Skøyteforbundet / Nyheter / 2022 / Møte med skøyteentusiaster - kunstløp skal være for alle
IMG_4820.JPG

Møte med skøyteentusiaster - kunstløp skal være for alle

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en av våre grener på eller utenfor isen

De trente kunstløp sammen i barn- og ungdomstiden, Martine Hope (38) og Monica Elin Steen (39) fra Bergen. Siden den gangen har de vært nære venninner. Etter mange års fravær fra kunstløp er de nå tilbake på isen. De er trenere, de har nylig tatt trenerkurs og de har vært styremedlemmer i Loddefjord kunstløp (LIL). Deres barn er aktive i klubben og selv trener de i klubbens voksengruppe.

 

Tidlig søndag morgen treffer vi Martine og Monica på Iskanten. Klokken kvart på åtte er Lils veteraner i gang med trening på skjær, hopp og piruetter. Trenerne Kristina Kozlova og Jurij Salmanovs, som veksler på å trene voksengruppen, kjører på med mange øvelser. Det er en intens time på isen for de åtte løperne i LIL. 


Hvordan er det å trene tidlig søndag morgen, Martine og Monika?

-  Treningene søndag morgen er et slit for meg, humrer Martine. Jeg er skikkelig B-menneske og jeg liker å sove om morgenen, men denne idretten gjør jeg mye for å delta i. Det er veldig god trening og jeg elsker morgentimene av den grunn.


Trening tidlig søndag morgen er perfekt for meg som den morgenfuglen jeg er, kvitrer Monika. Jeg er en energibombe og jeg er alltid tidlig oppe. Det er mange voksne fra flere klubber i Bergen, som er på isen søndag morgen, men ikke alle er like våkne så tidlig. Det å være voksenløper i kunstløp, ja, da får vi ta det vi får av trening. Vi er fornøyde med det. Istimene synes jeg bør fordeles, slik at barna får trene på de mest gunstige timene for dem, og vi voksne får trene på timene som er litt mer ugunstige for barna - type sene kvelder og tidlig morgen. Jeg får mye ut av mine morgentreninger med gode trenere og gode løpere rundt meg.

Hva var det som gjorde at dere begynte med kunstløp igjen som voksen?

-Min datter ville begynne på kunstløp og jeg meldte henne inn på skøyteskolen i LIL, sier Monika. Jeg oppdaget at LIL hadde voksengruppe som trente samtidig som skøyteskolen, og det var jo en super mulighet for meg til å få prøve meg igjen.

 

Det samme skjedde i Martines familie.  -Min datter ville begynne på kunstløp og hun startet på skøyteskolen i LIL. Jeg fikk vite at det var voksengruppe på isen samtidig som skøyteskolen hadde istid. Et tilbud til foreldre som også ville prøve seg. Jeg syntes det hørtes spennende ut og meldte meg på. Ble bitt av basillen, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg begynte igjen, sier Martine.

 

Søster og kusiner inspirerte

Kunstløp er nå blitt en stor del av Martine og Monicas liv igjen. I kalenderen deres, ved siden av jobben, står det å trene LIL-aspiranter, kjøre de små til hallen og egen tid på isen grytidlig og sent. Det siste året har de også gjennomført Norges Skøyteforbunds Trener 1-kurs.

 

Vi må spole tilbake til 1990-tallet, da startet kunstløpsinteressen og vennskapet mellom Martine og Monica. Begge begynte i Bergen Kunstløpklubb (BKK) og Bergenshallen ble deres annet hjem i oppveksten.

 - Jeg startet med kunstløp da jeg var ti år gammel i 1992, men jeg har gått på skøyter så lenge jeg kan huske. Min far jobbet i Bergenshallen og han tok meg ofte med på isen. Jeg var et veldig energisk barn som hadde stor interesse for turn og ishockey. Hockey etter min far som spilte på Baune/BIK, så vi to gikk mye på is sammen. Min søster drev med kunstløp, så etter hvert ville jeg også prøve denne fine sporten med flotte kjoler og med håret i strikk. Jeg har alltid vært en “guttejente”, men jeg synes likevel søsteren min var så vakker der hun svevde over isen i vakre kjoler. Så hun ble min inspirasjon som barn til å begynne på kunstløp.

 

Martine begynte på skøyter i 1994, 11 år gammel. 
- Jeg hadde aldri stått på skøyter før. Jeg hadde to kusiner i Trondheim som gikk på kunstløp og de inspirerte meg til å begynne. Jeg overtalte foreldrene mine etter OL på Lillehammer i 94.

 

Hva er grunnen til at dere har engasjert dere på flere områder i kunstløp?

- Jeg blir veldig engasjert i alt som har med idretten å gjøre. Jeg synes det er kjekt å jobbe med barn, og ikke minst lære dem å gå på skøyter. Det beste med trenerdelen er å kunne videreføre skøyteglede til de minste. Blir stolt å kry når de mestrer ting som er vanskelige, og jeg blir så glad når jeg ser utvikling dag for dag med de små. Jeg ville utvikle meg som trener og jeg har tatt trener 1 kurs. Jeg har planer om å ta trener 2 en gang. Når jeg bare får tid, smiler Martine.

- Jeg engasjerer meg fordi kunstløp har gitt meg så mye glede gjennom barndommen og nå som voksen. Jeg ønsker at barna mine skal ha en fin idrettsklubb og komme til, og at alle våre medlemmer skal føle seg ivaretatt og trygge på trening.
Jeg har tatt trener 1 kurs, og jeg gleder meg til å få mulighet til å begynne med trener 2 kurset, for å utvikle meg videre som trener. Jeg ønsker at kunstløp skal være en idrett for alle barn og voksne. At alle skal føle seg trygge og bli sett på trening. At alle er velkomne og har en tilhørighet, slik at vi skaper en fellesskapsfølelse og vennskapsbånd, påpeker Monica.


Tillitsvalgte og veteraner

Loddefjord Idrettslag ble stiftet i 1961. Kunstløpgruppen ble etablert i 2009, to år etter at Iskanten, som ligger i Loddefjord åpnet. Gruppen har vokst i løpet av årene og tilbudet går fra skøyteskolen til seniorløpere, synkron samt voksengruppen. Totalt har LIL kunstløp ca 200 medlemmer.

 

Dere har vært tillitsvalgte og styremedlemmer i LIL kunstløp, hvorfor sa dere ja til tillitsverv?
-Som styremedlem synes jeg det var kjekt å få innsyn i hele klubbens virksomhet og kunne lære mer om hvordan den drives. Jeg følte jeg ville bidra mer til klubben enn kun være ett medlem, derfor stilte jeg til valg som styremedlem og ble valgt inn i 2020, sier Martine.


-Jeg stilte til valg i 2020 og ble valgt inn som styremedlem. Jeg synes det er kjekt og kunne bidra til klubben og lære mer om hvordan klubben og sporten fungerer. Jeg synes det er viktig med bredde og mangfold, og at vi skal være en klubb der alle er velkomne, påpeker Monika.

 

Hvordan liker dere å trene kunstløp som voksen?

-Jeg jobber med å få på plass de doble hoppene igjen, smiler Monica. Noen er kommet tilbake, mens noen er litt tyngre å få til. Piruetter og svimmelheten jobbes det godt med og det er mer trinntrening, enn jeg noen gang har gjort.

 

-Jeg elsker å trene kunstløp som voksen, og jeg angrer på at jeg i det hele tatt sluttet, sier Martine. Men jobb, barn og andre interesser var større i en periode. Veldig glad for at jeg begynte igjen. Jeg koser meg med treningen. Jeg synes det er viktig å skape et godt voksenmiljø og at jeg kan bli litt bedre for hvert år, så lenge kroppen tillater det. I dag trener jeg på alle ulike trinn, piruetter og doble hopp.

 

Hva er den største forskjellen på å trene kunstløp som barn/ungdom og voksen?

- Den største forskjellen er nok at frykten er mye større som voksen enn som barn, sier Monica. Alt er mye skumlere nå enn før. Kanskje man tenker litt mer konsekvenser om man skulle skade seg nå som man er voksen. Jeg liker å trene hardt med mye fart, og jeg har fortsatt mye energi som jeg hadde som barn. Det er godt å få utløp for dette på isen. Har begynt å like trinn, men jeg synes fortsatt at hopp er det kjekkeste. Målet mitt er å kose meg på isen, skape et godt voksenmiljø i gruppen og se hvor langt denne kroppen kan ta meg.


-Den største forskjellen er vel at man har flere sperrer som voksen, enn man hadde som barn. Tørr mindre og er mer redd. Stivere i kroppen og det tar lengre tid å lære nye ting, sier Martine.

 

Hvordan liker jentene deres å drive med kunstløp?

-Det er kjekt og gøy å ha en felles interesse vi begge brenner for, sier Martine, som har en datter på isen. Hun liker kunstløp veldig godt, trener mye og er like entusiastisk som meg. Slitsomt for et nervøst mammahjerte når hun går i konkurranser, men veldig gøy likevel. Håper hun har like mye glede av sporten i fremtiden, slik jeg har hatt. Det er ikke veldig stor forskjell på dagens trening og da jeg var ung, men de minste har mer barmark, enn hva jeg hadde som liten. Det de lærer på is er noenlunde likt. Noen nye teknikker er det, men prinsippene de samme. Mitt største ønske er at kunstløp skal være en sport for alle. En plass der barn føler mestring og at hvert barn blir sett og hørt for den de er.

 

-Jeg har to barn som trener kunstløp, og det er veldig kjekt at jentene mine koser seg like mye på kunstløp som jeg gjorde i min barndom. Det er en hektisk hverdag med tre i familien som skal på is. Skøyter, hansker og utstyr. Men dette koser vi oss med alle sammen. Det er litt forskjell på hvordan det trenes nå. Det er mye mer fokus på trinn og piruetter i dag, mens i min tid var det for det meste hoppene som var viktige, sier Monica.

 

Har dere en spesiell opplevelse fra deres barn- og ungdomstid på isen? 

-Jeg kommer alltid til å huske den første konkurransen jeg deltok i - jeg fikk 1. plass.Det var skikkelig stas, etter bare et år som kunstløper, sier Monica.

- I min ungdomstid ble det arrangert disco på isen, som ble kalt «hit the ice». Disse kveldene har vi snakket og ledd mye av i årene etterpå. Minner vi kommer til å ha med oss for alltid.

Show var også gøy, og jeg husker spesielt da BKK arrangerte Aladdin.

 

 

Livsvarig vennskap
De unge veteranene i Loddefjord Idrettslag er gode eksempler på ildsjeler i idretten. Monica og Martines vennskap viser hvordan idretten skaper samhold og vennskap over lang tid.

-Vi var en fin gjeng som trente sammen den gangen, og vi hadde det veldig kjekt i gruppen vår, forteller de. Kunstløp binder oss sammen, siden det var der vennskapet begynte for vel 30 år siden. I dag ser vi hverandre mye mer enn de årene vi har vært uten skøyter på beina.
Småbarnsperioden er hektisk, og da har vi ikke sett hverandre så mye, for det meste telefonkontakt, men nå har vi funnet tilbake til gamle røtter. Det hadde vi nok ikke hatt mulighet til om vi drev med forskjellig idretter, eller hvis barna ikke hadde hatt den samme interessen som oss.

- Kunstløpen startet vårt lange vennskap, som jeg har troen på vil være et livsvarig vennskap. Jeg vil si at kunstløp er årsaken til vårt gode vennskap og det er jeg så takknemlig for. Vi støtter hverandre og hjelper hverandre så godt vi kan. Vi har felles aspirantgruppe, som vi er trener for, og vi samarbeider om treningsplanen.

Vi spiller hverandre gode, så jeg benytter muligheten til å si takk til kunstløpen og takk til min gode venn Martine, for en fantastisk idrett og for et flott vennskap det har gitt meg, sier Monica.
To sjeler en tanke, fordi Martine avslutter intervjuet på samme måte med å takke Monica.
- Det er takket være idretten at vi fant hverandre, og det er nok et evig vennskap vi har bygd og det setter jeg utrolig stor pris på, avslutter Martine.

 

Fakta: 
Navn: Martine Hope

Født: 10.05.83
Klubb: Loddefjord idrettslag
Hva gjør du i klubben: Trener med Voksengruppen , trener for aspiranter, styremedlem 
Yrke: Selger i Cloetta Norge as 
Hobby/fritidsinteresser: Kunstløp
Annet: Gift, Tre barn på 6,11 og 13

Navn: Monica Elin Steen
Født: 20.01.1982 
Klubb: Loddefjord idrettslag 
Hva gjør du i klubben: Styremedlem, trener for aspiranter, Voksenutøver 
Yrke: Selger i Cloetta Norge as

Hobby/fritidsinteresser: kunstløp, trening, familie 

Annet: To barn, 5 og 9 år

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex