Skøyteforbundet / Nyheter / 2021 / MØTE MED leder av det populære Jenteløftet – Jon Arne Fossen
Jenteløftet i Drammen.
Foran: Marie Fossen, Predika Sivaganesan og Aslaug Iversland
Bak: Jon Arne Fossen, Hege Bøkko, Sofie Haugen,Ida Njåtun og Martine Ripsrud.
Foto: Monika Risnes.
Jenteløftet i Drammen. Foran: Marie Fossen, Predika Sivaganesan og Aslaug Iversland Bak: Jon Arne Fossen, Hege Bøkko, Sofie Haugen,Ida Njåtun og Martine Ripsrud. Foto: Monika Risnes.

MØTE MED leder av det populære Jenteløftet – Jon Arne Fossen

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en av våre grener, på eller utenfor isen.

-Dette har vært stort å holde på med. Vi får tilbakemeldinger fra deltakerne på Jenteløftet som, god mat, flinke trenere, gøy med padling og jeg har fått fire nye venninner, sier avtroppende leder av Jenteløftet i Norges Skøyteforbund (NSF), Jon Arne Fossen.
Målet med Jenteløftet er å rekruttere og beholde flere jenter i hurtigløp samt rekruttere og beholde kvinnelige trenere, ledere og funksjonærer.

Mestring
Fossen har med stort engasjement fulgt Jenteløftet fra starten av i 2011. Datteren var deltaker og han ble med som frivillig. Samlingene de første årene var på Østre Bolærne, deretter i Sandefjord og sist på Hamar. I Bjugn og Drammen ble det arrangert høstsamlinger i to år. I 2020 ble det samling til tross for koronapandemien. Løsningen var digitalt Jenteløft.

- Foreldre forteller meg om jenter som kommer hjem mer motivert og med mer selvtillit, etter fine dager med nye venner. Tilbakemeldinger som virkelig varmer, er fra foreldrene som egentlig ikke turte å sende jenta, men som gjorde det likevel, og de fikk tilbake ei som følte at samlingen var en mestring i seg selv, smiler Fossen.

Forbilde Sten Stensen

I over ti år har Fossen engasjert seg som frivillig i arbeidet med Jenteløftet, men hans lidenskap for skøytesporten startet allerede som syvåring, på skøytebanen på skolen i Lier.

-Egentlig var skøyteinteressen litt mot strømmen, fordi jeg var den eneste i klassen som drev med dette. Jeg måtte ta bussen helt til Drammen, da jeg startet i Drammens skøiteklub (DSK). De andre drev med ski og fotball. Jeg drev også med fotball frem til 13-års alderen, men det var skøyter som var hovedaktiviteten, og jeg var aktiv til jeg var 19 år i DSK, sier Fossen.

Han har et stort forbilde i skøytesporten. Ikke hvem som helst. Sten Stensen er Fossens eldre fetter. Stensen var toppløper på 1970-tallet med bragder som OL-gull, verdensmester i allround, europamester og norgesmester.
Siden Sten Stensens tid er det blitt flere jenter og kvinner som er aktive løpere, og nylig tok Ragne Wiklund gull på 1500 i VM i Heerenveen.

Har vi egentlig behov for et Jenteløft i skøytesporten?

-Jeg vil svare et ubetinget ja til dette. Skøyteidretten har etter min mening vært svært flinke til å inkludere gutter og jenter, og å fjerne unødvendig forskjellsbehandling. Samtidig viser det seg at jentene også ønsker en arena for seg selv. Vi er overbevist om at en arena kun for jenter, denne ene gangen i året, ikke ødelegger for samholdet mellom gutter og jenter, men lar jenter få være jenter. Og for å sitere ei jente fra en samling for noen år siden; Jenteløftet er så herlig, der trenger jeg ikke sminke meg.
Jenteløftet er en annerledes arena hvor jentene får være med på å bestemme noen av aktivitetene. Ifølge jentene blir det andre aktiviteter enn om guttene hadde deltatt og bestemt. Jeg antar det samme gjelder for Gutteløftet. Konklusjonen er vel, ja takk – begge deler. Gutter og jenter sammen på treninger og løp gjennom hele året, men hver sin timeout en gang i året.

Vi ser hvordan jentene har blomstret på våre samlinger og knyttet nye kontakter på tvers av klubber. Kontakter som de har hatt god nytte av når de senere har møtt hverandre på stevner. Toppåret var i 2014, da vi samlet 75 jenter. Jeg fikk for noen år siden presentert en graf som viste en tydelig økning i antall aktive jenter fra 2011-12 sesongen. Hvis dette stemmer, er jeg sikker på at Jenteløftet bidro til denne økningen, påpeker Fossen.

Breddesatsing
Jenteløftet ble lansert av Mona Faleidet, som var breddeansvarlig i NSF og Kjell Almenning, en kjent skikkelse i skøytemiljøet gjennom en mannsalder. Jenteløftet er en del av NSFs breddesatsing for jenter, og i år er det 10 års jubileum for samlingen.  

-For å rekruttere og beholde jentene i skøytesporten har trivsel og samhold vært sentralt gjennom hele Jenteløftets historie, forteller Fossen. Trening har selvsagt vært viktig, normalt med to daglige økter. Jenter fra hele landet har deltatt. Vi holder kostnadene lave, slik at vi har en lav deltakeravgift.
Jenteløftet har bestått av mange flere enn meg.  Mona var med helt til hun fikk uhelbredelig kreft, og hun var også med etter at hun ble syk. Kjell har vært med i alle årene, og han har vært helt uvurderlig blant annet med logistikk. Vi har hatt ulike trenere gjennom årene, og Edel Therese Høiseth og Camilla Farestveit har vært svært sentrale i arbeidet. De har gjort en kjempejobb med treningsopplegget, og i tillegg har Camilla arrangert leker og konkurranser. Monica Semb og Ellen Gulliksen kom med i trenerteamet de siste årene, og de har også gjort en fremragende innsats.

Det er lagt ned mye frivillig arbeid, og det er mange å takke for stor innsats med matlagning og alt annet. Monika Risnes, Inger Brit Bjerkrheim Furnee og Silje Netland, har alle gjort samlingene mulig, og ikke minst Bjørg Hagelund og Liv Tove Wego som har vært med i årevis. Samlingen i 2019, på Hamar ble ledet av Nils Harald Brattgjerd og landslagstrener Siri Moseng Reiersen stod for det sportslige opplegget.

Takket være Lerøy som raust sponser oss med store mengder fersk laks, blir det servert lakseretter i utallige variasjoner. Mange av jentene sperret øynene opp da vi skulle ha laksetaco! For flere har dette blitt en standard hjemme, smiler Fossen.

Hvordan ble du engasjert i Jenteløftet?
- På den første samlingen var jeg i utgangspunktet med som forelder, men jeg ble rekruttert med i arrangementskomiteen av Mona og Kjell. Jeg så virkningen samlingen hadde på jentene og ønsket å fortsette. Jeg ser at samlingen gjør noe med jentene. De får flere venninner, mulighet til å strekke egne grenser, og de får erfaring med å være på tur alene. Jeg ser at selvtilliten får en boost hos flere jenter, og de fortsetter gjerne med skøyter. I alle disse årene har det vært en veldig positiv og ivrig stab. Uten den innsatsviljen hadde det vært vanskelig å motivere seg for prosjektet.

Hvorfor har du engasjert deg i idretten som frivillig?

-Jeg er veldig glad i idrett og jeg har stor tro på å legge til rette for å aktivisere barn. Jeg mener at alle barn trenger å utvikle seg gjennom aktivitet og at dette kan legge grunnlag for bedre helse som voksen og gi bedre folkehelse. Aktiviteten trenger ikke å være organisert. Den kan skje gjennom lek med kamerater, eller i andre sammenhenger. Samtidig mener jeg at den organiserte idretten er svært viktig. Først og fremst som arena for felles lek og moro, men også for å aktivisere de som i mindre grad er fysisk aktive i hverdagen.
Jeg er veldig imot å trekke inn resultater og prestasjon for tidlig. Lek og mestring skal prege de første årene. Prestasjoner kan vektlegges senere, og jeg er glad vi har barneidrettsbestemmelsene å manøvrere etter, sier Fossen.

Alle må bidra

Fossen har flyttet en del på grunn av hans jobb i Forsvaret. Flyttingen, og noen år uten kunstis, førte til at han la skøytene på hyllen etter 1986-87 sesongen, men i 2004 var han på banen igjen i Drammens Skøiteklub (DSK) og med fast bosted i Lier.
Da var det full fart som frivillig for Fossen i skøytesporten, og det ene tok det andre.
-Jeg trente litt som veteran i klubben, men ingen konkurranser, forteller Fossen.  Mine to døtre startet i klubbens kunstløpgruppe, og etter hvert hurtigløp. Etter kort tid ble jeg trener på skøyteskolen og etter hvert trener for noen av de litt eldre. I 2013 ble jeg sportslig leder, frem til 2020, da jeg overtok som nestleder.

Klubber og idrettslag, som DSK, er utelukkende basert på dugnad, og jeg mener at alle må bidra der de kan. Etter mer enn 30 år i Forsvaret er jeg vant til organisering og ledelse. Trener og sportslig leder i DSK, samt leder av Jenteløftet passer meg bra. Det er mitt bidrag i dugnaden, sier Fossen.  

Jenter faller ofte fra idretten i ungdomsårene, hva tror du er grunnen?

-Jeg tror dette er sammensatt. Det er mange krav og forventninger fra flere hold og mange finner det vanskelig å kombinere skole og trening. Spesielt hvis målet er topp-prestasjoner begge steder. Idet de er ferdige med videregående er det spesielt kritisk. Mange starter da med studier og det er kanskje ingen skøytebane i nærheten. I min klubb har vi diskutert hvordan vi i enda større grad kan legge til rette for at en kan fortsette med redusert ambisjonsnivå. Rent praktisk er det ikke noe problem å legge til rette for dette i klubben, men det virker som jentene ikke ser noe alternativ til å satse for fullt. Heldigvis har vi lykkes med å rekruttere noen av dem som trenere, og vi ser at unge trenere har en veldig positiv innvirkning på løperne, sier Fossen.


Hva liker du ved skøytesporten?
Miljøet og farten. Jeg liker at alle er samlet på samme område og kan treffe hverandre gjennom en hel trening uavhengig av nivå. Dette ser jeg som svært viktig for samholdet.
I tillegg til å konkurrere mot andre, kan en konkurrere mot seg selv i form av personlige rekorder. Det er en viktig motivasjonsfaktor for de som har fremgang, men som likevel ikke når opp blant de aller beste.

Som trener har jeg stort sett hatt løpere under junior-alder. Fokuset har vært mestring og begeistring fremfor prestasjon. Jeg kan derfor ikke vise til resultater for noen av mine løpere, men jeg liker å tro at jeg har bidratt til at mange av disse har fortsatt med skøyter og at flere har prestert godt senere.

Allsidig ildsjel
I tillegg til å være en ildsjel for skøytesporten, er Fossen aktiv i flere idretter.

-Min egen karriere på skøyter var nok middelmådig resultatmessig. Som regel var jeg i nedre del av resultatlista, selv om det de siste par årene løsnet litt. Etter dette har jeg prioritert andre idretter. Jeg har flere pallplasseringer på sykkel og er nok mest fornøyd med en  2.plass i Birkebeinerrittet, 2019. Målet er å vinne klassen i Birkebeinerrittet. Denne sesongen er jeg en av 80 som konkurrerer om de 30 plassene på et privatlag, med mål om å vinne Trondheim – Oslo 2021. Jeg har også som mål å komme under tre timer på både maraton og på Birkebeinerrennet. Skøytene er dessverre lagt på hylla for godt, fordi jeg i alle disse årene har prioritert trenervervet når vi har hatt tid på is.

Hva betyr idretten for deg?

Svært mye. De siste årene har det vært en svært hektisk kombinasjon av egen daglig trening og sportslig leder/trenervervet i klubben. Det betyr mye å se barn og unge som gleder seg over aktiviteten og samholdet. Helt fra de yngste på skøyteskolen som for første gang klarer å reise seg på egen hånd etter de har falt, og til de eldste som presterer i viktige mesterskap. Idretten betyr også en unik kontakt med andre voksne både gjennom styrearbeid og i møte med foreldre. For min egen del gir all treningen og konkurransene stor glede og overskudd i hverdagen. I tillegg har jeg satt stor pris på den kontakten jeg som trener får med foreldrene.  Jeg må trekke frem det gode miljøet vi har og har hatt i DSK, både med foreldreinvolvering og mellom løperne, på tvers av alder, kjønn og nivå.  Som sportslig leder har jeg blant annet hatt gleden av å lede trenerteamet og legge til rette for klubbens sportslige aktivitet og sosiale arrangementer. En krevende, men veldig motiverende jobb.

Jeg kommer ikke utenom min rolle i Jenteløftet. Først som medlem i staben og de siste årene som leder. Det er mange paralleller til arbeidet i egen klubb og arbeidet i Jenteløftet. Begge steder jobber vi med å aktivisere og begeistre barn og unge, både for å rekruttere og beholde.  Samtidig er Jenteløftet mer intensivt i de dagene vi arrangerer samlingen hvor vi har ansvaret for jentene hele døgnet. Rollen som utøver blir jo en helt annen. Selv om jeg da hovedsakelig har fokus på meg selv, liker jeg også denne rollen godt.

Hva er planene for Jenteløftet fremover?
- 2020 har vært et vanskelig år for all idrett, også for Jenteløftet. Men det ble arrangert en meget vellykket digital samling med mange deltakere. Vi håper smittesituasjonen tillater samling på vanlig måte i år. I så fall blir det samling etter god gammel Jenteløftet-oppskrift: sosiale aktiviteter, god mat, trening og konkurranser. Jeg må også legge til at vi nettopp har fått nye krefter i styret. Bjørg Hagelund tar over som leder etter meg. Siri Moseng og Nils Harald Brattgjerd tar over som styremedlemmer etter Kjell Almenning og Mona Faleidet.

Jenteløftet lever derfor i beste velgående, avslutter Jon Arne Fossen.

Fakta:

Jon Arne Fossen
Bor/født: Lier
Alder: 53

Klubber:

Drammens skøiteklub

Glitre Offroad Klubb (sykkel terreng)

Sportsklubben Rye (sykkel landevei)

Heinemann Team Oslo (sykkellag Trondheim – Oslo 2021)

Lier Skiløberforening


Verv:

Nestleder Drammens skøiteklub

Avtroppende leder Jenteløftet

Leder Glitre Offroad Klubb

Fritidsinteresser/hobbyer: Sykkel, langrenn og løping
Yrke: Offiser i Forsvaret

jenteløftet 2.jpg

Jenteløftet 2017

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex