kommune. NSF har signert et støtteskriv for et slikt viktig initiativ i en ny og voksende bydel i Oslo-området.

Anstrengt kommuneøkonomi vanskeliggjør realisering av noen planlagte og prosjekterte ishaller, som eksempelvis i Sandnes.

Inline

Nye Inline-baner har vi de senere år fått anlagt i Asker, på Nordheimsund og i Sandefjord. Dette er en viktig rekrutteringsarena for hurtigløp på is, samtidig som inline som egen NSF-gren i seg selv har et stort vekstpotensial. Stavanger Sandnes Skøyteklubb er i dialog med Stavanger kommune om å anlegge inline bane i en etablert idrettspark på en grusbane for fotball som ikke lenger er i bruk. Prosjektkonsept med kostnadsoverslag er utarbeidet og det foreligger konkrete positive prinsippvedtak for prosjektet. Signaler fra kommunen har vært realisering i løpet av 2025. Hareid på Sunnmøre har også et skøytemiljø som er i prosess med å oppgradere inlinebane. Anleggsutvalgets representant for inline, Emil Nielsen, er i dialog om rådgiving for underlagskvaliteter etc.

Roller Derby

Aktiviteten i Roller Derby er basert på tilgang til treningstimer i etablerte gymnastikk- og idrettshaller. To sentrale problemstillinger er utfordrende for denne aktiviteten: Idretten har til nå i stor grad blitt drevet av voksne utøvere. Det begrenser tilgang av treningstid fordi barn og unge blir prioritert. Koronapandemen la aktiviteten død på linje med annen breddeidrettsaktivitet. Flere grupper har strevd med å få gang i aktiviteten igjen.

NSF har på sine nettsider en oversikt over eksisterende og planlagte is- og skøyteanlegg som er mer fullstendig enn ovenfor nevnte eksempler:

https://www.skoyteforbundet.no/anlegg/artikler/haller-og-baner-i-norge/

 

Strategisk prioriterte is- og skøyteprosjekt

NSF anleggsutvalg har utarbeidet et forslag til «mal» for hvordan man kan prosessere et initiativ til is- og skøyteanlegg fra idè-fødsel til vedtatt realisering. Dette kan være en «oppskrift» for klubber på hvordan tilnærme seg lokale myndigheter for å få prioritet på foreslåtte is- og skøyteanlegg. «Oppskriften» er ment å være et dynamisk dokument tilpasset ulike prosjekt-typer og ulike stadier i prosjektprosessene. Aktiv Skøyteklubb har siden 1986 arbeidet systematisk med å få bygget en skøytehall på Valle Hovin. «Oppskriften» er i utgangspunktet hentet fra den brede erfaring klubben har gjennomgått for å realisere et modernisert Valle Hovin der man i 2024 fikk åpnet en renovering av utendørsbanen på Valle Hovin. Ettersom det endelige målet er tak over anlegget, gjenstår fortsatt den del av prosjektet. Henning Hagelund, Aktiv SK, medlem i NSF Anleggsutvalg, har vært sentral i å utarbeide «oppskriften» slik at den er tilpasset stadier, størrelse og type is- og skøyteanlegg.

«Oppskriften/malen» ligger på NSFs nettsider, se ovenfor i innledningen til denne rapporten.

I dette ligger også at dersom andre klubber med is-aktivitet (ishockey/bandy) planlegger anlegg for sin idrett, skal klubber i NSF kunne påvirke anleggsprosessen ved å arbeide for at skøyterelaterte dimensjoner (banestørrelse for kunstløp, hurtigløpsbaner for størrelser mindre enn 400m løpebane etc.) skal kunne legges inn i prosjektene. Flerbruk styrker gjennomslagskraften for alle typer idrettsanlegg.

Å videreføre utarbeidelse av strategi for å prioritere is og skøyteanlegg over hele landet er et annet prioritert område innenfor anleggssektoren i NSF. Oppdraget er tidligere gitt sentralt av Norges Idrettsforbund i forbindelse med at regjeringen Solberg varslet en idrettsmelding som aldri er blitt fremmet. NSF tar fortsatt utgangspunkt at det er relevant å dele inn anleggsprosjekt i to ulike strategigrupperinger:

  1. Strategisk viktigste anleggsprosjekt for NSF
  2. Andre strategisk viktige anleggsprosjekter for NSF

 

Med strategisk viktige anleggsprosjekt er prosjekter som kan bidra til målsettingen om isflater over hele landet. Med de utsikter til klimautvikling i årene framover er kravet til kunstfrosne isflater helt sentralt. Som de viktigste strategiske anleggsprosjekter er tidsriktige konkurranseanlegg i nærheten av store befolkningssentra. Rekruttering til sporten, både i bredde- og folkehelseperspektiv, krever kunstfrosne is- og skøyteanlegg i områder der dette er mangelfullt. Dessverre går det sakte med å dekke store geografiske områder i Norge med is- og skøyteanlegg der skøyteidrett kan utøves regelmessig.

De strategisk viktigste is- og skøyteanlegg står fast i NSFs målsetting. I 2020 var det satt opp en tidshorisont på 6 år for å få disse anleggene realisert. Denne tidshorisonten er 3 år nærmere, men likevel ønsker NSF å holde fast på dette tidsperspektivet:

  • 400m skøytehall Valle Hovin, Oslo
  • Tak over kunstisbane, Slåtthaug, Bergen
  • Tak over Leangen kunstisbane, Trondheim
  • Rehabilitering med hall over kunstisbane i Tromsø

 

Skøyteanlegget på Valle Hovin i Oslo er rehabilitert som en topp moderne utendørs kunstis skøytebane. Det er en politisk ambisjon om å fullføre prosjektet med å bygge tak over anlegget med ferdige fundamenter for et framtidig takoverbygg.

Tak over Slåtthaug i Bergen, Slåtthaug Arena, er prosjektet blant de viktigste strategiske anlegg som er nærmest realisering. Alle formaliteter skal være på plass for å starte bygging.

For tak over Leangen kunstisbane i Trondheim, har idrettsrådet i Trondheim i flere år utarbeidet prioriteringsliste over ønskede idrettsanlegg. Tak over Leangen er nå inne blant topp 10 over anlegg i byen og rykker framover år for år. Trondheims nye byråd har løftet dette prosjektet til 8. plass på prioriteringslista. Utendørsbanen på Leangen er som kjent rehabilitert for få år tilbake.

I Tromsø går framdriften for å re-etablere kunstisanlegget, og videre å legge grunnlag for et senere takoverbygg, fortsatt saktere enn ønskelig for skøytesporten i Nord-Norges regionhovedstad. Det er dialog mellom myndighetene og idretten om i første omgang starte rehabilitering av den nedlagte kunstisbanen. NSFs nye Generalsekretær vil søke å benytte noen kontaktnett for ytterligere pådrift av prosessen.

Av andre strategisk viktige prosjekt for is- og skøyteanlegg har NSF listet:

  • Kunstisanlegg Harstad, Troms fylke
  • Hall over Vikane kunstisbane, Stord, Vestland fylke
  • Takoverbygg til rehabiliterte Maier Arena i Tønsberg. Det er vedtatt reguleringsplan for takoverbygg etter modell fra Arena Nordvest i Kristiansund
  • Kunstisanlegg med 400m hurtigløpsbane, Lærdal, Vestland fylke
  • Is- og skøyteanlegg i Skøytekrets Midt-Norge

 

I kategorien andre strategisk viktige prosjekt for is- og skøyteanlegg er, som nevnt ovenfor, den mest positive nyheten at kunstisanlegget i Harstad er nærmest realisering. I 2022 og 2023 ble som kjent henholdsvis Sonja Henie ishall og halvtak over 400 meters banen i Baastad ferdigstilt.  

 

På Stord er prosjektet med tak over eksisterende Vikane kunstisbane (250m bane) igangsatt og forventes ferdig i juni 2025.

 

Prinsippvedtak i Tønsberg kommune om takoverbygg til Maier Arena og etterfølgende bevilgninger til forprosjekt, er på plass. Det er anslått en totalkost for takoverbygget på 95 mill.NOK. Prosjektgruppa anslår at det gjenstår å finansiere ca 1/3 av totalkosten. Det avventes et vedtak i nabokommuen Færder om interkommunalt samarbeid.

 

For kunstisprosjektet i Lærdal har styringsgruppa med deltakare både fra politisk ledelse og idrettslaget, stort sett konkludert med et konsept som det skal være mulig å ta politisk stilling til. Fra før er det kjent at Norconsult har gjennomført mulighetsstudie og at daværende Sogn og Fjordane fylke tildelte forprosjektmidler.

 

Skøytekrets Midt-Norge driver initiativ og følger opp kommunen i anleggsplaner både på Klett og Tiller Idrettspark. En egen hallkomitè er aktiv i arbeidet i tillegg til at initiativtakere har fremmet planer om tak over et skøyteanlegg på Løkken.

 

Status konkrete prosjekter

Alle konkretiserte is- og skøyteprosjekt har NSFs støtte. I tillegg til oversikten på NSFs nettsider over eksisterende og planlagte prosjekter, nevnes nedenfor noen is- og skøyteprosjekter som er rapportert til NSF blant annet som tilbakemelding på brev til skøytekretsene fra NSF høsten 2023.

 

Status andre is- og skøyteanleggsprosjekter:

  • Risenga Idrettspark har fått nytt ishockeyanlegg. NSF-grenene kunstløp og kortbane har begrenset tilgang til anlegget som er forbeholdt Frisk Hockey. Prosjektet med tak over 400m banen ser ut til å værae satt i bero.
  • Nord-Odal IL prøver på nytt å skape liv i et kunstisprosjekt og har utarbeidet et strateginotat til kommunen
  • Flytting av skøytebane på Skjervøy, Troms fylke
  • Skedsmokorset Idrettspark med ishall, Viken fylke
  • Oppgradering inlinebane Hareid, Møre og Romsdal fylke
  • Prosjekt for inline bane i Stavanger
  • Ishallprosjekt på Hasle, Oslo

 

NSFs anleggsressurser

NSF har i flere år hatt et formelt samarbeid med konsulentselskapet Norconsult når det gjelder konseptstudier for is- og skøyteanlegg. Norconsult har utarbeidet studier i ulike faser for lokale skøyteklubber.

NSFs administrasjon har også en «database» med prosjektbeskrivelse av ulike anleggskonsepter for is- og skøyteanlegg i Norge og forbundet har en oversikt over anlegg som er i drift, planlagte anlegg og anlegg under utvikling. Denne oversikten finnes på NSFs hjemmesider.

Nødvendig betingelse for realisering av anlegg: Lokalt initiativ

NSFs Anleggsutvalg bygger ikke anlegg, ei heller er anleggsutvalget et teknisk utvalg om anleggskonsepter.

NSFs anleggsutvalg er en ressursgruppe for lokale, regionale og nasjonale nettverk av initiativtakere som ønsker å utvikle is- og skøyteanlegg. Utvalget utøver påvirkning på politiske beslutningstakere og er støttefunksjoner for lokale initiativtakere og et bindeledd til Norges Idrettsforbunds anleggsarbeid. I tillegg utarbeides søknader om støtte, generelt og for konkrete prosjekter overfor Kulturdepartementet for å utløse ekstra støttemidler i den grad slike kan oppdrives.

Det finnes flere gode eksempler hvor godt lokalt initiativ har blitt positivt mottatt av lokale myndigheter.

Politisk påvirkningsarbeid

NSF støtter aktivt opp under NIFs idrettspolitikk generelt og anleggspolitikken spesielt. Som nevnt ovenfor deltok NSF i NIFs høringssvar til KUD om endringer i spillemideelordningen. NSFs særforbundsinteresser ble uttrykt i en artikkel på NSFs hjemmesider og vil utgjøre grunnlag for NSFs anleggspolitiske særforbundssynspunkter på anleggssiden.

Finansiering.

Det arbeides med ulike modeller for finansiering av idrettsanlegg utover dagens etablerte tippemiddelfinansiering som baseres på en tredeling mellom tippemidler, private og offentlige bevilgninger. Blant annet i Trondheim ses det på modeller for hvordan offentlig/privat samarbeid kan få en mer sentral rolle i investeringsfasen.

Skøytekretsenes rolle

Styret i NSF har gående et prosjekt om organisasjonsutvikling. Målsettingen er å finne en organisatorisk rolleinndeling som har effekt for framtiden. Dette vil også ha betydning for anleggs- og idrettspolitiske arbeid lokalt og regionalt.

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Rudy Project