Skøyteforbundet / Nyheter / 2021 / Norges eneste isdanspar satser i USA
Foto: Ørjan Dalseth
Foto: Ørjan Dalseth

Norges eneste isdanspar satser i USA

Piruetter og twizzels! Dype skøyteskjær og spektakulære løft! Dette er elementer som isdanserne Maria Bjørkli og James Koszuta trener på fire timer hver dag. Ishallen Cornerstone Arena i Lockport, New York, er deres andre hjem.

-Jeg har alltid syntes det så gøy ut å drive med isdans. Da jeg ble 18 år bestemte jeg meg for å prøve ​, sier Maria Bjørkli. Jeg husker at jeg så isdanspar trene da jeg var på skøyteleir i Oberstdorf i Tyskland, og jeg tenkte at det ville være morsomt å gå på skøyter med en partner.
Bjørkli begynte med kunstløp i Stavanger Kunstløpklubb da hun var fem år, i tillegg har hun drevet med turn.

James Koszuta, som vokste opp i Buffalo, USA spilte hockey som liten, men han drev også med kunstløp for å bli bedre på skøyter. – Jeg ble så glad i å gå på skøyter, at jeg bestemte meg for å slutte med hockey for å starte en kunstløpkarriere, forteller Koszuta.

Veien til isdans
For vel halvannet år siden startet en spennende periode i Bjørkli og Koszutas skøytekarrierer. Resultatet i dag er at Norge og USA fant hverandre og vi har fått isdansparet, Bjørkli/Koszuta. Kunstløp og isdans er en av verdens største vinteridrettsgrener og en seermagnet når sporten vises på tv.

Hvordan ble dere et isdanspar?
- Siden det ikke er mange gutter som driver med kunstløp i Norge, måtte jeg til utlandet for å finne en partner. Jeg har tidligere vært på treningsleir i Lake Placid i USA, og jeg kjenner noen trenere der, blant andre koreografen, Joel Dear. Jeg spurte om han visste om noen gutter som ville være interessert i å gå på skøyter med meg, sier Bjørkli.

Joel Dear visste at James Koszuta lette etter en isdanspartner og han anbefalte Bjørkli at hun skulle prøve seg med Koszuta, eller Jimmy som han kalles blant venner.
Hans trener gjennom mange år, Bianka Szijgyarto var den som først introduserte Koszuta for isdans. Det ble full klaff.

-Etter flere års trening som singelløper bestemte jeg meg for at jeg ville finne en partner og heller fortsette å utvikle meg som isdanser, forteller Koszuta. ​ Han har hatt andre partnere tidligere, og han er amerikansk mester 2017 i Noviceklassen.

Fant tonen i USA
I april 2019 dro Bjørkli til USA for en såkalt tryout sammen med James Koszuta. I Buffalo, New York ventet Koszuta og hans trenere på Bjørkli. Det ble noen spennende dager for løperne og trenerne.
-Jeg var der i en uke og trente både på is og barmark. Etter en uke sammen hadde vi god kjemi både på og utenfor isen. ​Det var helt nytt for meg å skøyte med en partner. Det var veldig uvant i starten, men samtidig følte jeg det gikk veldig bra med tanke på at det var første gang jeg gikk med en partner.​ Jeg fløy hjem til Stavanger mens Jimmy hadde flere tryouts sammen med andre løpere, forteller Bjørkli.  
Hun ventet i spenning. Etter at Koszuta hadde fullført alle prøvene​ med de andre løperne, bestemte han og trener, Szijgyarto seg for at Maria Bjørkli var det klare valget.
-De ringte meg for å overbringe den glade nyheten, smiler hun. I juni, 2019 flyttet jeg alene til Buffalo. Det var mye som var annerledes i starten, men jeg trives veldig godt her. Jeg er glad jeg flyttet hit. Trener-teamet er veldig bra, både for is, barmark og dans/ballet.

-Skøyteforbundet var i dialog med det amerikanske forbundet i over et år for å få deres tillatelse til at James kunne representere Norge. Prosessen startet allerede i 2019, men det var ikke før i 2020 at godkjenningen kom, forteller NSFs kunstløpkoordinator Lise Røsto Jensen. 

Bianka Szijgyarto er isdansparets hovedtrener på isen og Joel Dear er koreografen som lager programmene deres. I tillegg har de trenere i ballett og styrketrening.
-Jimmy og jeg jobber bra sammen. Vi har god kjemi både på og utenfor isen. Vi jobber hardt hver dag og trener sammen 20 timer i uken på isen, samt ballett, trening, løping og tøying. Vi er begge svært dedikerte og vi har de samme målene, sier Bjørkli.

Hva fascinerer og gir dere skøyteglede med isdans?
-Det er mye kunst i isdans som vi elsker å jobbe med. Det er en god følelse å ​skøyte raskt sammen og skildre ulike karakterer i programmet vårt. Nå danser vi til Phantom of the Opera. Vi ønsker å skøyte og bevege oss sammen som en person, slik at det blir vakkert å se på. Vi elsker følelsen av å klare nye vanskelige elementer, som vi jobber hardt sammen mot, for å bli et sterkere par på isen.

Hvilke egenskaper er viktige for en løper som vil drive med isdans?
- Som isdanser er det viktig å ha disiplin og mye oppmerksomhet på detaljer. Man må være tålmodig og kommunisere godt med partneren sin for å få et godt partnerskap.

Hva er de største forskjellene mellom å gå singel og isdans?
-Hovedforskjellene er hvor mye arbeid vi legger ned i grunnleggende skøyteferdigheter og kroppsbevegelser. Det er mye oppmerksomhet mot knebevegelser, ankler og fremføringen med alle deler av kroppen vår. Det er mer teater i isdans, som betyr at vi viser det gjennom våre ansiktsuttrykk. Derfor er isdans mye mer dramatisk enn singelløp, forteller Bjørkli og Koszuta.

Isdans i Norge?
Interessen for kunstløp i Norge har økt de siste årene, og Norges Skøyteforbund har utvidet konkurranseprogrammet med disiplinen synkro. Fortsatt mangler vi parløp i Norge, men endelig har vi fått et isdanspar ved Bjørkli og Koszuta.

Bjørkli mener at grunnen til at isdans ikke er etablert i Norge er at kunstløp er en liten sport her hjemme, og at det er få gutter som driver med kunstløp, noe som gjør det vanskelig å finne en partner, eller møte noen som vil bli isdansere.
- Vi håper å gjøre en forskjell og inspirere flere til å begynne med isdans i Norge, sier Bjørkli. Under Nordics Open i kunstløp, februar 2020 i Stavanger, viste Bjørkli/Koszuta sitt program for publikum, men det var utenom konkurransen, siden det foreløpig ikke er parløp og isdans med i Nordisk.

Hva kreves av løpere som vil bli isdansere – noen gode tips?
-Isdans er mer ulikt enn det kanskje virker for dem som går singel. Det er viktig å være forberedt på å lære på nytt hvordan du skal skøyte i en annen stil. Det er mye arbeid med grunnleggende skøyteteknikk, som kan virke kjedelig og repeterende, men det er viktig og vel verdt tiden du bruker på det, hvis du er dedikert til sporten.

Hva er målet deres?
-Målet vårt er å vokse så mye som mulig som et par i år, slik at vi kan gjøre en sterk prestasjon i vår første konkurransesesong, avslutter isdansparet, Bjørkli/Koszuta i Buffalo, USA.

Fakta Isdans:
I isdans gjør paret  trinn, løft og piruetter og de må følge nøye musikkens rytmer.  Her er kun lave løft i motsetning til parløp med hopp, kast og høye løft. Grenen er svært krevende skøyteteknisk. Isdans ble OL-gren i 1976.

Fakta Maria Bjørkli og James Koszuta
Født: Maria Bjorkli, 2000, 20 år. Stavanger
Født: James Koszuta, 1998, 22 år, Buffalo, USA
Trener: Bianka Szijgyarto
Klubb: Buffalo Skating Club / ​Stavanger Kunstløpklubb
Yrke/student: James, student ved Erie Community College
Hobbyer:
James: Spiller musikkinstrumenter, ukulele, trommer. Matlaging / baking. Tegning / maling. Maria: Slapper av med filmer og show. Være med venner. 

Bjørkli_Kozuta av Ørjan dalseth.jpg

Foto: Ørjan Dalseth

Lerøy Fila Fuel of Norway ABUS Medex