Skøyteforbundet / Nyheter / 2020 / MØTE MED ildsjel Odd-Arild Ødegaard
Odd-arild.jpg

MØTE MED ildsjel Odd-Arild Ødegaard

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en av våre grener, på eller utenfor isen.

For noen uker siden snakket vi med Valle Hovin-ildsjelen Odd-Arild Ødegaard.


-  Valle Hovin har fått sin plass i hjertet, sier Odd-Arild Ødegaard (52), som har lang fartstid på Norges første kunstisstadion. Den ble åpnet i 1966.  

Han har jobbet på Valle Hovin i vel 25 år. Det er ikke få løpere Odd-Arild Ødegaard har hjulpet med skøyteutleie, sliping av alle typer skøyter, servert varme pølser og mye annet som publikum trenger å vite noe om.

Trist vinter
Sesongen har vært meget spesiell for mange skøyteglade i Oslo-området, og ikke minst for Ødegaard. 
- Vinteren har vært super trist, fordi vi har ikke  kjøleanlegg som gir kunstis, kun naturis. Sesongen er kuttet med over en måned, fra 1. desember til 23. februar i år,  mot det normale fra 1. november til 8. mars.  Vi har kun hatt åpent to dager tidlig i desember og en dag i romjulen, på grunn av den milde vinteren. Det er mange som ikke får brukt banen, sier Ødegaard.

Hvordan vil du beskrive skøyteinteressen i Oslo?

-Skøyteinteressen er stor, fra de aller minste til veteraner. Vi har frigåere i alle aldre og det er en økende interesse fra alle etniske bakgrunner. Det er hurtigløpere og mange køllespillere på isen med alle ferdigheter - nybegynnere  til elite og NHL, men mest amatører.
Valle Hovin har vel 1 200 følgere på Facebook, men denne sesongen har det stort sett stått "We are closed" på siden.

- Alle skøyteglade rammes.  Det gjelder skoler, pensjonister, yngre og yrkesaktive. Det er krise for både aktive og publikum, sier Ødegaard.

Han har svart på mange telefoner i vinter. Beklaget at  Valle Hovin er stengt og henvist løpere til andre baner. Ødegaards egen klubb, Aktiv Skøyteklubb, som hører til på Valle Hovin, har ikke fått avviklet skøyteskole for barn og voksne, samt arrangementer og løp.

Oslo øst

Hva betyr Valle Hovin for skøyteinteresserte?
- Den betyr mye. Det er viktig å ha en bane på Oslo øst. Vi kan tilby vinterstemning i flomlys i mørkeperioden. Vi har en skare med faste brukere i alle aldre, og de setter stor pris på isbanen og de engasjerer seg på ulike måter for Valle Hovin. Skøytemiljøer andre steder i landet  lurer på hva som skjer i Oslo med anlegg.

Det er stor stas å gå på Valle Hovin. Her kan man trene hurtigløp med andre uansett om nivået er litt bedre, eller dårligere. Da legger man seg foran og drar, eller motsatt fall, legger seg bak og får en lettere reise.

Odd-Arild Ødegaard er selv en aktiv skøyteløper og han sykler. Han trener to til tre ganger i uken og gjerne to ganger på isen. Men på grunn av situasjonen på Valle Hovin er treningsopplegget endret.  I sykkelsesongen er snittet tre turer i uken.

Odd-Arild og fattern
Hva er det du liker med skøyter?
Det er den evige jakten på god teknikk, få til noen gode skjær, holde seg i form på en morsom og fartsfylt måte.

Husker du første gang du var på Valle Hovin som guttunge?
-Jeg var ganske liten, mulig 10 års alderen. Jeg var  skråsikker på at fattern som pratet om lengdeløp, skulle gruses på Valle en vinterdag. Jeg hadde jo aldri sett han gå på skøyter.  Jeg gjorde ikke annet enn å gå på den lokale banen rett utenfor stuevinduet, nederst på Grünerløkka, hvor jeg vokste opp.
Jeg gikk på hockeyskøyter og han på leieskøyter fra bua på Valle. Jeg gikk på et solid nederlag der gitt. Det hendte at kompisene og jeg gikk på kalosjene hjemmefra nederst på Grünerløkka og opptil Valle, siden vi kun hadde naturis på ujevn grusbane, så det tok litt tid før den var oppe å gikk. 

Hva er ditt beste skøyteminne?

- Jeg har ikke så voldsomt gode meritter å skryte av, men den første fellesstartpersen på 15.42, tirsdag 10. mars 2009, er vel noe av det som jeg husker godt.  Jeg deltok på Lik-Mila, fellesstart i regi av Lilleborg Idretts Klubb, derav navnet Lik-Mila. Vi ble tauet av Petter Andersen under rekordforhold på Valle Hovin. Det var stort for oss som aldri hadde vært nede på 15.-tallet.

Valle Hovin – en livsstil
Ødegaard begynte å jobbe på Valle Hovin i 1996.
-Det gikk ganske mange år til fatter`n, som var banemannskap på anlegget, fortalte at det skulle søkes etter nye drivere i bua.  Så ble det slik.

Det startet som en jobb. Selvstendig på vinteren, med jobb syv dager i uka med snitt på 11-12 timers dager - kun fri julaften, 1.juledag og 1. nyttårsdag.
- Så dette er mer en livsstil, enn bare en jobb. Valle har fått sin plass i hjertet, sier Ødegaard. Jobben på Valle om vinteren passer perfekt med min sommerjobb, der jeg er ansatt hos en av byens største mc-butikker med salg av motorsykler.

Hva er ditt største ønske for Valle Hovin og skøytesporten i i Oslo?

-At vi så snart som mulig kan ha is i vintersesongen igjen, og at vi får den etterlengtede skøytehallen, så de aktive, trenere og publikum får de fasilitetene de fortjener, sier Odd-Arild Ødegaard.

Fakta om Odd-Arild Ødegaard 
Født/bor: Trasop i Oslo
Klubber: Aktiv Skøyteklubb, Andebarkji Terengsykkel Klubb og HSIL, Høybråten og Stovner IL (landeveisykkel
Jobb: Valle Hovin: "Gardrobier", siden sesongen 1996/97

 

 

Lerøy Statnett Fila Polar Fuel of Norway ABUS Sparebanken Øst Sparebankstiftelsen DNB