Skøyteforbundet / Nyheter / 2023 / Juniorlandslagsløper Daniil Valanov – kunstløp mer enn trening
Daniil retter blikket framover.  Foto: Gunvor Bay
Daniil retter blikket framover. Foto: Gunvor Bay

Juniorlandslagsløper Daniil Valanov – kunstløp mer enn trening

Vi traff Daniil Valanov (14) fra Bergen på forbundssamling i Åsane Arena i Bergen. -Det går fremover for Daniil, sier sportsjef Regina Jensen i Norges Skøyteforbund . Hun ledet samlingen med, Nuriya Pirogova, trener og mentor på NSF-samlinger.

Kunstløp – mer en trening
Jensen følger nøye med på løpernes bevegelser på isen. – Det er svært viktig at løperne jobber med styrke, holdning og basis skøyteferdigheter - skjær, vendinger og buer. Daniil må alltid gå riktig når han går på skøyter, hvis ikke det er på plass, blir det vanskelig å utføre trinn, hopp og piruetter, påpeker hun.

Det er ikke mange gutter som trener kunstløp i Norge, og etter at Sondre Oddvoll Bøe la opp i 2020 har ikke Norge hatt toppløpere på herresiden. Er Daniil den neste? Han klarte kravene for å delta i Junior-VM under Volvo Cup i Riga, Latvia i starten av november.


Daniil har gått på skøyter siden han var fire år. Da han begynte på skøyteskolen i Bergen Kunstløpklubb (BKK) i Bergenshallen i 2013 var det full fart og entusiasme på isen fra første dag. Senere det året ble han aspirant i Loddefjord Idrettslag kunstløp (LIL).  Han var i LIL ett år før det ble BKK igjen, der han trente frem til 2022. Siden da har Daniil trent i LIL, og i mai 2023 kom han på forbundslaget som juniorløper.

Hva betyr det for deg å være på landslaget?

-Det er kjekt å trene med de beste norske utøvere fra hele landet. Det kan være krevende og, siden vi må bli med på flere samlinger, som holdes stort sett på Østlandet.  Og dagene kan vare lange. Men vi har en god og positiv atmosfære i landslaget.

Å være på landslaget betyr at jeg har mulighet til å konkurrere mer i utlandet i større internasjonale konkurranser*. Jeg får nye erfaringer og jeg lærer mye fra de internasjonale konkurransene, fordi her i Norge er det ingen gutter i min klasse, junior A. Det er kjekt å delta i konkurranser med flere gutter.

Det betyr også å ha mer ansvar. Jeg må oppfylle krav for å komme inn på landslaget, og jeg føler at jeg må stadig forbedre meg.

917AEF79-C709-4C26-95E8-E8DC57DAF4CD.JPG

Med sportsjef Regina Jensen. Foto: Helene Myksvold

 

Hva er det du liker med kunstløp?

-Mestringsfølelse! Når du trener lenge på et element og endelig får det til, får du skikkelig drive og kick. Og når alt fungerer bra på konkurranser. Når elementene som jeg gjør på trening er til stede. Det er en spesiell følelse å gå et feilfritt løp. Jeg må jobbe masse for å komme dit. Min absolutt favoritt er hoppene. Jeg liker og godt å trene på trinn og den koreografiske sekvensen.

Jeg liker idretten og utfordringene kunstløp gir. Kunstløp er ikke bare trening. Jeg reiser på konkurranser i Norge og utenlands. Jeg besøker nye steder, møter nye folk, lærer mye om verden og andre kulturer.  I sommer var jeg på to sommerleirer: en i Tsjekkia og en i Italia. Det var spennende å trene med forskjellige folk i et annerledes miljø. Spesielt kjekt var det i Italia, fordi de fleste på isen var bedre enn meg. Flere gutter hoppet både trippel Axel og kvadruple hopp. Det var veldig motiverende.

Hva er det du trener på nå – noen spesielle elementer?

-Jeg jobber med alle elementer, med ulik kvantitet og intensitet. Det varierer fra trening til trening, avhengig av dagens plan. Når jeg er på egentrening, øver jeg mest på piruetter, sier Daniil.

Stor potensial - målrettet og motivert

Daniil Valanov går i 10 klasse på NTG Ungdomsskole i Bergen, som kombinerer idrett og skole. Første gang han var på samling i regi av NSF var, «Sammen mot toppen», som 10 åring.

Hvordan er det å kombinere toppidrett og skole?

-Det er ikke alltid lett, men vi samarbeider med skolen, trenere og meg. NTG er veldig hjelpsomme, selv om de har høye krav til elevene. Det går fint, og treningen er et godt avbrekk fra skolen.

På samlingen i Åsane Arena er Daniils trenere i Loddefjord Idrettslag med, Kristina Sontum og Jurijs Salmanovs. Daniil trener med dem 1-2 timer på isen og 1 time barmark hver dag på Iskanten. I tillegg er det koreografi en gang i uken. Søndag har han fri.
-Daniil er målrettet og motivert. Han vet hva han vil og hvordan han får det til. Jeg liker at han er åpen for både positive og negative tilbakemeldinger, og ikke tar det personlig, sier Sontum.
-Han har et stort potensial, jobber hardt og han elsker å gå kunstløp. Treningsprosessen er ganske lett, han er skarp i hodet og han lytter til oss trenere og hva han bør gjøre, sier Salmanovs.

Det er mange forskjellige, små og store ting vi jobber med, sier trenerne. Men vi går gradvis frem. Det er viktig for oss å fokusere på hva er våres mål nå, hvilke svakheter vi har nå, hvilke resurser vi har nå og følge planen. Vi har en årsplan for Daniil, og mer detaljerte planer for hver måned og dag.

Veiledning - tekniske spesialister
På samlingen terper Daniil blant annet på elementer i programmet sitt. I god fart øver han mellom de andre løperne som trener basisøvelser. Regina Jensen står ved vantet sammen med NSFs internasjonale tekniske spesialister, Cathrine Hestenes og Line Kaldestad. De vurderer om Daniil utfører trinnene og piruettene etter den tekniske standarden som kreves. Daniil gjør ulike trinn med vendinger i god fart, så stopper han, kommer bort til vantet! Han lytter og nikker på tilbakemeldingene fra ekspertene, og fortsetter igjen, piruetter – terper på viktige detaljer. Trenerne Sontum og Salmanovs følger nøye med.

detaljer.jpg

Terping på detaljer på isen med tekniske spesialister. Foto: Kari Amble 

 

-Jeg liker å se ham på isen, sier Jensen. Hun er opptatt av at Daniil trenger noen å strekke seg etter, siden han ikke har noen å konkurrere med i Norge. Det vil være bra for ham å konkurrere internasjonalt og møte konkurrenter i utlandet. Han må trene på å være fleksibel, fordi han må være sterk og myk samtidig med tanke på de krevende elementene har gjør på isen, sier Jensen og hun viser meg noen øvelser. Det er viktig for å forebygge skader. Han må tøye hver dag og trene på herrespagaten.

Hvordan er det å delta på konkurranser i utlandet, Daniil?

-Spennende. Men samtidig kan det være frustrerende å ikke få det til slik jeg ønsker det. Når jeg konkurrerer i utlandet, representer jeg hele Norge, og det krever mer. Nivået er ganske høyt. Jeg må ha alle tankene under kontroll. Jeg prøver mitt beste i hver konkurranse. Jeg blir veldig glad når jeg får gjennomført løpene bedre enn i siste konkurranse. Jeg liker å konkurrere og vinne.

 

Har du en konkurranse du husker godt, da du synes alt klaffet?

- Volvo Open Cup i Riga, Latvia i starten av november er 100% et av stevnene jeg kommer til å huske, fordi der kvalifiserte jeg meg til Junior-VM for første gang. Dette gir meg god og motiverende følelse.

Jeg husker også godt Nordics 2023. Det var på  Island, jeg kom på 3. plass. Det var skikkelig kamp for denne 3-plassen, det var en seier for meg.

Jeg husker godt de stevnene der jeg klarte gode løp.

Hvilke mål har du?

- Foreløpig vil jeg konsentrere meg om videre utvikling, lære nye hopp, jobbe med piruettene og koreografi, for å vise mine programmer enda bedre. Jeg vil heller sette realistiske mål. Det er flere konkurranser i 2024-2025 hvor jeg kan vise hva jeg kan, vi får se. Men det som gjelder mine ønsker og drømmer foretrekker jeg å dele kanskje med familien og trenere, for nå.Jeg vil ikke kaste ordene i luften. Men jeg skal prøve å gjøre mitt beste.

Og hva sier trenerne i LIL og NSFs sportsjef om Daniils fremtid som kunstløper?

-Det handler om hvordan han jobber, hvor god han er med kunnskapen vi gir ham, så vil resten komme etter hvert, sier Salmanovs.

-Etter min mening, hvis Daniil fortsetter å jobbe hardt og han er godt motivert slik han er nå, har han en lys fremtid, sier Sontum.

-Daniil har ingen fysiske begrensninger til å nå langt, sier Jensen, han må jobbe og være motivert.

-Jeg liker at trenerne mine er ærlige. Jeg får ikke «du er flink», hvis elementer, eller løp ikke er godt utført. Det motiverer meg for å bli bedre, for å fikse det som er feil, og for å oppnå de resultatene jeg vil. Med ærlige tilbakemeldinger føler jeg at jeg går et lite skritt opp hver dag, sier Daniil Valanov.

 

*Programkomponenter i kunstløp – klassen, junior A:

Komposisjon - Presentasjon - Skøyteferdigheter

812FB2D3-C558-42D1-BFA2-CB9E87CD0028.JPG

Landslagstrener Nuriya Pirogova instruerer Daniil, klubbtrenere Kristina og Jurijs følger med. Foto: Helene Myksvoll

 

Daniil Valanovs trenere i Loddefjord Idrettslag kunstløp (LIL):

Kristina Sontum (34)
Trent/medlem i team St.Petersburg/Russland hos blant andre, Evgeni Rukavicin, Lyudmila Smirnova, Elvira Serebryakova.
Vunnet ulike konkurranser i Russland. Deltatt i isshow.
Mastergrad i kunstløp/kunstløp trener

Utdannet i 2013, National State University of physical culture, sports and health of P.F Lesgaft.

Jurijs Salmanovs (43)
Begynte på skøyter 5 år, singelløper - fra 15 år parløper i åtte år.

Trenere, Svetlana Frishenbruder o Tamara Moskvina

Junior-VM – deltatt tre ganger
EM og VM i kunstløp, deltatt fem ganger

2008-2015 med i "Imperial Ice Stars" 
2015-2020, trener i Latvia, "Kristal Ice"

Utdannet, Latvian pedagogical academy of sports 

Daniil nett DSC_2156.jpg

Daniil tar steg for steg, denne uken satt han ny personlig rekord i Santa Claus Cup i Budapest. Han klarte ren trippel -trippel for første gang, og ny rekord med 146,93. Foto: Gunvor Bay


     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Rudy Project