Skøyteforbundet / Nyheter / 2022 / Historiske EM-resultater og TV-rekord

Historiske EM-resultater og TV-rekord

EM på Hamar ble en fantastisk opptur. Intens spenning, herlige dueller, og kruttsterke norske resultater. I tillegg ble det rekord i antall tv-seere på Viaplay-kanalene for skøyter.

Alle resultater

Sander Eitrem og Ragne Wiklund gikk seg inn i mange skøytehjerter i løpet av helgen, og leverte knallsterkt på isen i Vikingskipet.

Allround

Ragne Wiklund tok nok en historisk medalje. Som første norske kvinne med en individuell medalje fra EM. Første gang EM ble arrangert for kvinner var i 1970, og 53 år år etter har vi endelig en norsk jente på pallen.

Ragne vant både 3000m og 5000m, og endte så vidt bak vinneren Antoinette Rijpma-de Jong i sammendraget. Sofie Haugen endte på 7. plass, mens den unge debutanten Aurora Løvås fikk en 11. plass til slutt.

Sander Eitrem gikk inn i mesterskapet som en medaljekandidat, men i kampen om gullet trodde alle at Patrick Roest skulle bli altfor sterk. Men Sander angrep med null respekt, og på en måte som fikk publikum til å gå av henglsene i Vikingskipet. Seier på 5000m og seier på 1500m i tillegg til 3. plass på 500m, gjorde at Sander ledet EM før siste distanse - 10.000m. Der ble det en duell av god gammel klasse der begge løperne ga alt på isen. Roest viste seg for sterk til slutt, men Sander vant et sølv godt som gull på Hamar.

Peder Kongshaug med 2. plass på 500m og 3. plass på 1500m var nest best av våre med en 5. plass sammenlagt. Sigurd Henriksen endte opp med en meget sterk 8. plass for junior-løperen.

Sprint

I sprinten var det Nederland som dominerte fullstendig med gull og sølv både for kvinner og menn. Våre beste løpere endte opp litt bak det vi hadde håpet på. Håvard Lorentzen kom inn i mesterskapet med sykdom, og fikk dessverre ikke ut sitt beste. Han endte på en 6. plass totalt. Martine Ripsrud lå godt an etter første dag, men måtte kaste inn håndkle på grunn av strekk dag 2. De andre norske leverte bra og fikk gode plasseringer. Henrik Rukke 10. plass, Odin By Farstad 13. plass og Julie N. Samsonsen 9. plass.

Strålende TV-tall

Det er ingen tvil om at skøyter tidvis har slitt med de strørste seer-tallene etter overgangen til Viaplay-kanalene. Men denne sesongen har det klatret godt oppover. Under EM på Hamar ble det satt rekord i antall seere på skøytesendingene. 220.000 seere fulgte EMs avsluttende distanse og fikk se Sander Eitrems kamp mot Roest. Dette er tall både vi og Viaplay er veldig godt fornøyde med.

- Dette er svært gledelige tall! Det viser at det finnes god interesse for skøyter når norske utøvere er med og kjemper i toppen, produksjonen er bra – og vi også klarer å lage et sendeskjema som holder på seerne gjennom dagen, sier sportsjef i Viaplay Kristian Oma

Stor frivillig innsats

Over 300 frivillige var i sving for at dette mesterkapet kunne gjennomføres. Blant annet hadde vi i år veldig mange elever fra Ringsaker VGS og Hamar Katedralskole. Det er veldig gøy å få med unge frivillige inn i et slikt arrangement, og også gledelig at de synes dette var så gøy at de gjerne er med til neste gang. Tusen takk til alle som stilte opp!

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex