Skøyteforbundet / Nyheter / 2020 / EM Heerenveen
Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma
Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

EM Heerenveen

EM Enkeltdistanser på skøyter – et steg i riktig retning

De norske sprinterne og langdistanseløperne viste lovende takter under helgens EM på skøyter hvor 12 000 mennesker hadde møtt opp for å se Europas beste løpere i aksjon. Sverre Lunde Pedersen omtaler mesterskapet som en opptur.

Det var mye spenning knyttet til helgens EM på skøyter etter en litt skuffende førjulsesong og allerede første dag kom det signaler om at det er grunn til optimisme. Under fredagens 1500 meter var Sverre Lunde Pedersen på forhånd ansett som vårt sterkeste kort og selv om det ikke ble noen medalje, var Pedersens fjerdeplass et steg i riktig retning. Det er fortsatt et godt stykke frem til den suverene vinneren Thomas Krol fra Nederland, men Pedersen var fornøyd med å se forbedringer etter en litt tung høstsesong.

- Det er gledelig å kjenne at kroppen fungerer igjen etter sykkelkrasjen og problemene som fulgte i høst, sier Pedersen.

Oppløftende var det også med Sindre Henriksen som gikk i par med Krol. Bergenseren endte på en sjetteplass med tiden 1.46,27.

- Til tross for at jeg forventet en sterk Krol ble jeg litt overrasket over hvor fort han gikk fra starten av, sier Henriksen som syntes egen prestasjon var godkjent.

Håvard Bøkko endte på 10.plass.

Sofie Karoline Haugen og Ragne Wiklund representert Norge på kvinnenes 1500-meter og fikk henholdsvis 15.plass og 17.plass.

 

Oppløftende sølvmedalje

På fredagens teamsprint var det et håp om medalje for det norske laget etter positive tegn på samme øvelse før jul. Øvelsen går over 1200 meter hvorav hver løper drar én runde hver og det er til slutt kun én løper igjen på siste runde. Norge stilte med Bjørn Magnussen, Håvard Holmefjord Lorentzen og Odin By Farstad. Kun Russland var raskere enn de norske og det endte med en oppløftende sølvmedalje.

 

- Det var deilig å innfri under første distanse av mesterskapet. En fantastisk opplevelse med megakok på tribunen, gutta i form og en utsøkt dynamikk i laget.

 

Aldri opplevd så mye trøkk

Lørdagens 500 ble en opptur for mesterskapsdebutant Julie Nistad Samsonsen. Juniornorgesmesteren fra i fjor var svært nære ved å bryte en magisk grense da hun gikk inn til tiden 39,05.

- Å gå 500-meter i Heerenveen var en helt annerledes opplevelse enn noe annet. Isen var superglatt, sier Samsonsen.

Ida Njåtun gikk inn til tiden 39,39 som holdt til en 12.plass. Hege Bøkko endte opp på 13.plass med tiden 39,51.

Håvard Holmefjord Lorentzen var også på feil side av den magiske grensen da han gikk inn til 35,00, som holdt til sjuendeplass på distansen. 15 hundredeler fulgte Bjørn Magnussen som leverte et av sine beste løp på en lavlandsbane med tiden 35,13 som holdt til en åttendeplass.

 

- EM i Thialf var en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme. Å gå foran 12500 tilskuere som heiet på alle nasjoner var stort. Jeg har aldri opplevd så mye trøkk i en skøytehall før, sier trønderen.

Odin By Farstad kom på 16.plass med tiden 35,68.

 

 Stor opplevelse

For Sofie Karoline Haugen ble lørdagens 3000-meter en stor opptur. Med personlig forbedring på mer enn 3,5 sekund ble hun nummer 11. Tiden 4.07,06 var stort for Sandefjordingen.

- EM var en veldig stor opplevelse. Det er alltid gøy å gå i et fullsatt Thialf og spesielt når man setter personlig rekord, sier Haugen.

Stigende formkurve

Herrenes 5000-meter ble ikke overraskende vunnet av storfavoritt Patrick Roest, som også gikk inn til ny banerekord. På sjetteplass og seks sekunder bak kunne Sverre Lunde Pedersen konstatere at formen er i anmarsj.

- Formkurven er stigende inn mot mesterskapene som kommer i februar og mars, sier Pedersen og sikter til VM Enkeltdistanser i Salt Lake City i februar og VM Allround på Hamar siste helgen i februar.

Hallgeir Engebråten fra Nord-Odal var mesterskapsdebutant, men kunne juble over ny personlig rekord på halvmila. 6.25,25 og 12.plass var 20-åringen fornøyd med.

Håvard Bøkko endte på plassen bak med 6.26,44.

 

Sjuende EM-medalje for Bøkko

Det var stor spenning rundt herrenes lagtempo i forkant av siste dag av mesterskapet. Det endte med en tredjeplass for de norske guttene med Hallgeir Engebråten, Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko på laget. Bronsemedaljen var Håvard Bøkkos sjuende medalje i EM-sammenheng.

Engebråten er tydelig på at det skal kjempes om enda gjevere medaljer og gås enda fortere når det er VM i Salt Lake City i februar.

- Det er mulig å gå en del fortere og sølv er innen rekkevidde.

 

Rett vei

Kvinnenes 1000-meter var et steg i riktig retning for Ida Njåtun. Med tiden 1.16,9 og 11.plass kunne Njåtun fortelle at det går rett vei og fremgang sammenliknet med hvordan det har vært tidligere i sesongen.

Hege Bøkko endte på 12.plass med 1.17,71 og Julie Nistad Samsonen gikk inn til tiden 1.19,74 som holdt til en 18.plass.

Historisk løp av russer

Spenningen på søndagens 1000-meter forsvant litt da publikum fikk se Pavel Kulizhnikov gå inn til 1.07,09. Med den tiden knuste han banerekorden og ingen kunne nærme seg russeren. Flere snakket i etterkant om at dette løpet ville være umulig å slå noensinne.

Ingen norske løpere kunne utfordre Kulizhnikov eller kjempe om pallplasseringer. Håvard Holmefjord Lorentzen ble beste nordmann på åttendeplass, Sindre Henriksen nummer 15 og Henrik Fagerli Rukke 18.

 

Canada og USA

Nå venter noen dager hjemme i Norge før skøyteløperne vender nesen mot Canada og USA for henholdsvis verdenscup og VM.

 

Bilde 1: Odin By Farstad – Håvard H. Lorentzen – Bjørn Magnussen

imagegnxua.png

Bilde 2:

Lagtempolaget med Hallgeir Engebråten, Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen. Jonas Bekken og Bjarne Rykkje i bakgrunnen.

imagelpzv.png

 

 

Bilde 3: Pallen på lagtempo (Bøkko, Pedersen Engebråten)

imagej8fw8.png

Bilde 4: Julie Samsonsen

imagelk36h.png

 

Tekst og bilder i artikkelen: Kristian Vårvik, forsidebilde: Douwe Bijlsma

 

ISU har laget disse oppsumeringsfilmene fra helgen:

Alle resultater kan leses her:

https://app.isuresults.eu/events/2020_NED_0002/schedule

 

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex