Skøyteforbundet / Nyheter / 2020 / MØTE MED banemester og allrounder Ståle Fagerheim
Møte med 3 Ståle Fagerheim Foto Kari Amble .jpg

MØTE MED banemester og allrounder Ståle Fagerheim

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en av våre grener på eller utenfor isen

Først ut er banemester i Iskanten i Bergen, Ståle Fagerheim: 

Han har både sølv og bronse i junior NM i hurtigløp, og han får mye ros for den gode isen han lager på Iskanten. 

Det er tidlig søndag morgen på Iskanten i Bergen. Kun en person i hallen. Det er banemester, Ståle Fagerheim (34), som prepper isen før dagens første kunstløpere skal utpå kvart på åtte.  Etter dem er det hockeykamp før hallen åpner for publikum.

Morgenfuglen Fagerheim har jobbet på Iskanten i seks år. Isbanen er en del av et idrettsanlegg med svømmebasseng og curling.
– Jeg jobbet på Vannkanten mens jeg studerte, og på grunn av min interesse for Iskanten fikk jeg raskt opplæring i ispreparering og rutiner. Deretter ble det mer og mer jobbing på Iskanten i stedet for Vannkanten, sier Fagerheim.


God is 

 -Det er en del å passe på for at isen skal bli god, påpeker Fagerheim. Tykkelsen på isen, mengden med vann man legger på og temperaturen på isen, for å nevne noe. 
Når jeg kommer på jobb om ettermiddagen er jeg  alltid spent på hvor mye isen er brukt siden siste preparering, og hva formiddagsvaktene har gjort. 

Derfor må jeg alltid gå gjennom det tekniske for å se på de forskjellige verdiene, og for å stille inn disse.  Kvaliteten på isen kan variere, men så lenge man gjør sitt beste, så er alle glade og fornøyde.

Idrettsglede
Fagerheim har god peiling på is. Han har gått på skøyter siden han var liten guttunge, født på Gjøvik, men flyttet til Bjugn da han var 2 år. – Mine  foreldre tok meg og min eldre søster med på skøytetreninger og frosne tjern i Bjugn fra tidlig alder. Senere ble det tette fellesskapet i Bjugn/Ørland Skøyteklubb  og Leinstrand IL som ga meg idrettsglede. 

Fagerheim likte best 1 500m til 10 000m, og han var aktiv frem til 2006. I junior NM har han tatt tre sølv og en bronsemedalje.

Hva med banemesteren selv, hvor ofte er du på skøyter i dag?

-Jeg har meldt meg inn i Fana IL, men må innrømme at denne sesongen har jeg kun vært på Slåtthaug fem ganger. 


Godt team på Iskanten

Fagerheim og hans kolleger tar godt vare på de aktive og publikum på Iskanten, og de er flinke til å oppmuntre løpere og spillere. 

- Jeg er imponert over  å se hvor mye de aktive trener, både på isen og off ice, sier Fagerheim.  Mange trener hver dag flere økter på Iskanten, og i tillegg kommer de i helgene på publikumsisen. 

Siden jeg har jobbet en del år her, er det utrolig imponerende å se fremgangen til dem som var små da jeg startet. Nå reiser de på stevner, Norgescup, NM og til utlandet og konkurrerer om medaljer og gode plasseringer.

Hva liker du selv best med å gå på skøyter?  

Varm saft fra banemennene i varmeboden fra tidlig av, herjing i snøbrøytekanter rundt isen og det å konkurrere mot seg selv og andre.

Hva er det med skøytesporten som fascinerer deg?  
- Farten! Det er elegant å se på, og det er man selv som må jobbe for å få fremgang. 

I Bergen er det to ishaller og en kunstisbane, men hvilken isflate foretrekker en  banemester å gå på. Fagerheim er ikke i tvil!  
-Is ute, når det er stjerneklart! Det liker jeg best, smiler Ståle Fagerheim lurt.

 

 

 

 

Lerøy Statnett Fila Polar Fuel of Norway ABUS Sparebanken Øst Sparebankstiftelsen DNB