Foto: Douwe Bijlsma
Foto: Douwe Bijlsma

NST kårer en skøytekvinne og skøytemann i mars 2023

Norway Supporter Teams jury har besluttet å kåre Sofie Karoline Haugen som månedens skøytekvinne og Miika Klevstuen som månedens skøytemann for mars 2023

Sofie Karoline Haugen, Sandefjord Skøyteklubb

Sofie har hatt fin fremgang de siste sesongene, men innledningen til siste sesong ble kanskje ikke så bra som forventet, selv om hun markerte seg som vår klart nest beste langdistanseløper på kvinnesiden etter Ragne. Sofie kvalifiserte seg til det avsluttende VM enkeltdistanser i Heerenveen i mars, og viste lovende tendenser med en fin 3000 m, hvor hun nedkjempet amerikanske Mia Kilburg på de to siste rundene, og lå på toppen av resultatlista da tre par var i mål. Det endte til slutt med en hederlig 13. plass. På 5000 m to dager senere gikk hun i andre par. og holdt seg på sterke 33-runder helt fram til tre runder før mål. Hun kjempet seg til mål med 34.2-34.8-35.1 på de siste rundene og sluttid 7.06.52. Det holdt til en særdeles gledelig 7. plass, Sofies klart beste internasjonale mesterskapsplassering i karrieren så langt. Vi håper det inspirerer til videre satsing, Sofie!

Miika Klevstuen, Oslo Skøiteklub

Miikas far Tore Klevstuen, i sine yngre dager en lovende juniorløper fra alpinbygda Oppdal i Sør-Trøndelag, er en av pionerene i kortbaneløp i Norge. Han var med på Norges stafettlag i kortbane under OL 1994, som overraskende kom på 6. plass. Miika og hans to år eldre søster Paulina ble naturlig nok med i det fremgangsrike kortbanemiljøet som har vokst fram her hjemme de to-tre siste årene. Miika har vist seg som et stortalent i vanlig hurtigløp også, og kvalifiserte seg til Viking-finalen i Heerenveen i 15-årsklassen i mars i år. Der slo han til med seier på første distanse med utrolig sterke 36.13, en personlig rekordforbedring på nøyaktig et sekund. Dette er en tid som er bedre enn det juniorverdensrekordholder Jordan Stolz hadde på samme alderstrinn (Han hadde i 15-årsklassen 36.29 i Salt Lake City 27.12.2019). Miikas tid er den beste tid en europeisk 15-årsløper har klart på 500 m, foran seg på verdenslisten har han tre kinesere, en japaner, en kanadier og en koreaner. 36.13 var selvsagt ny landsrekord, den gamle hadde Didrik Eng Strand (37.05 fra Inzell 5.12.2021).

Miika har ikke gått så mange løp på 400 m bane i år, men deltok på det norske kortbanelaget under EM i Gdansk og Junior-VM i Dresden i januar med oppløftende resultater. Familien Klevstuen er bosatt i Fetsund i nåværende Lillestrøm kommune, og Romerike har jo særdeles rike tradisjoner i hurtigløp på skøyter. Vi bare nevner Koss, Karlstad, Stenshjemmet og Nyland.

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex