Skøyteforbundet / Nyheter / 2022 / Rykkje: - Ingen drar til OL uten å ville vinne
Lørdag braker det løs for skøyteløperne i Beijing. Landslagstrener Bjarne Rykkje er spent. 
Foto: Christoffer Rukke
Lørdag braker det løs for skøyteløperne i Beijing. Landslagstrener Bjarne Rykkje er spent. Foto: Christoffer Rukke

Rykkje: - Ingen drar til OL uten å ville vinne

Landslagstrener for allround, Bjarne Rykkje, sitt drømmescenario for OL er at de returnerer med mange gode resultater, og at alle er fornøyde.

– Jeg er en trener som ikke ser kun på resultater og medaljer. Hvis løperne er fornøyde, er jeg fornøyd. Det kan jeg si fordi det er ingen som drar til OL uten å ville vinne. Hvis de gjør alt de kan og har tatt ut alt de har i det øyeblikket, må vi være fornøyde, utdyper Rykkje.

Den norske allround-troppen, som skal kjempe i de olympiske lekene, består av Ragne Wiklund, Sofie Haugen, Marit Fjellanger Bøhm, Allan Dahl Johansson, Kristian Ulekleiv, Peder Kongshaug, Sverre Lunde Pedersen og Hallgeir Engebråten.

Det betyr at mannen som skaffet Norge en plass på 5000m i OL, Sander Eitrem, selv ikke får gå distansen.

Lagtempo prioriteres

EM ble satt som et kvalifiseringsløp for 5000, og det var dermed bronsemedaljevinner Engebråten som til slutt stakk av med den interne seieren, og som skal gå de 12,5 rundene i Beijing.

– Vi hadde bare to plasser i EM, og både Engebråten og Lunde Pedersen var så nærme hverandre i verdenscupen at det var vanskelig å si hvem som var best, forklarer Rykkje.

Han forteller at det var en tung avgjørelse, men at det er lagtempo som prioriteres og at laget bygges utifra denne distansen.

– Sander Eitrem kom så sent inn i gruppa at han aldri hadde hatt tid til å gå seg inn i lagtempolaget som går såpass bra sammen.

Finjustert taktikk og teknikk

I 2018 tok det norske lagtempolaget OL-gull, og etter den tid har nordmennene utviklet en ny strategi med den mye omtalte "dyttingen". Den har de ifølge treneren spisset inn mot lekene.

– Vi har justert litt med tanke på hvordan vi går med antall skjær på langside og sving, hvor mye vi dytter og hvordan vi ligger bak hverandre. Det er mange ting vi har trent på, som har blitt bedre enn i fjor, og jeg må si at det synes i løp.

Flere har kopiert det norske laget, men det bekymrer ikke Rykkje nevneverdig.

– Jeg er ikke så redd for det, vi går alltid ut fra det vi kan og ikke det andre kan. Det er ikke så mange andre som har så mange gode 3000m-løpere som vi har. Så selv om alle kjører vår taktikk tror jeg at vi kan slå dem fordi vi har mange gode individuelle løpere på denne distansen.

Nettopp dyttetaktikken tror Rykkje vil spille ekstra godt med for kvinnenes lagtempo.

– Her har vi spesielt én god løper i Ragne Wiklund, som er den største motoren i laget, og de andre er gode nok til å gå sammen med henne. Det som er en stor fordel med dyttingen er at ingen skal dette av. Kvinnenes lagtempo blir veldig spennende, de har egentlig overrasket meg mer enn herrene fordi de har tatt et stort steg denne sesongen, sier Rykkje som understreker at de ikke er sjanseløse, men at de ikke skal tenke på OL-gull i førsteomgang.

Selv om treneren hater å snakke om medaljesjanser, mener han at det er klart at de har det på herrenes lagtempo.

– Alle kan se at vi i de siste konkurransene har vært på pallen, og det er ingen tvil om at vi har sjanser her.

WhatsApp Image 2022-02-04 at 04.37.21.jpg

Trenerne Edel, Bjarne og Jonas gjør en siste finjustering på detaljene i Beijing

Forsiktig med press på Ragne

Først ut i The Ice Ribbon arena i Beijing er kvinnenes 3000m der Ragne Wiklund står på startstreken. Til sammen har kanskje Norges største medaljehåp på skøyter en plan om gjøre nettopp det på til sammen fem distanser dette OL-et. 

– Det er så utrolig gøy å se hvordan hun går på skøyter. Hun tar tatt mange gode steg de to siste årene, utviklingen har gått så fort at vi vet ikke hvor det stopper, og det elsker jeg, ler han.

Rykkje forteller at de er forsiktige med å legge et stort press på hennes skuldre, til tross for at hun har vist et svært høyt nivå på alt fra 1500 til 5000m.

– Vi vet hva hun kan, men å nevne det hele tiden blir man ikke bedre av. Hun takler press bra, men hun er fortsatt veldig ung og derfor må vi være forsiktig og bare ha fokus på det hun skal gjøre av arbeidsoppgaver. Vi har ikke så mange jenter som har mye talent som Ragne, og hvis vi fortsetter på denne måten har vi en lang karriere med henne.

– Hva tenker du dersom det ikke blir noen norske skøytemedaljer i disse lekene?

– Da tenker jeg at vi har et veldig ungt lag, og at vi har mange muligheter senere. Det å forvente at vi tar mange medaljer med et så ungt lag er ikke realistisk. I et OL handler det ikke bare om hvor bra du kan gå, men hvordan du takler presset og det at det er en helt annerledes situasjon. Vi skal ikke se så mye på resultatene, selv om vi gjør alt vi kan for dem. Får vi fjerdeplasser er vi selvfølgelig misfornøyd, men jeg vet ikke om det er så dårlig for det.

Kvinnene har to plasser på 500, én på 1000m, to på 1500m, én på 3000m, én på 5000m, én på mass start og lagtempo.

Herrene har to plasser på 500m, tre på 1000m, tre på 1500, én på 5000m, to på mass start og lagtempo.

WhatsApp Image 2022-02-04 at 11.18.50.png

Allround på plass i Beijing, fra venstre: Marit F. Bøhm, Peder Kongshaug, Kristoffer G. Ulekleiv, Sverre Lunde Pedersen, Sofie K. Haugen, Hallgeir Engebråten, Allan D. Johansson og Ragne Wiklund

Dette er allround-programmet:

Lørdag 5. februar 09:30-11:00 - 3000 meter kvinner (Eurosport Norge/discovery+)

Søndag 6. februar 09:30-11:30 - 5000 meter menn. (TVNorge/discovery+)

Mandag 7. februar 09:30-11:00 - 1500 meter kvinner (Eurosport Norge/discovery+)

Tirsdag 8. februar 11:30-13:00 - 1500m menn (Eurosport Norge/discovery+)

Torsdag 10.februar 13:00-14:30 - 5000m kvinner (TVNorge/discovery+)

Fredag 11. februar 09:00-11:10 - 10.000m menn (Eurosport Norge/discovery+)

Tirsdag 15. februar 07:30-10:15 lagtempo, semifinaler og finaler (Eurosport Norge/discovery+)

Lørdag 19. februar 08:00-10:40 – fellesstart kvinner og menn (Eurosport Norge/discovery+)

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex