Skøyteforbundet / Nyheter / 2022 / Basic-klassen i kunstløp – mer populær
Maja Sørensen Qvortrup under NM-LM 22. Foto: Gunvor Bay
Maja Sørensen Qvortrup under NM-LM 22. Foto: Gunvor Bay

Basic-klassen i kunstløp – mer populær

Uten Basic-klassen hadde jeg aldri tatt skøytene ned fra hylla igjen, sier kunstløper Maja Sørensen Qvortrup.

Basic-klassen, som ble etablert i 2009, har vært med på å beholde løpere lenger i sporten, sier leder for Teknisk komite kunstløp (TKK) i Norges Skøyteforbund (NSF), Christine Isaksen.

For de løperne som ønsker å konkurrere, håper vi at de føler at de har flere valgmuligheter. Siden vi innførte klassen, ser vi at flere velger å konkurrere i basic, og at den har blitt mer populær.

Hindre frafall

Vi har invitert tre Basicløpere til å beskrive hvordan de opplever å trene og konkurrere i Basicklassen, og det kommer vi tilbake til om litt. Først noen spørsmål til TKKs leder, Isaksen om basicklassen.

Hvorfor ble Basic opprettet som egen klasse i kunstløp?

-Tanken bak var at det skulle være et bredere tilbud for å forhindre frafall fra sporten.  

Basic-klassen var opprinnelig et initiativ fra Teknisk komite i NSF i samarbeid med klubbene. Klassen het først 15+ tilbake i 2009.

Basic har nå vært en egen klasse i 13 år, hvilken erfaring har NSF med klassen? 

-Siden Basic ble innført har vi gjort flere justeringer. Vi har byttet navn på klassen, og vi har justert både innhold i programmet og programtiden i tett dialog med trenerne og klubbene. Vi mener den er et godt supplement til klasseinndelingen vi har i kunstløp, og at den er med på å styrke tilbudet til utøverne. 

Hva er grunnen til at Basic inkluderer mange nivåer, for eksempel konkurrerer tidligere junior- og seniorløpere sammen med løpere som ikke har konkurrert i de øverste klassene? 

-Basic-klassen skal sammen med de andre konkurranseklassene gi et bredt tilbud som treffer flest mulig aktive utøvere. For eksempel ønsker noen å fokusere mer på skøytegåing, noen ønsker å trene mindre eller mer fokusert og noen ønsker kun å fokusere på et program. Videre ønsker noen i større grad å kunne velge hvilke elementer de skal utføre. Basic-klassen skal blant annet treffe disse behovene og gi et godt breddetilbud for å forhindre frafall fra sporten. 

Basic - har kun 1 løp. Hvorfor det?

-Med kun et løp blir det mulighet for mer fokusert trening, og det vil gi flere mulighet til å konkurrere. 

Finnes det basicklasser i andre kunstløpnasjoner? 

-Det finnes mange ulike lignende klasser i andre kunstløpnasjoner, men ingen som er eksakt lik som Norges basicklasse. Det finnes blant annet isdans for solo, program uten hoppelementer og mer aldersbestemte klasser med et enklere innhold enn ISU-klasser for å nevne noen eksempler. ISUs Basic Novice har et lignende innhold, men den har en øvre aldersgrense på 15 år.

Hva mener du er et godt Basicløp?

-Et godt Basicløp er en kombinasjonen mellom gode programkomponenter og et teknisk innhold som løperen behersker. 

Christine red.jpg 

Christine Isaksen, leder teknisk komite kunstløp (TKK)

 

Navn: Maja Sørensen Qvortrup
Alder: 17 år
Klubb: Har konkurrert både for Ishavsbyen kunstløpklubb og Nidaros KK.
Når begynte du å trene/konkurrere i basic: Deltok i 2 konkurranser i 2022 – nå lagt opp
Verv/andre oppgaver i klubben: Ishavsbyen Kunstløpklubb,trener

Hvorfor valgte du å konkurrere i basicklassen?
- Etter flere år som aktiv kunstløper på internasjonalt nivå valgte jeg å legge opp av personlige årsaker. Jeg hadde det i denne perioden veldig tøft og jeg hadde totalt mistet alt som var igjen av skøytegleden. Det å gå på treninger handlet ikke lengre om glede. Det handlet om press, vekt og føltes som en plikt. Etter et helt år utenfor isen kjente jeg på et lite savn. Ikke et savn på mitt gamle liv, men heller det kunstneriske som ligger i sporten. Jeg savnet å være kreativ, føle flyten på isen og bli grepet av musikken. Når jeg da kom tilbake på isen trente jeg bare alene og lagde mitt første program til meg selv. Dette programmet skulle hovedsakelig ikke brukes til noe. Etter litt frem og tilbake fant jeg ut at jeg ville prøve meg i en konkurranse, hvor jeg ikke trengte å fokusere på det tekniske, men heller den delen jeg elsker mest, nemlig komponenter. Jeg ønsket ikke gå tilbake i junior A klassen, da jeg ikke ville gjøre noe seriøst. Derfor fant jeg ut at Basic passet meg perfekt. Dette er jo en klasse som legger mer vekt på komponenter.

Hva betyr det for deg at NSF har klassen Basic?
- Det betydde veldig mye for meg. Hadde det ikke vært for at denne klassen hadde eksistert – hadde jeg aldri tatt skøytene ned fra hylla noensinne igjen.

Hvor ofte/hvordan trente du da du gikk i Basic?
- Jeg trente kun de dagene det passet meg. Noen uker var det 5 anger i uken, andre ganger 0. Jeg trente ikke vanlig kunstløp relatert barmarks trening, bare mitt eget styrke program på Sats. På istreningene gikk det lite i hopp, men heller mye i skjær, trinn og å føle flyten med musikk.

Hva var dine favorittelementer?
Favorittelementet mitt var definitivt koreografisk sekvens! Her har man ganske frie tøyler og man har muligheten til å produsere noe helt særegent!

Hvis ikke Basic hadde vært en egen konkurranseklasse, hadde du likevel kommet tilbake og konkurrert uansett?
- Jeg hadde nok ikke kommet tilbake på isen om ikke basic var et alternativ. Jeg var så sliten og mentalt utslitt på den tiden at å gå tilbake i junior A ville blitt for mye for meg.

Hva synes du om kravene til Basicklassen, f.eks. et løp/ikke to, elementkravene vedr hopp/piruetter/trinn?
- Jeg syntes det hadde vært gøy med to løp. Ellers syntes jeg det er utrolig bra at man har så frie tøyler når det kommer til elementkrav!
Basic er virkelig en klasse jeg ville anbefalt for alle som er glad i det kunstneriske ved kunstløp

Maja DSC_8300.jpg

Maja under NM-LM 2022 hvor hun vant i Basic. Foto: Gunvor Bay

Navn: Alfa Faannessen

Alder: 19 år

Klubb: Bergen Kunstløpklubb

Når begynte du å trene - konkurrere i basic: 2018

Verv/andre oppgaver i klubben: Styremedlem – under 26,  trener 1/NSF

Hvorfor har du valgt å konkurrere i basicklassen?

Jeg var 15 år da jeg gikk over i basic. På dette tidspunktet hadde jeg mest lyst til å bli debs, men min daværende trener ønsket at jeg skulle gå i basic, og jeg gjorde som jeg fikk beskjed om. Jeg endte opp med å trives veldig godt i klassen, og har derfor i påfølgende sesonger valgt å fortsette som basicløper. Det har ikke alltid vært like kjekt å være basic, for tidligere opplevde jeg ofte å bli satt på treningsgruppe med springs, cubs og til og med oppvisning. Det føles ikke helt som at basic er en klasse som blir tatt så seriøst, og det synes jeg er veldig dumt.

Hva betyr det for deg at NSF har klassen basic?

-Det er veldig kjekt å ha en klasse for oss som er litt eldre og tregere i utviklingen. Basic har for meg vært en klasse hvor jeg har kunnet utvikle meg i mitt eget tempo.

Hva trener du på? Noen favorittelementer?

-Jeg synes det meste er gøy bortsett fra axel og lutz - veldig glad for at axel ikke lenger er et krav i basic. Jeg liker godt å prøve nye piruettposisjoner, jo rarere jo bedre. Det er en del posisjoner jeg kunne ønske at ga ekstra poeng i konkurranser, for ellers får jeg ikke så mye ut av å kunne vri kroppen i alle mulige retninger, og da blir det bare til at jeg gjør de samme kjedelige piruettene som alle andre.

Hvis ikke basic hadde vært en egen konkurranseklasse, hadde du fortsatt med kunstløp og konkurrert uansett? 

-Om ikke basic hadde vært en konkurranseklasse ville jeg nok i 2018 gått over i debs, og derifra jobbet meg oppover i klassene. Jeg hadde nok trivdes i andre klasser også. Til vanlig trener jeg med med debs, novice, junior og senior og det er kjempekjekt.

Hva synes du om kravene til basicklassen, f.eks. et løp/ikke to, elementkravene vedr hopp/piruetter/trinn? 

-Da jeg begynte i basic syntes jeg det var litt deilig å ha kun ett løp, slik som jeg alltid hadde hatt, da ble ikke overgangen fra springs så stor. Nå som jeg har konkurrert noen sesonger i basic, kunne jeg ønsket meg å ha et til løp. Det er ikke så ofte vi har konkurranser i denne idretten, og når vi først drar til andre siden av landet for å konkurrere, hadde det vært greit å kunne delta to dager, ikke bare én. Jeg synes også det er gøy å konkurrere, så dobbelt så mange konkurransedager hadde vært flott. Av og til tenker jeg også på at vi burde ha muligheten til å ha et artistisk løp, slik som veteran har. Det er ikke alle i basic som er like ivrig på å hoppe, så jeg tror mange hadde blitt glad for muligheten til å kunne fokusere på koreografi.

Alfa Faannessen DSC_4070.jpg

Alfa Fannessen, Bergen KK. Foto: Gunvor Bay

Navn: Elvi Helle Andreassen 

Alder: 16

Klubb: Asker Kunstløpklubb

Når begynte du å trene - konkurrere i basic: 1 år siden

Verv/andre oppgaver i klubben: Trener 

Annet: Begynte på kunstløp da jeg var 5 år, elsker å danse

Hvorfor har du valgt å konkurrere i basicklassen?

-Personlig så følte jeg at det passet bedre for meg, og jeg kunne ha et mer avslappet forhold til konkurranse og trening. I tillegg hadde jeg ikke tid til like mange treninger som før, som gjorde det vanskelig å satse.  

Hva betyr det for deg at NSF har klassen basic?

-Jeg synes det er en fantastisk sjanse og frihet innen kunstløp, selv om man har valgt å trappe ned eller andre grunner. Det er en klasse hvor moralen går på å ha det gøy, uansett hvilket nivå du er på. 

Hva trener du på? Noen favorittelementer?

-Jeg trener på alle dobble hopp, og øver på noen tripple for gøy. Jeg liker veldig godt å øve på tripple, fordi det er en ekstra utfordring. Det er veldig gøy å øve på nye piruetter, helt til man blir så svimmel at man ikke klarer mer…..

Hvis ikke Basic hadde vært en egen konkurranseklasse, hadde du fortsatt med kunstløp og konkurrert uansett? 

Det hadde blitt vanskelig for meg å konkurrere da, og det hadde nok fristet å bare trene som vanlig, uten å konkurrere. 

Hva synes du om kravene til basicklassen, f.eks. et løp/ikke to, elementkravene vedr hopp/piruetter/trinn? 

-Igjen, så gir Basicklassen mye friheter. Du kan ganske fritt velge hva slags hopp og piruetter du vil ha i løpet uten å bli trukket for det, så lenge du har visst antall hopp og kombinasjoner. Det jeg liker best med løp, er jo koreografien og komponentene (ikke det tekniske), så sånn sett savner jeg å ha to løp. Men i konkurranser er det veldig deilig å bare ha et løp, så slipper man å tenke på konkurransen/løpet dagen etter.  

Elvi Andreassen DSC_8054.jpg

Elvi Helle Andreassen, Asker KK. Foto: Gunvor Bay

Fakta: 

Klassen Basic har nedre aldergrense 11 år, og øvre grense 27 år. Etter dette blir løperen Veteran.

Basic har 23 deltagere i NC denne sesongen

8 løpere får delta i LM i Trondheim 13.-15.januar

Klassen stod på LM-programmet første gang i 2012- da med 1 deltager

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex