Skøyteforbundet / Nyheter / 2022 / Venner for livet
Trekløveret under et av mange juleshow i Asker. Foto: Espen Hildrup
Trekløveret under et av mange juleshow i Asker. Foto: Espen Hildrup

Venner for livet

Hva gjør de nå? Møt Norges toppløpere i kunstløp gjennom flere år, Camilla Gjersem, Anne Line Gjersem og Sondre Oddvoll Bøe.

De har gledet publikum både nasjonalt og internasjonalt i en årrekke med sine flotte prestasjoner på isen, og ikke minst har Anne Line, (28), Camilla (28) og Sondre (24) vært rollemodeller for unge kunstløpere.

I løpet av de siste årene har alle tre sluttet å konkurrere.
-  Jeg sluttet da jeg var 25 år etter å ha satset i 17 år. Det var en stor overgang det første året, sier Camilla.
- Det var både en lett og vanskelig beslutning å ta, sier Sondre, som sluttet som aktiv løper i fjor.
Anne Line synes det var trist da hun sluttet, 24 år gammel.

- Jeg måtte jobbe med min nye identitet, men samtidig var det deilig å få mer ro i hverdagen og få muligheter til å bare fokusere på utdannelsen, påpeker Anne Line.

 

Mange mesterskap

Våre tidligere forbundsløpere har en lang liste med konkurranser og mesterskap som de har deltatt i. Her en kort oppsummering.
Anne Line deltok i OL i Sotsji 2014. Det var første gang på 50 år at Norge hadde en løper som sikret oss en OL-plass i kunstløp. Hun kvalifiserte seg til finalen og fikk en 23. plass. Alle tre har vært Norgesmester en rekke ganger og de har deltatt i EM. Videre på mesterskapslisten  - VM, junior-VM, Nordisk og Grand Prix.

Ny hverdag
Hverdagen deres har tidligere vært styrt av trening fra morgen til kveld, både på isen og barmark. Nå er hverdagen fylt med studier, jobb og andre fritidsaktiviteter.

Sondre
-Jeg studerer journalistikk på Høyskolen Kristiania. Ved siden av jobber jeg som trener i Askerhallen og instruktør på et treningssenter som heter Barrys. Jeg trives med både studier og jobb, så jeg er veldig fornøyd med alt som skjer om dagen. Jeg jobber som trener på morgentreningen for Asker Kunstløpklubb (AKK) , og jeg er koreograf for flere av landslagsutøverne. Jeg setter utrolig stor pris på at trenerne i AKK stoler nok på meg til å lage program til de beste, og jeg elsker å kunne dele av min erfaring og «passion» for idretten, sier Sondre.

Camilla
-Jeg studerer jus ved det juridiske fakultet i Oslo på 5. året. Ved siden av studiet jobber jeg i Cognite som legal intern. Jeg synes det er veldig gøy å være student og fleksibiliteten det gir. Jeg stortrives med jobben i Cognite. Det er spennende å jobbe i et selskap som er verdensledende innen industriell software. Arbeidsmiljøet er inkluderende og sosialt, og vi gjør veldig mye sosialt som jeg ikke hadde tid til da jeg var idrettsutøver.  Jeg har blitt veldig glad i teamet mitt, sier Camilla.

Anne Line
- Jeg ble ferdig utdannet sivilingeniør denne sommeren og jeg begynte å jobbe som IT-konsulent i Bekk i høst. Nå er jeg på et kundeprosjekt hos Vy og jobber med digitale tjenester. Jeg er utrolig fornøyd med livet nå. Jeg stortrives med å jobbe i Bekk. Det er et bra fagligmiljø og det er mange sosiale aktiviteter som jeg kan bli med på. Så det er veldig gøy, sier Anne Line.

Trening uten skøyter

Det er kun Sondre, som fortsatt trener litt kunstløp, mens Anne Line og Camilla er i gang med annen trening. -Jeg holder ikke på aktivt med kunstløp lenger, men jeg har blitt glad å danse salsa, en ny hobby jeg startet med for 2,5 år siden, sier Anne Line.

-Jeg har gjort en del oppdrag for forbundet etter at jeg la opp. Jeg har vært foredragsholder på trenerkurs, barmarkstrener og jeg har jobbet med løperne digitalt under koronapandemien, sier Camilla.

I perioder savner jeg kunstløp veldig. Kunstløp var min store lidenskap. Jeg savner å uttrykke meg på isen, å være i flytsonen når man mestrer alle elementene og det å være i toppform.

Jeg er fortsatt glad i å trene. Jeg trener fortsatt styrke, utholdenhet og yoga i perioder. Jeg har prøvd en del nye aktiviteter; klatring, salsa, padel og nylig har jeg prøvd squash. Squash har blitt en ny favoritt, sier hun.

Det nye livet
Kunstløpen har ført dem rundt i verden og Sondre og Anne Line har i perioder bodd og trent i utlandet, henholdsvis i Oberstdorf i Tyskland og i Malmø i Sverige. Camillas faste treningssted har vært i Asker, der alle har en sterk tilknytning til klubben sin, Asker Kunstløpklubb.
I noen idretter som fotball, håndball og langrenn holder utøverne på i mange år som voksne, men i en estetisk idrett som kunstløp slutter mange med toppidretten i 20-årene, slik som Anne Line, Camilla og Sondre. Overgangen fra å være toppidrettsutøver til å slutte helt med idretten sin kan være stor. Det bekrefter også de tidligere forbundsløperne.

-Da kunstløpboblen jeg hadde levd i sprakk, måtte jeg bruke litt tid på å finne ut hva jeg egentlig ville fremover, hvilke nye mål jeg skulle sette meg og hva jeg ønsket å bruke tiden min på. Jeg måtte finne nye hverdagsrutiner. Det tok omtrent ett år før jeg fant ro og trygghet i «det nye livet», sier Camilla.

-Jeg elsker fortsatt kunstløp, og det var veldig trist å si meg ferdig. På den andre siden var jeg helt klar for å starte et «nytt» liv, med studier og jobb, så jeg gledet meg til det. I tillegg var en sommer uten åtte uker sommerleir en bonus, sier Sondre og ler.  Jeg er fortsatt veldig glad i idretten, så jeg ser ofte på konkurranser på You Tube, og jeg har sett litt nasjonalt her hjemme. Når jeg ser folk konkurrere på sitt beste, så savner jeg selvfølgelig den følelsen. Men jeg er fortsatt helt sikker på at jeg tok riktig beslutning.

Jeg synes det er herlig få mer tid til å være sosial og få mer kvalitetstid med venner og familie, sier Anne Line.

Hva likte dere best med å være konkurranseløpere i så mange år? 

-Det jeg likte best var å oppleve mestring om det var på trening eller i konkurranse. Jeg kommer aldri til å glemme den følelsen da jeg oppnådde drømmemålet om å komme til OL, eller hvordan det var å gå foran et publikum med flere tusen tilskuere. Min satsing hadde ikke vært det samme uten alle de flink og inspirerende folka jeg fikk jobbe med, trene med eller konkurrere mot, sier Anne Line.

Det aller beste med kunstløp var å konkurrere i toppform. Jeg elsket virkelig det. Følelsen av å gå sine beste program når det gjaldt som mest er helt uslåelig. I tillegg hadde jeg mange gode mennesker rundt meg, og har truffet venner for livet gjennom idretten, sier Sondre.

Jeg var veldig glad i hverdagen som toppidrettsutøver. Jeg var privilegert som fikk gjøre det jeg elsket aller mest i så mange år, sier Camilla.

Hva synes dere om kunstløpsporten og utviklingen frem til i dag?

-I og med at jeg la opp i år, har den ikke endret seg så altfor mye. Men de siste årene har kunstløp hatt en stor forandring. Det tekniske får mer og mer verdi, og det er flere som klarer de vanskeligste elementene, sier Sondre.
- Jeg synes det er veldig bra utvikling i norsk kunstløp, og jeg gleder meg til å følge med de norske utøverne i tiden fremover, sier Anne Line.

Det har vært utrolig gøy å følge med på utviklingen i norsk kunstløp. Vi har fått opp veldig mange utøvere på et høyt og stabilt nivå med potensiale til å nå veldig langt internasjonalt. Jeg gleder meg til å følge videre med på utøverne våre sier, Camilla.

Søkelyset
Anne Line, Camilla og Sondre har frontet norsk kunstløp i mange år, og det innebærer også å være i medienes søkelys. De har vært Norges Skøyteforbunds fremste kunstløpambassadører.

Hvordan har det vært å ha søkelyset på seg gjennom mediene og i sosiale kanaler?

- For meg har det bare vært en bonus at folk har støttet meg når det kommer til kunstløp. At medier og folk i sosiale medier heiet på meg har jeg satt stor pris på, og det hjalp meg alltid videre når jeg trengte det. Jeg har alltid vært opptatt av å dele skøyteglede, når jeg konkurrerte og når folk tok seg tid til å skrive om det, sier Camilla.

-Jeg har ikke tenkt så mye på det. Men det at jeg fikk økt oppmerksomhet i mediene har bidratt til å inspirere andre til å begynne. Å vite at jeg har inspirert noen til å begynne med sporten gjør meg veldig glad, sier Anne Line.

-Det har vært stas å få fronte idretten, og kunne bidra til at det ble større interesse for kunstløp i Norge. Noe av det hyggeligste var å møte barn som så opp til oss og vite at vi har vært et forbilde og inspirasjon for den kommende skøytegenerasjonen, slik at andre også kan oppleve og få den samme lidenskapen for idretten som vi, sier Sondre.  

Savner dere noe ved toppidrettslivet?

-Jeg kan savne den følelsen av å gå et program der jeg er fornøyd i konkurranse. Jeg kan savne alle de fine øyeblikkene jeg hadde sammen med min trener Ela Magnusson og jeg er veldig glad for at vi fortsatt har ukentlig kontakt.
Toppidrett kan aldri gjøres uten utfordringer, eller motganger og jeg skulle ikke ville ha endret noe, men i spørsmålet om det er noe jeg ikke savner, så kan jeg helt ærlig si at jeg ikke savner skadene, eller de tidlige morgentreningene, sier Anne Line.

-Jeg savner miljøet og menneskene som var en stor del av hverdagen og livet mitt. Det jeg savner mest er vel å konkurrere på sitt beste, som sagt. Og det jeg savner minst er vel liten tid til annet. Jeg brukte all tiden min og energien på å trene og å være i form til mesterskapene. Det elsket jeg selvfølgelig da, men er glad for at jeg har mer tid til annet nå, sier Sondre.

-Det er ingenting som kan måle seg med det å nå mål man har satt seg etter å ha jobbet hardt, enten det var et veldig vanskelig element eller gå perfekt i konkurranse. Jeg tror jeg aldri vil få oppleve den følelsen jeg fikk av å delta i mesterskap med mange tusen mennesker på tribunen som heier på meg. Det ga meg et adrenalin-kick, jeg tviler på kan bli gjenskapt på en annen måte.
Jeg savner ikke nedturer, selv om det var en viktig del for å få utviklingen. Jeg savner heller ikke morgentreninger - er ikke morgenmenneske - og heller ikke skadeavbrudd, sier Camilla.

IMG_3253.JPG

Camilla avsluttet karrieren i Universiaden i 2019 med en sterk 11.plass. Anne Line var med som støttespiller og trener

 

Dere har opplevd mye i deres kunstløpkarriere, men hvis dere skal velge et høydepunkt - hva velger dere?

- EM i Stockholm i 2015. Det var et fantastisk publikum i Globen, smiler Camilla.

s og c 2015.jpg

Camilla og Sondre under EM i Stochkolm i 2015

 

Anne Line trekker frem tre høydepunkter fra sin karriere. - OL i Sotsji, fordi det var en helt unik opplevelse og en drøm som gikk i oppfyllelse.  VM i Tokyo 2014, fordi publikum var helt fantastisk og VM i Shanghai 2015, fordi jeg klarte å vise fram to bra program og ble nr. 17 i verden, etter en sesong der jeg hadde hatt mye motgang.

alle line OL.jpg

Sochi 2014: Anne Line var første norske deltager i kunstløp siden 1964 

Sondre trekker fram EM i 2019 som sitt største høydepunkt i karrieren.

- Jeg hadde hatt en god sesong foran mesterskapet, og jeg reiste bare en uke etter NM som også var et høydepunkt i seg selv. Jeg hadde gått mange bra kortprogram i mesterskap tidligere, men følte alltid at det var mer å gi i langprogrammene. Derfor ble det viktig å bevise for meg selv at jeg kunne konkurrere på mitt aller beste, når det gjaldt som mest. 

Det er også noe spesielt å gå feilfrie program foran tusenvis av mennesker hvor du føler at hele arenaen vil at du skal lykkes.

Sondre i EM i Minsk, 2019. Foto: Flavio Valle

Hvilke planer har dere for fremtiden?

-Karrieremessig ønsker jeg å spesialisere meg innen teknologi-jus og få advokatbevillingen på sikt, sier Camilla.
Planene videre er vel egentlig bare å fortsette med studier, og fortsette å finne ut hva jeg vil når jeg kommer i mål, sier Sondre.
Jeg ønsker å tilegne meg større kompetanse og hele tiden bli en bedre utvikler. Jeg og Lukas Helgesson planlegger bryllup -  høsten 2022 skal vi gifte oss, smiler Anne Line.

tvillingene barn.png

Gjersem-tvillingene startet tidlig, her en av de første gangene på skøyter i den tidlige barndommens hjemby, Gjøvik

 

IMG_3247.jpg

Sondre i et av sine første internasjonale stevner i Val Gardena i 2011. Han ble nr.2

103_9036585300_3856_n.jpg

Camilla og Anne Line tidlig i tenårene

 

Sondre PS uten flekk.jpg

Sondres siste sesong 2020-2021 Foto: Gunvor Bay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex