Skøyteforbundet / Nyheter / 2023 / MØTE MED: Marit og Silja - Veien etter toppidretten
Marit har vært både TV-kommentator og speaker på både World Cup og EM denne sesongen. Her i kommentatorrollen sammen med Ida Njåtun. Foto: Privat
Marit har vært både TV-kommentator og speaker på både World Cup og EM denne sesongen. Her i kommentatorrollen sammen med Ida Njåtun. Foto: Privat

MØTE MED: Marit og Silja - Veien etter toppidretten

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en eller flere av våre grener, på eller utenfor isen.

De la opp som toppløpere i hurtigløp og kunstløp i fjor, men Marit Fjellanger Bøhm (34) og Silja Anna Skulstad Urang (23) har ikke lagt idretten på hyllen.  Vi har spurt hva deres idrettskarriere har betydd for dem og veien videre med skøytesporten.

 

Hva er grunnen til at du valgte å legge opp?
Marit:
Det er sammensatt av flere faktorer. Jeg ble skadet etter OL i Beijing. I tillegg er jeg 34 år og ønsker å oppleve en annen hverdag, samtidig som jeg har fått være med på de største tingene som er i idretten, VM, EM og OL og føler meg veldig fornøyd med det.

Den mest avgjørende faktoren var at jeg ble gravid med tvillinger, smiler Marit.


Silja:
Jeg valgte å legge opp som et resultat av flere faktorer. Hovedtreneren min gjennom 12 år fortsatte ikke i klubben, noe som gjorde at en stor del av idretten og treningshverdagen min ble annerledes. I tillegg ble jeg rammet av korona midt i sesongen, og det utviklet seg til long-covid. Det satte en stor stopper for treningen, og jeg fikk beskjed av lungespesialist om å stanse all trening dersom jeg skulle bli frisk. Etter å ha måttet stå over en del konkurranser valgte jeg likevel å fullføre siste del av sesongen, siden jeg visste at det ble min aller siste.  

 

Hvordan opplevde du å avslutte karrieren som toppløper?
Marit:

Det oppleves helt fint syns jeg. Gleden med idretten har jeg fremdeles. Jeg har hatt et hektisk liv med trening, reising og jobb kombinert i mange år, og syns det er deilig å kunne roe ned litt nå.

dob20220215-73683OP.jpg

Marit deltok i OL i 2022 og gikk lagtempo. Foto: Douwe Bjlisma

Silja:

Det å slutte med idretten var en litt merkelig overgang i og med at det har vært identiteten min i 15 år, og det jeg har prioritert fremfor alt. Det var vemodig å ta valget om å avslutte karrieren, men det kjentes også riktig. Samtidig er det fint å få mer tid til venner og familie.

Skøyter - del av livet

Marit har trent hurtigløp i Stavanger Sandnes SK og Silja kunstløp i Bergen Kunstløpklubb. Begge løperne har vært på landslaget, og de har tilbrakt utallige timer på isen, trent barmark og deltatt i konkurranser både nasjonalt og internasjonalt.  Skøyter er en helårsidrett og om sommeren har de deltatt på leirer i inn- og utland.


Hva har skøytesporten betydd for deg i alle disse årene?

Marit:

Skøytesporten har betydd mye for meg. Det har vært noe jeg har drevet med litt alene som jente i min aldersgruppe fra Stavanger. Det ble et større miljø når Sørmarka Arena ble bygget. Men før den tid er det noe jeg og min far har drevet med sammen, utenom andre sosiale idretter som fotball og håndball, som jeg gikk på sammen med venninner fra skolen. Videre gir skøyter, i alle former, et godt grunnlag for å drive annen idrett. Det har betydd og vil ha en stor betydning videre i livet.

Photo Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma (120).jpg

Marit under EM i 2022. Foto: Douwe Biljsma

Silja:
Kunstløp har betydd veldig mye for meg. Idretten har vært en stor del av oppveksten og har alltid vært et sted hvor jeg føler meg hjemme. Gjennom kunstløp har jeg kunnet uttrykke meg på en helt unik måte, og sporten har vært et høydepunkt i hverdagen hvor jeg har kunnet glemme alt annet og bare være til stede i øyeblikket. Jeg har følt på mye glede og mestring og lært å jobbe hardt for å nå målene mine. Det har også betydd veldig mye å ha en trener som alltid har vært der for meg og støttet meg gjennom livet generelt. Jeg er veldig takknemlig for alt sporten har gitt meg av opplevelser og erfaringer både i inn- og utland.

Silja for Insta -DSC_7672-Edit.jpg

Silja på landslagsamling i 2021. Foto: Gunvor Bay

Utdannelse og jobb

Marit har kombinert idretten med å utdanne seg og hun har tatt master i økonomi.  Hun har jobbet som rådgiver i Stavanger kommune i ti år, og etter påske begynner hun i ny jobb i Aker BP som kontrakt- og strategi ansvarlig.  

Silja tar nå en bachelorgrad i «faglærer i kroppsøving og idrettsfag» på Høgskolen på Vestlandet, der hun har lært mye om anatomi, biomekanikk, fysiologi, pedagogikk og idrettspsykologi.  Hun er nå i siste semester der hun skriver bacheloroppgave om mental trening koblet til prestasjon i kunstløp og fotball. Ved siden av studiene er hun trener og koreograf i Bergen Kunstløpklubb.

Marit:

Hvordan har det vært å kombinere toppidrett med utdannelse og arbeid?

Det er selvsagt travelt å kombinere fulltids- studie og jobb med full satsing på idrett. Det blir 200%. Men så lenge man har god struktur på hverdagen har det gått veldig bra. Det er viktig å trives på de arenaene man er for å kunne gjøre det bra. Jeg har likt både jobb og studier godt og det gir et annet stimuli, både mentalt og sosialt enn toppidretten gir. Da får man energi av å kombinere disse to.

 

Hva er det som motiverer deg til å jobbe videre med sporten som speaker og tv-kommentator?

Det har vært veldig gøy å få lov til å være speaker og kommentator noen få ganger denne sesongen. Skøyter har betydd mye for meg og det er en helt annen måte og følge med sporten på. Og en mulighet til å bidra til arrangement og interesse for skøyter.

Jeg er heldig som har fått jobbe sammen med Tore Morten Olsen og Ida Njåtun, som er veldig kunnskapsrike og profesjonelle. Da er det enkelt å være meg, da jeg bare trenger å kunne prate   Jeg har noen oppdrag på radio i ny og ne, som ikke handler om skøyter, og det er veldig gøy det og.

 

Du trener fortsatt en del skøyter på fritiden – hvor mye?

Jeg trente på skøyter så lenge kroppen tillot det etter jeg ble gravid. Trente stort sett hver dag et par ganger om dagen som tidligere. Forskjellen er at program og trening ikke er så rigid. Det vil si at jeg kan droppe trening for å gjøre noe sosialt, eller hvis jeg bare ikke har lyst å trene. Nå trener jeg det jeg kan for å holde meg i form.

Har du andre planer fremover med skøytesporten?

Jeg liker veldig godt å gå på skøyter og det er en veldig god treningsform. Det er ikke usannsynlig at jeg blir å se på isen igjen i en eller annen form.

Silja:

Når bestemte du deg for å velge å utdanne deg innen idrett?

Jeg bestemte meg allerede mens jeg gikk på toppidrettslinjen på videregående for at jeg ville jobbe som trener og koreograf – i hvert fall på deltid. Bachelorstudiet i idrettsfag kunne gi meg mye nyttig kunnskap som jeg kunne få bruk for i min egen satsning.  

Jeg har alltid vært nysgjerrig på alt som har med trening å gjøre. Interessen for å tilegne meg mer kunnskap om trening har vært der lenge.  I 2018 tok jeg Trener1-utdannelse, som jeg syntes var spennende og lærerik. Siden det, startet jeg å trene andre løpere og koreografere program parallelt med at jeg satset selv. Dette var noe jeg trivdes veldig med.

Idretten har alltid hatt en veldig sentral plass i hverdagen og livet mitt, og jeg kom frem til at det var noe jeg ønsket å lære enda mer om. Idrettsstudiet er lagt opp slik at jeg enklere kunne kombinere studiet med min travle treningshverdag og fortsatt studere på fulltid.

340927555_959553478376052_2203001351965532086_n.jpg

Silja jobber nå som trener og studerer også idrett. Foto: Kari Amble

 

Hvordan får du brukt dine ferdigheter som kunstløper i utdannelsen?

I løpet av kunstløpkarrieren har jeg fått veldig mange erfaringer som jeg tar med meg videre i studiene og bygger videre på disse. Det gjelder for eksempel innsikt i mental trening, som jeg blant annet fikk gjennom landslaget, viktigheten av relasjonen mellom utøver og trener, gruppedynamikk og motivasjon.

 

Hvordan er det å jobbe som trener i kunstløp i tillegg til at du utdanner deg innen idrett?

Det at jeg jobber som trener parallelt med studiene gjør at jeg kan prøve ut den nye kunnskapen jeg tilegner meg på studiet. Jeg føler at fagene er veldig relevante og har gjort meg til en bedre og mer bevisst trener, både når det kommer til det faglige, pedagogiske og mellommenneskelige.

Det krever struktur å studere på fulltid og samtidig være trener fire dager i uken. I tillegg jobber jeg 20% på en skobutikk, og jeg har ofte privattimer med løpere i helgene. Jeg er vant til et høyt tempo og en hektisk hverdag fra jeg var utøver selv. Når man driver med kunstløp er man nødt til å lære seg å strukturere dagene og være effektiv, og det er noe jeg fortsatt har god nytte av i hverdagen.

Hva er det som motiverer deg til å fortsette med kunstløp som trener og koreograf?

Jeg har en kjærlighet for sporten som nok alltid vil være med meg. Jeg har hatt så mye glede av kunstløp selv, og jeg ønsker å videreformidle kunnskapen og engasjementet mitt til utøverne i klubben. Det å se gleden når en løper får til noe hun eller han har øvd på lenge er veldig givende. Å koreografere er også noe jeg trives svært godt med, og jeg har jobbet med flere dyktige internasjonale koreografer i min karriere som har lært meg mye. Jeg hadde alltid en trener som jeg kunne gå til med alt jeg hadde på hjertet, som pushet meg til å nå målene mine og virkelig brydde seg. Det er en slik trener jeg ønsker å være for andre.

Hvilke planer har du videre med tanke på å jobbe med idretten, vil du fortsette å jobbe med kunstløp?

Jeg kommer til å fortsette å studere videre i tiden fremover, og jeg ønsker å fortsette som trener parallelt med studiene. Jeg trives veldig godt med det. Så får jeg se hva fremtiden bringer.

Har du noen gode tips til toppidrettsutøvere som vil prøve å kombinere idrettskarrieren med utdannelse og annet arbeid, slik du har gjort?

Marit:

Det viktigste tipset gjelder for alle som skal studere, og det er å finne noe man interesserer seg for. Da er det lettere å motivere seg for å gjøre skolearbeid. Når det gjelder toppidrettsutøvere, kan studier være en god mental avkobling fra trening/konkurranse. På samme måte kan treningen på sin side være en god avkobling når man f.eks leser til eksamen eller skriver oppgaver.  Studier er også en fin mulighet for å utvikle et sosialt nettverk utenfor idretten, som vil kunne være verdifullt. Et tips er å være tilstede på studiested når man har mulighet mellom reiser og etter sesongen.

Silja 

Mitt tips til andre som vil studere parallelt med idrettskarrieren er å gå for noe man synes er interessant. Det kan være godt å fokusere på noe annet enn kun idretten. En ting som har vært nyttig for meg er at man kan søke om toppidrettsstatus, som gjør at man enklere kan få tilpasset oppgaver og innleveringer slik at det passer inn med trenings- og konkurranseplanen din.   341104633_1228606284431896_1941725955986268980_n.jpg

Silja underviser både yngre og eldre løpere i moderklubben BKK. Foto: Kari Amble

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex