Skøyteforbundet / Nyheter / 2020 / MØTE MED kunstløpens tekniske støtte - Sebastian Janiszewski
Foto: Privat
Foto: Privat

MØTE MED kunstløpens tekniske støtte - Sebastian Janiszewski

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en av våre grener, på eller utenfor isen.

Sebastian Janiszewski (41) husker at han som guttunge i Polen likte svært godt å se kunstløp.  – Jeg husker at jeg så OL i Calgary i 1988 på tv sammen med min mor, forteller han.
Mange år senere ble kunstløp en del av hans arbeidsliv, som teknisk ansvarlig for Norges Skøyteforbunds (NSF) elektroniske stevner. 
Ikke nok med det, hans kone, Anna Jurkiewicz har vært polsk mester i kunstløp flere ganger, og hun har deltatt i OL og VM. I dag er hun trener i Sarpsborg skøyteklubb.

Vakt og støtte 100 %
Sebastian Janiszewski har vært NSFs tekniske support siden 2012. Han har en lidenskap for kunstløp og følger sporten både nasjonalt og internasjonalt med stor interesse.
I Norges Skøyteforbund har Janiszewski  ansvar for at de elektroniske kunstløpkonkurransene i Norge gjennomføres på en smidig måte, uten tekniske problemer. Han reiser til stevnene med det tekniske utstyret og rigger alt på plass om kvelden før stevnehelgen.

- Det viktigste er å sette opp det tekniske utstyret som må være helt perfekt. Jeg følger konkurransen nøye med ulike tekniske oppgaver og jeg må være på vakt 100 % under hele stevnet. Det kan vare fra åtte til ni timer hver stevnedag.

Hvis det er noe problemer, er jobben min å fikse det så raskt som mulig for å unngå forsinkelser. Jeg prøver å få stevnet til å fungere mest mulig teknisk problemfritt for dommerne, sier han.


Kunstløpstevner følger en tett og presis kjøreplan fra minutt til minutt. Dommerne kan i løpet av en helg dømme nærmere 100 løpere og Janiszewski er på alerten under hele konkurransen. Det er en omfattende resultatliste som går fra dommerpanelet til speakeren, som formidler poengene straks til et spent publikum.  Alle kunstløpstevner i Norge er ikke elektroniske. Det betyr at på noen stevner tar det en god stund før poengene er klare, derfor er det ekstra stas med elektroniske stevner.


Hvordan opplever du samarbeidet med dommerne?

- Topp! Vi deler den samme lidenskapen for kunstløp og jeg liker godt å være en del av skøytefamilien. Jeg føler meg alltid velkommen sammen med dommerne. Jeg har en mulighet til å bli bedre kjent med dem enn andre, og det er hyggelig å bli kjent med dommerne, sier Janiszewski.

Kunstløp er hobby

Sebastian Janiszewski. gikk på skøyter som barn, men mer som moro. Han var aldri en aktiv løper, slik som sin kone.
- I dag er jeg litt på isen sammen med sønnen min Leo, som har begynt på skøyteskolen. Jeg ble interessert i kunstløp takket være min kjære.  Jeg har lært alle reglene og senere det tekniske bedømmelsessystemet. Kunstløp er min hobby, og jeg liker å jobbe på konkurranser, der jeg kan møte folk som er glad i sporten.

Du er heldig som er gift med en kunstløper, og dermed har din egen trener i familien, sier jeg, men Janiszewski smiler lurt på spørsmålet om privattrener.
- Neiiiiiii, takk gud, hun er for krevende!

Hva liker du med kunstløp?
-Det fascinerer meg hvordan kunstløpere viser følelser gjennom løpene sine. Hvordan de formidler historier gjennom koreografien og samtidig gjør vanskelige tekniske elementer på isen.  
Janiszewski har svært god innsikt i internasjonal kunstløp og han følger med på de store mesterskapene. Favorittdisiplinen hans er singel, kvinner og menn.

Har du noen favorittløpere internasjonalt?

Ja, de fleste er tidligere løpere. Først og fremst, selvfølgelig min kone, Anna, smiler han. Videre Midori Ito, Philip Candeloro, Elvis Stojko, Yu Na Kim, Dorota Zagorska Mariusz Siudek og Carolina Kostner. 

Hvilken bakgrunn har du for å gjøre jobben din som teknisk support?
-Jeg begynte å jobbe i et teknisk team, Vipro team på kunstløpkonkurranser i Polen i 2007. Etter at vi flyttet til Norge, og Anna fikk jobb som trener, begynte jeg å sjekke og søke om jeg kunne være til hjelp med det tekniske systemet her. Heldigvis trengte Norges Skøyteforbund (NSF) en person som meg, så jeg fikk oppgaven, sier Janiszewski.

Alarmklokken

Janiszewski har jobbet med mange stevner, og det er en konkurranse han aldri vil glemme. På et stevne i Stavanger jobbet han svært sent kvelden før med å rigge alt det tekniske utstyret.
- Jeg var så trett etter jobben, at jeg glemte å sette på vekkerklokken, da jeg la meg. Jeg ble vekket av hotelltelefonen – det var min venn, Harald Hagen som fortalte at alle i hallen ventet på meg.  Jeg kan ikke huske at jeg noen gang før, eller senere har kledd på meg og løpt raskere enn den gangen. Alle ventet, og jeg måtte restarte systemet.


Hvordan opplever du samarbeidet med klubbene i NSF  når det er elektroniske stevner?

- Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet.  Alle er engasjerte og jeg føler meg alltid velkommen. Jeg er glad for at jeg kan være en hjelp til å organisere stevnene og være en del av det. Jeg er glad for å dele kunnskapen min med andre engasjerte mennesker.

Ønsker - ishallen
Sebastian Janiszewski har jobbet i mange ishaller i Norge. Fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør har Norge rundt 50 ishaller. Standarden i hallene varierer på teknisk utstyr og andre fasiliteter. Til ettertanke tar vi med at Sverige har 370 ishaller – Finland 240.

Hva synes du om norske ishaller og muligheten for å gjennomføre elektroniske stevner?

-Ishallene er fine i Norge, men de er ikke tilpasset elektroniske stevner i kunstløp. Hallene har heller ikke innredet arbeidsplasser for kunstløpdommerne, og man må tilpasse dommerbordene fra hall til hall. Ofte må pleksiglasset, som er rundt banen på grunn av hockey, fjernes.
Det er ikke bare i Norge at de fleste ishaller er tilpasset hockey.

Hvilke ønsker har du for at hallene skal bli bedre for kunstløp?

-Jeg mener at ishallene skulle vært bygget slik, at  man raskt kan tilpasse behovet for ulike disipliner som bruker isen. For eksempel at plassen der kunstløpdommerne jobber under et stevne kan raskt settes på plass.  
Dessuten få en nettverkskabel mellom dommerpanelet og høyttaler samt mulighet for å fjerne pleksiglasset uten problemer.

Hva liker du mest med jobben din som teknisk support i NSF?
- Jeg liker å være nær idretten, og spesielt kunstløp som er en av favorittidrettene mine. Jeg liker å være en del av skøytefamilien og delta på arrangementer. Ikke minst dele konkurransespenningen og skøytegleden med andre. Jeg liker menneskene og miljøet og jeg er stolt av å være en del av det, avslutter Sebastian Janiszewski.

 

Stevner som Sebastian Janiszewski har hatt ansvar for:
Norske elektroniske konkurranser fra sesongen,  2012/2013, det inkluderer Norgesmesterskap og Nordics, 2020.
European Youth Olympic Festival (EYOF), Slask-Beskidy 2009.
Polske elektroniske konkurranser, 2007-2011.
Warszawa Cup, Mentor Cup og Baltic Cup.

Fakta:

Født:1978, Oswiecim, Polen
Bor: Sarpsborg
Idrett og fritid:  Sportsinteressert , mest interessert i kunstløp og fotball. Jeg liker å reise, høre på musikk, lese bøker, være nær naturen. Interessert i filosofi, psykologi og astronomi.

Daglig jobb: Jobber i Amedia Distribusjon.

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex