Skøyteforbundet / Nyheter / 2020 / MØTE MED inline-entusiast Sigve Espeland
Foto: Karen Shirlaw
Foto: Karen Shirlaw

MØTE MED inline-entusiast Sigve Espeland

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en av våre grener, på eller utenfor isen.

Inline er en oppdagelsesferd, sier Sigve Espeland i Austrått IL

Sigve Espeland (57) har deltatt i Berlin Marathon Inlineskating fem ganger. Koronakrisen stoppet hans plan om det sjette marotonløpet i Tyskland i år. 

-Debuten i Berlin Marathon i 2015 må vel beskrives som en av de største opplevelsene jeg har hatt i idretts sammenheng, sier entusiasten.

Inlinebane

Espeland er både inlineløper og trener i Austrått IL i Sandnes. Han har stått på for hurtigløp fra ungdomstiden, senere kom inline.  Espeland er krystallklar på hvor engasjementet ligger. 

- Jeg har mitt sportslige engasjement knyttet til breddeidrett og ikke eliteidrett. Det å være så heldig at jeg får lov til å trene unge løpere, er en drivkraft som motiverer til egentrening, sier veteranløperen.

De siste ti årene har Espeland jobbet aktivt med å bygge opp inlinetilbudet i Austrått IL, der de nå teller 14 utøvere – ungdom, veteraner og støttemedlemmer. Det store prosjektetet for tiden er å jobbe for å få laget en 200m inlinebane på Iglemyr idrettspark i bydelen.  I dag trener de i en skolegård og på sykkel- og gangstier. Veteranløperne trener på lite trafikkerte landeveier og sykkelstier.

Populært internasjonalt
- Inlinegrenen, speed og speedskating, er internasjonalt like stor som hurtigløp, kan hende større, men grenen er ikke en olympisk disiplin ennå, sier Espeland.
Norge markerer seg ikke internasjonalt i speed. Inline er stort i land, som vi vanligvis ikke hører mye om i skøytesammenheng i Norge. Det er populært i Colombia, New Zeeland og Sør Korea.  Frankrike og Tyskland er toneangivende i Europa, og i Norden er Danmark mest fremme i inline.
Inline er en fellesbetegnelse på flere grener – les mer om det til slutt i saken.*

For uinnvidde i sporten, hva sier dere – går dere inline, eller på rulleskøyter?

-Vi sier at vi driver med inline og tenker på disiplinen speed. Videre at vi går på rulleskøyter. Den internasjonale betegnelsen er inline. Vi sier gjerne at vi stikker ut og ruller når vi trener. Når vi konkurrerer, går vi løp, akkurat som de har gjort på hurtigløpsbaner på is i Norge i over 100 år.

Det er mye likt med hurtigløp, spesielt måten å bevege seg på. Men det er en vesentlig forskjell. Inline er en sommeridrett – hurtigløp og kortbane er vinteridrett, forklarer Espeland.

Rekruttering  jenter og bredde
Da korona-alarmen gikk i mars, gikk Austrått IL i gang med egentrening via digitale kanaler til de 635 medlemmene i fotball, håndball, volleyball og den minste grenen, inline.
- Nå ønsker vi å gjennomføre et lokalt konkurransetilbud på inline, som vi har planlagt med to løp i 2020, et i slutten av juni og et i august. Vi håper det går bra, sier Espeland.

Det er kun gutter som er aktive på inline i idrettslaget nå, men da gruppen ble opprettet i 2014 var også jenter medlemmer.

-Vi synes det er trist at jenter ikke er med.  Vi håper at det vil bli enklere å rekruttere jenter når vi forhåpentlig får på plass inlinebanen.

Hvorfor begynte du å gå inline – på rulleskøyter?

-Jeg begynte med hurtigløp som 15 åring, da jeg bodde i Haugesund.  Jeg var lei av å sitte på innbytterbenken på 1. laget i min aldersklasse i fotballaget. Via naboer kom jeg i kontakt med skøytemiljøet i Rogaland. På barneskolen hadde jeg gjort det bra på et skoleløp, og jeg var nysgjerrig på skøyteløping. Fra jeg var 14-15 år satset jeg som hurtigløper i ti år. Jeg reiste til Stavanger og gikk løp på den nye kunstisbanen, så ofte jeg kunne.
Jeg ble introdusert for rulleskøyter som hurtigløper, men det var først tidlig på 2000-tallet, da rulleskøytene var blitt bedre, at jeg ble mer nysgjerrig på rulleskøyter. Det dukket opp lokale løp, «Landsbyrennet» i Randaberg, som hadde inlineklasse.
Jeg oppdaget også inline via Internett. Chad Hedrics prestasjoner på isen og inline merket jeg meg. Spesielt ble jeg nysgjerrig på hans «dobbel push» teknikk. Denne teknikken brukte jeg noe tid på å lære meg med YouTube  som veileder.

Hvordan opplever du det å gå på rulleskøyter?

-Jeg opplever det som befriende å komme ut på små hjul på en lite trafikkert landevei, med fin og tørr asfalt en varm og fin sommerdag. Hvis det samtidig er slak nedoverbakke og medvind, er det helt perfekt. Det er som å dra på oppdagelsesferd med skøyter på beina. Gateløpdistansen med maraton er den mest fascinerende i mine øyne, sier Espeland.

Konkurranse i inline
I inline konkurrerer man på 200 meters bane med doserte svinger og gateløp med åpne strekninger, eller sluttede strekninger. Distansene og konkurransetilbudet er mangfoldig.

-Slik jeg ser det er faktisk konkurransetilbudet større på inline enn i hurtigløp på is. Det er stor likheter mellom idrettene. Det er helt klart at en bredere satsing på inline i Norge, vil gjøre karrierenåløyet mindre trangt for unge løpere som ser for seg en karriere som skøyteløpere. En løper som belgieren, Bart Swings bør være en rollemodell for fremtidens skøyteløpere i Norge – stor på hjul og stor på isen.

Telefon til Arild Gjerde

Espelands arbeid og erfaring med skøytesporten har vært både opp- og nedturer. I flere år var han svært aktiv i skøytesporten i Rogaland, der han var styremedlem i Rogaland skøytekrets. En stor sak kretsen jobbet med var å få på plass Sørmarka Arena.
I denne perioden var det blitt færre klubber i regionen. Espeland og flere andre skøytekolleger ville snu denne utviklingen. 

-Slik skulle det ikke bli. Det ble en ytterligere sentralisering og ensretting, fordi andre arbeidet for å slå sammen
skøyteklubbene i Sandnes og Stavanger, sier Espeland.
Han hadde jobbet med å utvikle Sandnes Skøyteklubb i 16 -17 år, og han ble svært skuffet over prosessen.
Han trakk seg fra organisert skøyteaktivitet i Rogaland, men gleden for skøyteløping forsvant ikke.

I et par år var Espeland uten en klubb, men inline lå der som en stor motivasjon. 

-Jeg ble nysgjerrig på å finne ut mer hva «dobbel-push» er, sier Espeland.

Hans sønn var aktiv i fotball og håndball i i Austrått Il.  Espelands  trenererfaring  gjorde at han ble trenerassistent i fotballgruppen.
Vendepunktet ble en telefon til Arild Gjerde, Norges Skøyteforbunds generalsekretær på den tiden.

-Jeg snakket med Gjerde og fikk vite at det å koble et allmenidrettslag som Austrått IL til et særforbund som NSF, via Norges Idrettsforbund, bare var en formalitet som måtte forankres i et vedtak i idrettslagets årsmøte. Jeg tok kontakt med ledelsen i Austrått IL, de var interessert i inline.  Årsmøtet vedtok å drive med inline på en betingelse, at jeg organiserte og bygget opp det sportslige tilbudet på rulle- og hurtigløpskøyter.
Jeg våget nesten ikke å tro på det jeg hørte. Innvendig jublet jeg. Dette var mye mer og mye bedre enn det jeg hadde våget å håpe.
Det gjør meg faktisk litt stolt når jeg kan si at i vår bydel kan foreldre sende barn på skøytetrening, på lik linje med fotball, håndball og volleyball.

Jeg opplever idretten som en del av det utvidede kulturbegrepet, og jeg synes det er viktig å bringe videre og utvikle skøytesporten i et lokalmiljø. Det er enklere å drive med inline, enn hurtigløp på Sørvestlandet, på grunn av klima.
Vårt fokus i Austrått IL er inline. Hurtigløp driver vi med om vinteren, for å holde de unge i idretten. Om vinteren er treningsforholdene svært gode. Vi trener i Sørmarka Arena, og løpene ellers i året har vi arrangert på Reve gokartbane,  når vi har sluppet til der, sier Espeland.

Hvilket tips har du til løpere som har lyst å begynne med inline?

-Spør deg frem! Oppsøk personer og miljø som driver med inline. Det begynner å bli noen etterhvert. Og ikke minst kom inn i en organisert sammenheng hvor det er tilgang til kompetanse om inline, sier Espeland.

Drømmer for inline
-Jeg håper at norsk skøytesport skal utvikle seg slik at unge løpere som melder seg inn i en klubb, eller et idrettslag som har skøyteløping som tilbud, skal motiveres slik at de forstår at skøyteløping er mer enn bare hurtigløp.
Under paraplyen skøyteløping er det flere spennende disipliner, hvor de kan få en karriere, hvis de vil satse, eller  finne idrettsglede og gode kamerater.

Vi må gå på skøyter, hvis vi skal viderebringe kjærligheten til skøyteløping.  Det må skje året rundt, slik at vi ikke mister løperne til andre idretter.

Det er ikke alle hos oss som blir med på isen om vinteren. Vi har også medlemmer som kun driver med inline.
Skøyteløping som helårsaktivitet er altså min drøm, sier Sigve Espeland.

Fakta:
Alder: 57 år
Født: 1963, Haugesund
Bor: Sandnes
Klubb: Austrått IL

Fritidssysler utenom inline: Trives godt i fjellet, spesielt om sommeren, på hytta i Suldal med aktiviteter som fiske og turer.
Yrke:  Jobber som arkivar/rådgiver ved Interkommunalt Arkiv i Rogaland IKS. Historiker fra Universitetet i Oslo (UiO).

Som aktiv representerte Espeland disse klubbene: Stavanger SK og ASK. Som trener, Stegaberg IL, Kongsberg IF, Sandnes SK og nå Austrått IL.


---------------------

* Info fra Sigve Espeland, Austraat IL, inline.
Inline er en samlebetegnelse som betyr «på linje» og betegner at hjulene på skøytene står på en linje. Utover dette er inline en samlebetegnelse for mange og tildels forskjellige aktiviteter som alle har det til felles at de drives på små hjul montert under en sko. De engelskspråklige navnene på disse disiplinene er: Skateboarding, Speed, Artistic, Inline Alpine, Inline Downhill, Inline Freestyle, Inline Hockey, Rink Hockey, Roller Derby, Roller Freestyle, Scooter og Skate Cross.
Når folk flest i skøyte-Norge snakker om inline er det disiplinen «Speed» de tenker på. Internasjonalt brukes også ordet «speedskating» om denne underdisiplinen av inline. Det er   hurtigløp på skøyter, men om sommeren med hjul under skoene.
Disiplinen speed er en sommeridrett, i motsetning til tradisjonell hurtigløping på skøyter i Norge som er vinteridrett.
Internasjonalt sokner alle disse inline disiplinene til World Skate (http://www.worldskate.org/).
I Norge er det bare to av dem som sokner til NSF -  Speed og Roller Derby.
I Austrått IL driver de primært med disiplinen speed, men for å beholde de unge i idretten flytter de aktiviteten over til tradisjonell hurtigløp på is om vinteren, men fokuset er rulleskøyteløping om sommeren.

-----

Internasjonale rulleskøyteforbundets reglement for inline disiplinen speedskating: http://www.worldskate.org/speed/about/regulations.html

 

 

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex